27 °C Budapest
Visszaválthatós lesz a PET-palack Magyarországon: itt a törvényjavaslat

Visszaválthatós lesz a PET-palack Magyarországon: itt a törvényjavaslat

2020. november 25. 20:11

A 2029-re elérendő 90 százalékos visszagyűjtési arány a műanyagok területén jelenlegi szakmai ismeretek szerint visszaváltási rendszer nélkül nem érhető el - áll annak a törvényjavaslatnak az indoklásában, amit a parlament elé terjesztettek. Ha a Ház megszavazza, akkor 2023-ban bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert.

Beterjesztették a parlament elé a hulladéktörvény módosítását, amiben az áll, hogy a 2029-re elérendő 90 százalékos visszagyűjtési arány a műanyagok területén jelenlegi szakmai ismeretek szerint visszaváltási rendszer nélkül nem érhető el.

A törvény lefekteti az alapjait az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszernek annak érdekében, hogy a gyártók fontos szerepet kaphassanak a körforgásos gazdaság megvalósítása során azáltal, hogy felelősek lesznek a hulladékká váló termékeikért

- áll a szövegben.

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, egy végrehajtásra vonatkozó kormányrendelet határozza meg azoknak a csomagolóanyagoknak a körét, amelyekre a 2023. július 1-től életbe lépő kötelező visszaváltási díjas rendszer vonatkozni fog.

Korábban Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnök-tulajdonosa beszélt a Pénzcentrumnak a készülő törvényjavaslatról, amely kapcsán a céggel is egyeztettek a jogalkotók.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így ösztönzik a fogyasztót arra, hogy ne a folyóba, kukába dobja a PET-palackot, hanem vigye vissza az üzletbe, ahol pénzt kap vissza érte. Bár a világ műanyagszemét-termelésének csak nagyjából három százalékát adják a PET-palackok, de ez is egy probléma, amit meg kell oldani

- magyarázta, majd hozzátette, hogy az USA-ban már több mint 10 éve működik a rendszer, és Nyugat-Európában is több helyen betétdíjasok a palackok, nem is téma már az ügy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?