1 °C Budapest
Brown eggs in a plate. Rural scene

Elég nagy a para tojás-fronton: a vásárlók egyelőre még hátradőlhetnek

2021. augusztus 30. 09:31

Hiába nőttek a takarmányárak, az importtöbblet miatt nem drágult a tojás – árulta el az InfoRádiónak a Tojásszövetség titkára. Molnár Györgyi hozzátette, hogy mindez nehéz helyzetbe hozza a hazai termelőket. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkárának elmondása szerint, miután a tavalyi évben jó áron és emelkedett mennyiségben lehetett értékesíteni a tojást – ráadásul fokozott kereslet mellett –, vélhetően az európai termelők az idei évre is azt gondolták, hogy „nyomni” lehet majd egyet a piacon.

A valóságban viszont, részint a koronavírusnak köszönhetően, valamint a kínai keresletnek, és mert tőzsdére ment az ár, eszmétlen mód megemelkedtek a takarmányárak, így a tojástermelők költségei is, akik viszont jócskán elszámolták magukat a keresletet illetően. Így, elsősorban Németországban, Franciaországban és Lengyelországban jelentős túltermelés történt.

És nyilvánvalóan, amikor nagyobb a kínálat, mint a kereslet, az szembemegy az árnövekedési tendenciával – magyarázta Molnár Györgyi. Tehát azt érzékelhették a magyar termelők sokadik hónapja, gyakorlatilag húsvét óta nem emelkedik az ár, amit erőteljesen befolyásolt a leginkább lengyel import is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59