5 °C Budapest
Szárítógép teszt: milyen szárítógépet vegyek 2021, milyen szárítógépet érdemes venni?

Szárítógép teszt: milyen szárítógépet vegyek 2021, milyen szárítógépet érdemes venni?

2021. január 31. 18:01

Hogyan válasszak szárítógépet? Kondenzációst és/vagy hőszivattyúst vegyek? Mosógéppel egyben vagy külön? Mekkora legyen? Egyáltalán van-e értelme szárítógépet venni? Ha tanácstalan vagy ezekben a kérdésekben, olvasd el az alábbi tippeket, mielőtt rossz döntést hoznál.

Egyre több háztartásban találkozunk szárítógéppel, így lassan már szinte magától értetődő, hogy a mosógép mellé ilyet is beszerezzünk. Mivel ez is egy újabb kütyü, amelynek az előállítása és a használata nem kevés energiát és nyersanyagot igényel, nulladik lépésként gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Mikor éri meg beruházni szárítógépbe?

Először is, akkor nem éri meg szárítógépet venni, ha nagy a lakásod, vagy van külön szárításra használható pince, padlás helyiség, erkély, udvar, vagy ha kisebb háztartásotok van, és/vagy heti 1-2 mosásnál nincs több. Viszont érdemes átgondolnod a beruházást:

  • nagyobb háztartásnál, ahol heti 3-5 mosás simán összejön;
  • ha kicsi a lakás, nincs erkély, se udvar, vagyis kevés a hely a teregetésre;
  • ha könnyen penészednek a falak, amire a sok teregetés csak rátesz még egy lapáttal.

Milyen típust érdemes venni?

Ha már mindenképp szárítógép, akkor először el kell döntened, hogy milyen típust választasz. A szárítógépeknek alapvetően két fő típusát különböztetjük meg: a kondenzációs és a hőszivattyús szárítógépet. A kondenzációs szárítógépelőnye, hogy bárhol elhelyezhető, mivel egy kondenzációs tartályban gyűlik össze a szárításkor keletkező pára, nincs szükség külön vízelvezetésre. Vannak olyan típusok is, ahol megoldható, hogy közvetlenül a lefolyóra csatlakoztassuk, így nem kell ürítenünk a tartályt.

Csendes.

Ráadásul a hőszivattyús modelleknél olcsóbb, viszont a hátránya, hogy rendszeresen üríteni kell a kondenzációs tartályt és magas az energiafogyasztása. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében a csak kondenzációs gépek többet fogyasztanak, energiaosztályuk nem jobb B-nél. Továbbá mivel magas hőmérsékleten szárít, érzékenyebb ruhák szárítására nem alkalmas.

A hőszivattyús szárítógép előnye ellenben, hogy hasonlóan a kondenzációs szárítógéphez, lefolyótól függetlenül bárhol elhelyezhető, hiszen tartályba gyűjti a lecsapódott párát. A kondenzációs szárítógépekhez képest jóval alacsonyabb az energiafogyasztása és a tesztelt kondenzációs és egyben hőszivattyús gépeknek mind legalább A+ az energetikai besorolásuk. Ezen túlmenően még kíméli is a ruhákat, mert alacsonyabb hőmérsékleten szárít. Hátránya viszont, hogy a tartály ürítése itt is szükséges és a legdrágább szárítógépek közé tartoznak.

A legtöbb, jelenlegi kínálatban kapható szárítógép egyben kondenzációs és hőszivattyús is. A kondenzáció során a vízgőz kicsapódik egy hidegebb felületre, így víz keletkezik, amit kivezetnek. Ezzel ellentétben, az olyan gépek, amelyek kondenzációsak és hőszivattyúsak is a vízgőz kondenzálódásánál felszabaduló energiát felhasználják szárításra. A keletkezett energia (hőnyereség) itt nem vész kárba, ezzel magyarázható az alacsonyabb fogyasztásuk is. Összességében elmondható, hogy

nem minden kondenzációs szárítógép hőszivattyús, de minden hőszivattyús gép kondenzációs.

Megéri-e a 2 az 1-ben, azaz a mosó-szárítógép?

Ha kis lakásban élsz, nagyon jó megoldásnak tűnik a mosó-szárítógép beszerzése, amely először kimossa, majd utána megszárítja ruháidat, így nem kell két berendezést kerülgetned. Előnye mindössze, hogy helytakarékos, viszont számos hátránya van. Egyrészt jellemzően kisebb a szárítási, mint a mosási kapacitása, tehát a kimosott ruhákat vagy két adagban szárítod meg, vagy egy adagot megszárítasz a gépben, a másikat pedig kiteregeted.

Az ilyen gépek ráadásul gyakrabban hibásodnak meg, hiszen kétszer annyit dolgoznak, mint a csak szárítógépek. Ilyenkor valószínűleg nem csak szárítani nem tudsz majd, de mosni sem.

Lehet a szárítógépet a mosógép tetejére tenni?

Ha elöltöltős mosógéped van, a tetejére is helyezheted a szárítógépedet, ezzel helyet spórolsz meg. Ehhez lehet venni összeépítő keretet, amelyet a mosógépre kell rögzíteni, hogy aztán a szárítógépet stabilan a tetejére szerelhesd. Fontos szempont, hogy ha már van mosógéped, annak töltetsúlyának megfelelően válassz szárítógépet, így nem kell félretenni a nedves ruhák egy részét, hanem azonnal indulhat az egész adag szárítása.

4+1 tipp a ruhák szárításához

  • Együtt szárítsd a hasonló anyagú ruhákat, így lerövidül a szárítási idő és energiát is spórolsz.
  • Miután kiveszed a ruhákat a mosógépből, rázd ki őket, könnyebben fognak megszáradni.
  • Ne száríts nagy méretű ruhákat pl. ágyneműt. Nem tudja átjárni a meleg levegő, és nem szárad meg teljesen.
  • Minden szárítás után tisztítsd ki a szűrőt, ha nem teszed, a szárítógép hatékonysága csökkenni fog, a villanyszámlád pedig növekedni.
A szárításkor keletkezett vizet ne öntsd a lefolyóba, használd felmosóvíznek.

Nem csak a szárítógép megoldás a penész ellen

Sokan azért vesznek szárítógépet, mert elegük van a penészedő falakból. A penészesedés alapvető oka minden esetben a levegő magas páratartalma például egy szivárgó vízvezeték vagy a száradó ruhák miatt. Gyakori ok a gyengén, hiányosan szigetelt fal is, amely télen annyira lehűl, hogy a belső térből kicsapódik a pára a falon.

Ahhoz, hogy ne jelenjen meg újra a penész az adott helyen, törekedni kell arra, hogy a falak minél melegebbek és szárazabbak legyenek, és ne legyen túl magas a szoba levegőjének páratartalma. Ezt jó külső szigeteléssel és megfelelő szellőztetéssel érhetjük el. Az optimális páratartalom a lakásban felnőttek számára 40-60%, kisgyerekek szobájában 60-70% is lehet.

A hőhíd megszüntetése, a szigetelés javítása sokszor akár több évig is elhúzódó beruházás, addig is érdemes kezelni a penészes felületet, mert az nem csak csúnya, de egészségre káros is. Viszont nem mindegy, hogy mivel. A bolti szerekben található, kevéssé környezetbarát hipoklorit, közismert nevén hipó sokáig ott maradhat a szoba levegőjében, és a szervezetünkre káros hatású lehet. Fogyasztóvédők vizsgálatai rámutattak arra, hogy a hagyományos szerek a hipoklorit-tartalmú bolti szerekhez hasonlóan hatékonyak a penészgombák ellen, viszont kevesebb egészségügyi kockázatot rejtenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06