Young woman with small boy  standing by car, coronavirus concept.

Kőkemény áremelést hozhat a papírhiány: Magyarországon is egyre aggasztóbb a helyzet

2021. december 19. 14:02

A biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt folyamatosan nő a kereslet. Emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is. A drágulás jövőre lesz érethető a polcokon a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szerint

Kína eddig nagy hulladékpapír-importőr volt, de az ottani jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál, és részben ez vezetett ahhoz, hogy papírhiány alakult ki – mondta az Infostartnak a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Nagy Miklós szerint a kialakult hiányt fokozta a műanyagcsomagolók terén Európában bevezetett nagyon szigorú, szerinte nem teljesen átgondolt szabályozás. Kifejtette: a nagy csomagolószer-gyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak.

Hozzátette, hogy már Magyarországon is látható, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk. A jogszabályi változás, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyártók ugyanakkor arról számoltak be, hogy már a második féléves megrendelések szolidabbak, tehát csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest – emelte ki Nagy Miklós. A főtitkár hozzátette, hogy a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt viszont folyamatosan nő a kereslet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?