6 °C Budapest
Bődületes kincset rejtenek a magyar erdők: horroráron mérik kilóját, ezeket bárki szedheti

Bődületes kincset rejtenek a magyar erdők: horroráron mérik kilóját, ezeket bárki szedheti

2021. október 1. 11:01

Durván kilőttek az erdei gombák árai az elmúlt években Magyarországon. A drágulás okai sokrétűek, az viszont biztos, hogy a hatásokat mindenki a saját pénztárcáján érzi. Hogy mást ne mondjunk, egyes népszerű gombák esetében mára átlagossá vált a 10-12 ezer forintos kilós ár a budapesti piackon.

Ugyan egyre többen ismerik fel a gombák jótékony hatását az emberi szervezetre, lévén hogy ezek a biológiai objektumok energiaszegények, ugyanakkor magas rosttartalmúak, és rengeteg komoly betegség megelőzésében is segíthetnek. „Mégis, azt gondolom, hogy a magyarok általában véve mikofóbok, azaz gombafóbiásak. Ha megkérdeznénk 10 embert, hogy mit gondol, mi jut eszébe a gombáról, akkor 8-an biztosan azt mondanák, hogy mérgező” - vélekedett a hazai gombaállapotokról Albert László, gombaszakellenőr, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke.

A szakemberrel annak apropóján beszélgettünk, hogy az utóbbi időben meglehetős drágulást lehetett tapasztalni az erdei gombák árát illetően: egyfelől a borzalmas – gomba esetén ez a szárazat jelenti - időjárás, másfelől viszont a Nyugat-Európában tapasztalható árak is szépen húzzák felfelé a magyarországi gombák árát. Sőt, minél nyugatabbra utazik valaki már az országon belül is, annál drágább kilós árakkal találhatja szembe magát.

Horrorárak a gombák piacán

Albert László lapunknak arról beszélt, hogy bár a időjárás, szezonalitás mindig is nagyban befolyásolja az egyes gombák árát, azt biztos, hogy

most az átlagárak kb. 50 százalékkal fentebb vannak, mint 5-6 éve voltak.

Persze az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy amikor valamiből dömping van, mondjuk egy jó kis 100 mm-es csapadék után egy héttel, akkor akár a budai hegyekben is kilószám lehet szedni a vargányát. Ilyenkor a kilós árak akár két ezer forintra is leeshetnek olyan kofáknál, akik már csak meg akarnak szabadulni a portékájuktól.

De azért legtöbbször nem ez a jellemző. A gombaszakértő szerint a piacokon általában megtalálható standard erdei gombafajok: a vargánya, a rókagomba és a szegfűgomba. Ha esik az eső, akkor ezek megjelennek. És ilyenkor a piacokon is ott lesznek. Albert László szerint a magyar piacokon megjelenő gombák 90 százaléka saját szedésű gomba.

Az árak szórása természetesen e három gomba esetében is rendívül nagy. De átlagosan azt lehet mondani, hogy gombaínségesebb időkben Budapesten, például a Nagyvásárcsarnokban 11-12 ezer forint körül megy a vargánya vagy a rókagomba kilója. Ez sokszor már átlagosnak mondható, igaz ugyanakkor, hogy például Miskolcon, azaz ország keleti részén akár ötöd, hatod áron is hozzálehet jutni, ugyanahhoz a gombához, mint Budapesten. És minél nyugatabbra megyünk, akár Szombathelyre például, ott is inkább a drágább, fővárosi árakat találjuk.

Ez azért van, mert a nyugaton tapasztalt árak egyszerűen húzzák felfelé a magyar árakat. Bécsben például most nemrégiben 30-35 euró volt a vargánya kilója, ezeket az árakat itthon, Magyarországon is egyre inkább közelítjük, sőt, akár meg is haladjuk, szezonalitástól függően

- számolt be az áremelkedések egyik okáról Albert László, aki lapunknak elmondta azt is, hogy a híres szarvasgomba esetében is ugyanez érvényesül: „Szarvasgombában egyértelműen az olaszok után megy a piac, amennyiért ők adják, annyiért adjuk mi is. Érzékletes példa, hogy míg egy kiló nyári szarvasgomba felvásárlási ára Magyarországon 8-10 ezer forint volt, addig most ez már 100 000 forint. A növekedés mértéke tehát tízszeres.”

A szakértő szerint ugyanakkor már Magyarországon is egyre nagyobb kereslet van a luxusgombára, igaz, azért a magyar éttermeknek még mindig nagyon nehéz lenne 300-400 ezer forintért eladni egy kiló első osztályú szarvasgombát, de azért a másodosztályú 100 ezer forintos tételeket már keresik. Fontos persze tudni, és ezt Albert László nyomatékosította is, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a szarvasgomba sokkal inkább már fűszer, semmint a szó tradicionális értelmébe vett gomba.

Ebből ugyanis senki nem főz gombás tojáslevest vagy rántott gombát. Nagyon kevés is elég belőle ugyanis a mennyei ízekhez. „Ha úgy nézzük, hogy pár grammnyival, szelettel is nagy hatást lehet elérni, akkor leosztva az árat, már nem is annyira drága” – vélekedett a gombaszakellenőr.

Vannak még gombakülönlegességek

Albert László lapunknak beszélt arról is, hogy a nagy erdei gomba hármas mellett időszakosan azért vannak még különlegességek. Ilyen például tavasszal a kucsmagomba, ami ugyancsak horrorárakon szokott gazdát cserélni. Ennek a fajnak kilója 20-25 ezer forintba is kerülhet, nagyon rövid ideig terem, viszont nagyon aromás gomba.

Ősszel is találni persze még sikergombákat, ilyen például a gyűrűs tuskógomba, aminek éppen mostanság indul a szezonja. Ez a lakosság által kevésbé ismert faj, de a gombászok körében nagy sikernek örvend.

Ugyancsak egyfajta kuriózumnak számít például a rizike gomba. Ez nem egy kifejezetten drága gomba a felvásárlási ára kb. 1 000 forint körül mozog. Ez itthon szintén nem túlzottan elterjed, de például a spanyol imádják. Albert László szerint ez a szeretet akkora, hogy van, hogy Magyarországról még kamionnal Spanyolországba kivinni is megéri, ők ugyanis nagyra tartják. Az export kapcsán a szakértő egyébként beszélt arról is, hogy hazánkban nagyjából 2-3 nagyobb cég foglalkozik erdei gomba felvásárlással és feldolgozással, ám ezeket elsősorban külföldre, exportra kerül, de azért némileg jut belőlük a magyar piacra is.

Mit lehetne tenni Magyarországon a gombák jobb híréért?

A bevezetőben említett gombafóbia a szakértő szerint sajnos egészen mélyen beleivódott a magyar társadalomba. Albert László szerint elég csak a környező országokban szétnézni, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban is az alapvető gasztronómia része a minőségi, sokféle gombafogyasztás. Itthon azonban nem ez a helyzet.

Nagyon korán el kellene kezdeni a gyerekek kiokosítását, akár már az óvodákban is. Magyarországon ugyanis rossz híre van a gombáknak, amikor a hírekben megjelenik, akkor is általában az, hogy kevéssé hozzáértők, bevizsgálás nélküli gombát fogyasztanak, és véletlenül megmérgezik magukat, és ebbe esetleg bele is halnak. A másik hírérték pedig maximum az, hogy találtak egy 8 kilós óriáspöfeteget. Ez a gombakultúra szempontjából egyáltalán nem jó irány

- mondta el a Pénzcentrumnak a gombaszakértő, aki beszámolt arról is, saját tapasztalatai alapján, különböző Facebook-csoportokban is sokszor azzal keresik meg őt és társait aggódó szülők, hogy a gyerek a kertben letépett valamilyen gombát, lehet-e ebből baja. „A gombákhoz való hozzáállást idehaza elsős sorban a félelem határozza meg, sokan ha látnak egy gombát, eltapossák. Pedig nem eltaposni kellene őket, hanem elsősorban tisztelni, és megismerni őket” – zárta gondolatait Albert László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm