1 °C Budapest
Nagyot robbantott az Aldi: ennek sokan örülnek majd

Nagyot robbantott az Aldi: ennek sokan örülnek majd

2019. szeptember 4. 16:01

Megnyújtotta eladóinak munkaidő skáláját az Aldi: ebből is látszik, egyre nagyobb szükség van az eladókra. A legrövidebb heti munkaidő boltjaiban 10 óra, aminek napi átlaga 2 óra, de van már 40 órás munkarend is: eddig egyik sem volt nála. A Lidlnél pedig nem találtuk a régebbi 3 órás részmunkaidőt. Ennek ellenére összességében elmondható, hogy csökkent a részmunkaidősök száma a boltokban statisztika szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nincs igazán nagy keletje a boltos világban a részmunkaidőnek, az elmúlt években csökkent is a számuk, ettől függetlenül nagyobb a súlya, mint sok más területen a gazdaságban. A statisztika szerint a nemzetgazdaságban a 4 millió alkalmazottból 205 ezer a részmunkaidős, ami 5 százalékos arány. A boltos világ 308 ezer alkalmazottjából a részmunkaidősök száma 25 ezer, de öt esztendővel ezelőtt még 30-35 ezer között mozgott - olvasható a Blokkk.com friss közleményében.

A nagyobb boltosoknál sokkal több a részmunkaidős

A négy főnél nagyobb boltos vállalkozások alkalmazottainak körében ugyanakkor már 20 százalék körül mozog a részmunkaidősök aránya. Így ők azok, akik - nyilván magasabb órabérért, mert anélkül nem megy - a legtöbb részmunkaidőst foglalkoztatják.

Ugyan minden boltosnak jobb lenne több részmunkaidős dolgozó (ha több ember is van nála), hiszen a nap folyamán erősen hullámzik a forgalom, de az eladók a munkaerőhiány közepette bizonyára a több pénzre, a teljes munkaidőre hajtanak. És ma ők az urak a munkaerőpiacon. Ráadásul sok boltos nem kockáztat sokat a beosztás kicentizésével, hiszen nagy a fluktuáció. Inkább legyen több munkáskéz, már amikor és ahol lehet, mert ha lelép valaki, könnyebb orvosolni a hiányát.

A nagyláncok vadul kergetik a részmunkaidős bolti dolgozót

Az Aldi megint robbantott egyet, de most nem a bérrel, hanem a munkaidő beosztásával. Szinte bármikor és bármennyit lehet nála dolgozni és feltehetően nem elsősorban a nyugdíjasokra hajt, bár ki tudja, hiszen piszok nehéz fizikailag egy diszkontban az eladótéri munka.

A Lidl, aki munkaidő rövidségben eddig rekorder volt, nem hirdet már 3 órás részmunkaidőt, de azért nála is akad bőven. A Sparnál is válogathat a jelentkező, hiszen ha a honlap keresője jól működik, akkor zömében 40 óránál rövidebb a munkaidős álláshirdetés.

A Penny településeket ad meg, ahol dolgozót keres, a települést be kell ikszelni. Hát mi beikszeltük az összeset, honlapja pedig szorgosan egy listát készített, az összes pozícióval.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az Auchan az árufeltöltő álláshirdetései között többségében teljes munkaidőt jelöl meg, de van több munkakör, ahol hiányzik a munkaidőre vonatkozó információ. A pénztárosoknál teljes és részmunkaidőt egyaránt megad. Így nem lehet kiolvasni a részmunkaidő pontos igényt.

A Tescónál nem derül ki a részmunkaidők hossza első pillantásra, de feltehetően rugalmasak ebben, erre azért lehet következtetni hirdetéseik körítéséből is.

Úgy tűnik, részmunkaidőben a diszkontok a legvastagabbak, de könnyen lehet, hogy a Spar is erős benne.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59