15 °C Budapest
Lassan nem lesz, aki kiszolgáljon: rohamosan csökken a boltosok létszáma

Lassan nem lesz, aki kiszolgáljon: rohamosan csökken a boltosok létszáma

2019. augusztus 22. 13:02

2019 első félévében tizenkétezerrel kevesebben dolgoztak a boltokban a friss statisztikák szerint, úgy, hogy közben nőtt a legidősebb nyugdíjas korosztály létszáma. Így maradnak a pénztár és a csemegepult előtti sorok.

Nem véletlen, hogy a Tesco is átalakította az áruházi dolgozók munkarendjét és a szakszervezet is áldását adta ehhez, pedig korábban nem nagyon tetszettek neki az ezirányú javaslatok. Most már náluk is mindenki mindent csinál, hiszen nincs elég jelentkező a munkaerőpiacról a boltokba - olvasható a Blokkk.com közleményében.

Semmit sem változott a létszámhiány 2019 második félévében a boltokban az év elejihez képest, pedig közben emelték az alkalmazottak bérét is. Az irdatlan tömegű boltos álláshirdetések is arra engednek következtetni, hogy a létszámhiány nem enyhült ebben az esztendőben sem. Egyébként a boltos fizikai dolgozók keresete nem tudott közelebb csúszni a nemzetgazdasági átlaghoz, a legutóbbi adatok szerint a fizikai dolgozók (pénztárosok, eladók, árufeltöltők) havi bruttó keresete 246 ezer forint volt, a 268 ezres nagykalappal szemben.

A foglalkoztatottak számán belül az alkalmazottak létszámának esése okozta a visszaesést (a foglalkoztatottak száma az alkalmazottak mellett magában foglalja a vállalkozókat, segítő családtagokat, vagy például a szövetkezeti tagokat is). 

A nyugdíjasok megjavították a létszámmérleget

Úgy tűnik, a boltos világ létszámügyeiben valamennyire bejött a nyugdíjas foglalkoztatás kedvezőbbé tétele (csak szja-t kell fizetni utánuk). Ugyanis 2019 második negyedévében a 12 ezres foglalkoztatotti létszámcsökkenés úgy jött össze, hogy a 15-64 éves korosztály létszáma 18 ezer fővel csökkent az előző évhez képest, viszont a 65-74 éves korosztályé 6 ezer fővel nőtt a kettő egyenlege a 12 ezer fős összlétszám csökkenés. És folyamatosan olvadozik a boltos létszám az elmúlt évek mérlege alapján. Igaz, a boltok száma is csökken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisboltban még nehezebb

Kirajzolódik az is a statisztikából, hogy a foglalkoztatottak legnagyobb csapatát alkotó alkalmazottak létszáma a kisebb boltokban nagyobb arányban csökkent. Igaz, a boltszám csökkenése a kisboltok leépülést jelenti: évről-évre ismétlődve háromezer körüli számban.

Összefuttatva a KSH két különböző módszertanú munkaügyi mutatószám rendszerét, a nagyobb boltokban (ahol a vállalkozásnál négy főnél többen dolgoznak) kisebb mértékben, de emelkedett az alkalmazotti létszám az elmúlt években. A kisebb boltokban ugyanakkor nagyot esett az alkalmazottak száma, feltehetően döntő részben a már említett boltszám csökkenéssel összefüggésben.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?