15 °C Budapest

Innentől olcsóság várható a lakáspiacon? Ilyen gyorsan térhetnek magukhoz az árak a járvány után

2020. március 23. 08:59

Alig néhány nap alatt gyakorlatilag megbénult az évek óta pörgő ingatlanpiac a koronavírus terjedése miatt. A szakértők szerint a koronavírus terjedésének időszakában háttérbe szorulnak a lakásügyletek, a következő hetekben, hónapokban leginkább csak az egzisztenciális okokból szükséges adásvételekre lehet számítani. A nagy kérdés az, hogy a járványt követően milyen hamar rendeződnek a viszonyok.

Amire még pár héttel ezelőtt sem gondolt senki, most néhány nap alatt bekövetkezett: megtorpant az évek óta szárnyaló lakáspiac - írja a Magyar Nemzet. Ez nem meglepő: járvány idején az emberek figyelme a családjukra, az egészségükre, a mindennapi betevőre és a megélhetésükre fordul. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a lakáspiacon alapvetően két jól elkülöníthető időszakra kell számítani. Amíg a koronavírus terjed, lényegében hibernálódik a piac néhány szükségszerű, alkalmi vétellel, amikorra viszont megoldódik a helyzet, feltehetően hamar talpra áll a lakáspiac is.

Szinte egyik napról a másikra egészen megváltoztak a szempontok. Eddig olyan kérdések motiválták az adásvételeket, hogy valaki mondjuk egy kisebb lakásból nagyobba szeretett volna költözni. E kérdések eljelentéktelenedtek most, amikor sokak vállalkozása megy csődbe, tíz- és százezrek kerülhetnek utcára, egzisztenciák roppannak meg. Olyan alapvető szempontok kerültek előtérbe, mint hogy valaki fent tudja-e tartani a lakását, fizetni tudja-e az albérletét 

- mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, jelezve, hogy a lakásügyletek száma már most erősen megcsappant, de a következő hetekben még inkább erre kell számítani. Egyrészt ilyenkor a lakásvásárlás sokadlagos kérdéssé válik, kivéve, ha rendkívüli családi vagy egyéb okból sürgető a költözés. 

A vírus terjedése miatt ráadásul sokan ódzkodnak a fizikai kontaktustól, attól, hogy idegeneket engedjenek be eladó lakásukba vagy fordítva, különböző lakásokat nézegessenek vásárlás céljából. Az ingatlan-, illetve az ingatlanközvetítési piac sem vonhatja ki magát a biztonsági intézkedések alól: a Balla Ingatlannál például az idősebb kollégák már csak otthoni munkát végezhetnek, a külföldről hazatérő munkatársak rendre önkéntes otthoni karanténba vonultak. Emellett csökkenteni próbálták a személyes érintkezést az ügyfelekkel, telefonálásra és elektronikus kapcsolattartásra törekedve.

A járványhelyzet lecsengése után várhatóan szinte egyből újra fog indulni a lakáspiac. Bár most nehéz bármit előre jelezni, Balla Ákos nagyobb áresést sem tart elképzelhetetlennek. Ha megnövekszik a munkanélküliség és egyes cégeknél, bizonyos ágazatokban bért csökkentenek, az a lakásárakban is megjelenhet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem