20 °C Budapest
Nagyot robbantott az Aldi: ennek sokan örülnek majd

Nagyot robbantott az Aldi: ennek sokan örülnek majd

2019. szeptember 4. 16:01

Megnyújtotta eladóinak munkaidő skáláját az Aldi: ebből is látszik, egyre nagyobb szükség van az eladókra. A legrövidebb heti munkaidő boltjaiban 10 óra, aminek napi átlaga 2 óra, de van már 40 órás munkarend is: eddig egyik sem volt nála. A Lidlnél pedig nem találtuk a régebbi 3 órás részmunkaidőt. Ennek ellenére összességében elmondható, hogy csökkent a részmunkaidősök száma a boltokban statisztika szerint.

Nincs igazán nagy keletje a boltos világban a részmunkaidőnek, az elmúlt években csökkent is a számuk, ettől függetlenül nagyobb a súlya, mint sok más területen a gazdaságban. A statisztika szerint a nemzetgazdaságban a 4 millió alkalmazottból 205 ezer a részmunkaidős, ami 5 százalékos arány. A boltos világ 308 ezer alkalmazottjából a részmunkaidősök száma 25 ezer, de öt esztendővel ezelőtt még 30-35 ezer között mozgott - olvasható a Blokkk.com friss közleményében.

A nagyobb boltosoknál sokkal több a részmunkaidős

A négy főnél nagyobb boltos vállalkozások alkalmazottainak körében ugyanakkor már 20 százalék körül mozog a részmunkaidősök aránya. Így ők azok, akik - nyilván magasabb órabérért, mert anélkül nem megy - a legtöbb részmunkaidőst foglalkoztatják.

Ugyan minden boltosnak jobb lenne több részmunkaidős dolgozó (ha több ember is van nála), hiszen a nap folyamán erősen hullámzik a forgalom, de az eladók a munkaerőhiány közepette bizonyára a több pénzre, a teljes munkaidőre hajtanak. És ma ők az urak a munkaerőpiacon. Ráadásul sok boltos nem kockáztat sokat a beosztás kicentizésével, hiszen nagy a fluktuáció. Inkább legyen több munkáskéz, már amikor és ahol lehet, mert ha lelép valaki, könnyebb orvosolni a hiányát.

A nagyláncok vadul kergetik a részmunkaidős bolti dolgozót

Az Aldi megint robbantott egyet, de most nem a bérrel, hanem a munkaidő beosztásával. Szinte bármikor és bármennyit lehet nála dolgozni és feltehetően nem elsősorban a nyugdíjasokra hajt, bár ki tudja, hiszen piszok nehéz fizikailag egy diszkontban az eladótéri munka.

A Lidl, aki munkaidő rövidségben eddig rekorder volt, nem hirdet már 3 órás részmunkaidőt, de azért nála is akad bőven. A Sparnál is válogathat a jelentkező, hiszen ha a honlap keresője jól működik, akkor zömében 40 óránál rövidebb a munkaidős álláshirdetés.

A Penny településeket ad meg, ahol dolgozót keres, a települést be kell ikszelni. Hát mi beikszeltük az összeset, honlapja pedig szorgosan egy listát készített, az összes pozícióval.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Auchan az árufeltöltő álláshirdetései között többségében teljes munkaidőt jelöl meg, de van több munkakör, ahol hiányzik a munkaidőre vonatkozó információ. A pénztárosoknál teljes és részmunkaidőt egyaránt megad. Így nem lehet kiolvasni a részmunkaidő pontos igényt.

A Tescónál nem derül ki a részmunkaidők hossza első pillantásra, de feltehetően rugalmasak ebben, erre azért lehet következtetni hirdetéseik körítéséből is.

Úgy tűnik, részmunkaidőben a diszkontok a legvastagabbak, de könnyen lehet, hogy a Spar is erős benne.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?