18 °C Budapest
Lecsapott a hatóság: átcímkézett termékeket vontak ki a forgalomból

Lecsapott a hatóság: átcímkézett termékeket vontak ki a forgalomból

2019. december 30. 12:30

Idén is több száz tonnányi ismeretlen eredetű vagy veszélyes árut vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság (Nébih) kiemelt egysége, a csaknem hatszáz ellenőrzés során. A kiszabott bírságok összege megközelítette a 110 millió forintot.

Eredményes évet zár a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI). A tapasztalatok azt mutaják, a leggyakoribb jogsértés továbbra is a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő jogellenes meghosszabbítása, valamint a termékek nyomon követésével kapcsolatos hiányosságok - írja a Magyar Nemzet.

Az év egyik legjelentősebb fogása egy gyrost gyártó üzemben várta a KÜI szakembereit. Az ellenőrzések során 114 tonna ismeretlen eredetű alapanyagot zárolt a hatóság. Az ellenőrzések számában nem volt változás az előző évekhez viszonyítva, a hatékonyság ebben az évben is 95 százalékos volt, ami európai uniós szinten is kiemelkedő teljesítménynek számít.

Az idén - részben az afrikai sertéspestis veszélye miatt - kiemelt figyelmet kaptak az élő állatok exportjával kapcsolatos ellenőrzések.

A KÜI ebben az évben is folytatta a különböző növényvédő szerek értékesítésének ellenőrzését, a hagyományos boltok mellett a világhálón kínált áruk sem kerülhették el a hatóság figyelmét. Hasonlóan szigorú ellenőrzésnek vetették alá a különböző táplálékkiegészítőket is. Az interneten forgalmazott termékekben több esetben is tiltott alapanyagot találtak az ellenőrök, olyan táplálékkiegészítő is volt a piacon, amely parlagfüvet tartalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?