20 °C Budapest
Visszaválthatós lesz a PET-palack Magyarországon: itt a törvényjavaslat

Visszaválthatós lesz a PET-palack Magyarországon: itt a törvényjavaslat

2020. november 25. 20:11

A 2029-re elérendő 90 százalékos visszagyűjtési arány a műanyagok területén jelenlegi szakmai ismeretek szerint visszaváltási rendszer nélkül nem érhető el - áll annak a törvényjavaslatnak az indoklásában, amit a parlament elé terjesztettek. Ha a Ház megszavazza, akkor 2023-ban bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert.

Beterjesztették a parlament elé a hulladéktörvény módosítását, amiben az áll, hogy a 2029-re elérendő 90 százalékos visszagyűjtési arány a műanyagok területén jelenlegi szakmai ismeretek szerint visszaváltási rendszer nélkül nem érhető el.

A törvény lefekteti az alapjait az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszernek annak érdekében, hogy a gyártók fontos szerepet kaphassanak a körforgásos gazdaság megvalósítása során azáltal, hogy felelősek lesznek a hulladékká váló termékeikért

- áll a szövegben.

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, egy végrehajtásra vonatkozó kormányrendelet határozza meg azoknak a csomagolóanyagoknak a körét, amelyekre a 2023. július 1-től életbe lépő kötelező visszaváltási díjas rendszer vonatkozni fog.

Korábban Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnök-tulajdonosa beszélt a Pénzcentrumnak a készülő törvényjavaslatról, amely kapcsán a céggel is egyeztettek a jogalkotók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így ösztönzik a fogyasztót arra, hogy ne a folyóba, kukába dobja a PET-palackot, hanem vigye vissza az üzletbe, ahol pénzt kap vissza érte. Bár a világ műanyagszemét-termelésének csak nagyjából három százalékát adják a PET-palackok, de ez is egy probléma, amit meg kell oldani

- magyarázta, majd hozzátette, hogy az USA-ban már több mint 10 éve működik a rendszer, és Nyugat-Európában is több helyen betétdíjasok a palackok, nem is téma már az ügy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20