32 °C Budapest
grocery store shopping food

Jelentős változás élesedhet a boltokban: eladók, vevők egyaránt fellélegezhetnek

2021. július 2. 09:31

Az öt és fél milliós oltottsági határhoz kötött enyhítések életbelépésével nagy változás áll be a vásárlásoknál, mivel a friss kormányrendelet szerint megszűnik a hónapok óta érvényes kötelező maszkhasználat az üzletekben is, akárcsak a távolságtartási szabály, illetve a négyzetméter alapú létszámkorlátozás. Ez pedig azt eredményezi majd, hogy csökken a nyomás a dolgozókat, és a vásárlókon is. A felszabadultsággal a ráérősebb, úgynevezett élményvásárlások is visszatérhetnek a hagyományos üzletekben.

Hamarosan bárki szabadon betérhet a kereskedelmi egységekbe anélkül, hogy a bejáratnál számonkérnék rajta a vásárlási lehetőséget kizáró arcmaszk hiányát vagy azt, hogy hányadikként érkezett. Ez a a boltokban mindenképpen, mindenki számára könnyebbséget hoz. A kereskedelmi alkalmazottaknak például már nem kell a nyolcórás munkaidőben mindvégig eltakarni az orrukat, szájukat, ami a nagy melegben ráadásul – bár megszokták és szabályszerűen alkalmazták a védőeszközt – nehezebben elviselhető.

A munkavégzés tehermentesül, de ennél is fontosabb, hogy mentálisan nagy nyomástól szabadulnak meg a dolgozók, a folyamatos járványveszélyt ugyanis a maszkviselési kötelezettség képviselte a leginkább

- mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A korlátozások eltörlésével egyértelműen nőni fog a boltok forgalma

– közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Elmondása szerint hamarosan hatályát veszti minden más, kapcsolódó bolti előírás is, például hogy a bejáratnál kézfertőtlenítőt kell biztosítani a vásárlóknak, továbbá a fokozott fertőtlenítési kötelezettség. Továbbá a maszkviselés eltörlésével jár az is, hogy már nem kell sietősen összeszedni a vásárolni kívánt termékeket. Vagyis

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a felszabadultsággal a ráérősebb, úgynevezett élményvásárlások is visszatérhetnek a hagyományos üzletekben.

Vámos György hozzátette: a négyzetméterkorlát megszűnése pedig ugyancsak ösztönzi a forgalom fellendülését és az enyhítések minden kereskedelmi-szolgáltató vállalkozásnál bevételnövekedéssel járhatnak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?