Innentől olcsóság várható a lakáspiacon? Ilyen gyorsan térhetnek magukhoz az árak a járvány után

Innentől olcsóság várható a lakáspiacon? Ilyen gyorsan térhetnek magukhoz az árak a járvány után

2020. március 23. 08:59

Alig néhány nap alatt gyakorlatilag megbénult az évek óta pörgő ingatlanpiac a koronavírus terjedése miatt. A szakértők szerint a koronavírus terjedésének időszakában háttérbe szorulnak a lakásügyletek, a következő hetekben, hónapokban leginkább csak az egzisztenciális okokból szükséges adásvételekre lehet számítani. A nagy kérdés az, hogy a járványt követően milyen hamar rendeződnek a viszonyok.

Amire még pár héttel ezelőtt sem gondolt senki, most néhány nap alatt bekövetkezett: megtorpant az évek óta szárnyaló lakáspiac - írja a Magyar Nemzet. Ez nem meglepő: járvány idején az emberek figyelme a családjukra, az egészségükre, a mindennapi betevőre és a megélhetésükre fordul. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a lakáspiacon alapvetően két jól elkülöníthető időszakra kell számítani. Amíg a koronavírus terjed, lényegében hibernálódik a piac néhány szükségszerű, alkalmi vétellel, amikorra viszont megoldódik a helyzet, feltehetően hamar talpra áll a lakáspiac is.

Szinte egyik napról a másikra egészen megváltoztak a szempontok. Eddig olyan kérdések motiválták az adásvételeket, hogy valaki mondjuk egy kisebb lakásból nagyobba szeretett volna költözni. E kérdések eljelentéktelenedtek most, amikor sokak vállalkozása megy csődbe, tíz- és százezrek kerülhetnek utcára, egzisztenciák roppannak meg. Olyan alapvető szempontok kerültek előtérbe, mint hogy valaki fent tudja-e tartani a lakását, fizetni tudja-e az albérletét 

- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, jelezve, hogy a lakásügyletek száma már most erősen megcsappant, de a következő hetekben még inkább erre kell számítani. Egyrészt ilyenkor a lakásvásárlás sokadlagos kérdéssé válik, kivéve, ha rendkívüli családi vagy egyéb okból sürgető a költözés. 

A vírus terjedése miatt ráadásul sokan ódzkodnak a fizikai kontaktustól, attól, hogy idegeneket engedjenek be eladó lakásukba vagy fordítva, különböző lakásokat nézegessenek vásárlás céljából. Az ingatlan-, illetve az ingatlanközvetítési piac sem vonhatja ki magát a biztonsági intézkedések alól: a Balla Ingatlannál például az idősebb kollégák már csak otthoni munkát végezhetnek, a külföldről hazatérő munkatársak rendre önkéntes otthoni karanténba vonultak. Emellett csökkenteni próbálták a személyes érintkezést az ügyfelekkel, telefonálásra és elektronikus kapcsolattartásra törekedve.

A járványhelyzet lecsengése után várhatóan szinte egyből újra fog indulni a lakáspiac. Bár most nehéz bármit előre jelezni, Balla Ákos nagyobb áresést sem tart elképzelhetetlennek. Ha megnövekszik a munkanélküliség és egyes cégeknél, bizonyos ágazatokban bért csökkentenek, az a lakásárakban is megjelenhet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55