Te is imádsz kuponnal vásárolni? Így trükköznek velük a rafkós webshopok

2019. február 8. 18:02

Sokat spórolhatunk a webáruházak tél végi akciós ajánlatain! Gomba módra szaporodnak a kuponos cégek és az ún. kuponos gyűjtőoldalak is, melyek több ilyen jellegű vállalkozás ajánlatait gyűjtik össze. Mire figyeljünk a kuponos akciós vásárlások során?

Manapság kuponnal szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk, legyen az luxusutazás, wellness hétvége, fogfehérítés, kozmetikai kezelés, okos telefon vagy használati cikk. A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmekben sokszor találkoznak azzal, hogy a kuponos vásárlások során jogellenesen korlátozzák a fogyasztói jogokat bizonyos webáruházak - írja a szervezet közleményében.

A kuponos webáruházak mindent elkövetnek annak reményében, hogy a fogyasztókat vásárlásra bírják, ilyen a "1 -et fizet 2-t vihet akciót" vagy akár 20%-90%-ig terjedő árleszállítást biztosító kedvezményes kuponok megvétele.

Egy konkrét ügyben a fogyasztó egy olyan kupont vásárolt a vállalkozás weboldalán keresztül, amely 1 alkalmas kedvezményes kozmetikai kezelésre szólt és egy adott kozmetikában lehetett csak beváltani. Amikor a fogyasztó a megjelölt határidőn belül megjelent a kozmetikánál, az üzletre ki volt írva, hogy már nem működik, végleg bezárt. A fogyasztó nem tudta, hogy kitől kérjen kártérítést. A szolgáltatásról kiállított számla az irányadó abban a tekintetben, hogy kitől kérhet kártérítést a fogyasztó.

Másik esetben a megvásárolt kupon beváltásakor a szálláshely közölte a fogyasztóval, hogy a beváltási határidőben a fogyasztó által megjelölt időpontokban már egyáltalán nincsen szabad hely, de jelentős ráfizetéssel más időpontban esetleg tudnak szállást biztosítani. Ebben az esetben, ha a kuponnal érintett időszakban nem volt szabad hely, akkor a szálloda a felelős, kivéve, ha nem kapott előzetesen értesítést a foglalásról. Sokszor pedig a kuponnal megrendelt termék átvételekor csalódott lesz a fogyasztó, ezért élni szeretne az indoklás nélküli elállás jogával.

A kedvezményes árak sokszor vásárlásra csábítják a fogyasztókat, de mielőtt vásárolnak néhány fontos dolgot jó szem előtt tartani. A kuponos oldalak a termékeket vagy szolgáltatásokat csak közvetítik, nem értékesítik, így a vásárlás esetén nem a kuponos oldal és a vevő között jön létre a szerződés, hanem a terméket ténylegesen eladó, vagy a szolgáltatást nyújtó cég és a vevő között.

Ezért a kupon megvásárlása előtt tájékozódjunk, hogy kitől is vásároltunk. Ennek azért van jelentősége, mert a közvetítő által értékesített szolgáltatásért általában nem tartozik sem jótállási, sem szavatossági kötelezettséggel a kuponos oldalt üzemetető cég. Mindig győződjenek meg arról, hogy a rendelkezésre álló információk alapján ki az, akitől az adott terméket vagy a szolgáltatást várhatják. A kuponos vásárlásnál az ajánlat tartalmának elfogadásával, annak internetes visszaigazolásával a felek között a szerződés létrejön.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Annak tudatában kössenek szerződést, hogy a weboldal üzemeltetője nem feltétlenül felel a főszolgáltatás, vagyis a megrendelt termék vagy szolgáltatás hibájáért. Ez mindig attól függ, hogy a kupon kiállítását követően a fogyasztó melyik vállalkozással állt valójában kapcsolatban, melyik vállalkozásnak fizetett, a fizetésről melyik vállalkozás állított ki számlát, ténylegesen ki adta át a terméket, a jótállási jegyet.

Mint minden internetes vásárlásnál, így a kuponos vásárlások esetén is általában megilleti a fogyasztót a kupon megvásárlásától (általában a letöltésére feljogosító linket tartalmazó elektronikus levél kézhezvételétől) számított 14 napon belüli indokolás nélküli elállási jog. Elállás esetén pedig visszajár a fogyasztó részére a kupon vételára. Az elállási jog gyakorlása alól a kuponos vásárlásnál is vannak kivételek, melyeket a fogyasztói szerződésekre vonatkozó jogszabály is meghatároz, így különösen repülőjegy, zárt csomagolású vagy higiénés termékek, folyóiratok, CD-k megvásárlása.

Mivel a kupont interneten vásároljuk, így a kuponos cég Általános Szerződési Feltételei fognak ránk vonatkozni, mert ezek az ajánlat elfogadásával automatikusan a szerződésünk részét képezik. A kinyomtatott kupont, a megrendelésről és a visszaigazolásról kapott elektronikus levelezést is érdemes megőrizni a későbbi viták elkerülése végett. Ha a kuponnal igénybevett szolgáltatás nem felel meg az előzetes tájékoztatásnak, illetve a szerződési feltételnek, akkor a hibás teljesítésre hivatkozással követelhetjük a szolgáltatás díjának mérséklését vagy egyéb kártérítést. Ha hibás terméket vásárolunk kuponnal, akkor is élhetünk a hibás teljesítés esetén fennálló szavatossági és jótállási igényünkkel.

Mire figyeljünk?

  • A kupon megvásárlása előtt alaposan el kell olvasni, hogy pontosan milyen terméket vásárolunk meg és milyen feltételekkel! Fontos tudnunk, hogy kivel állunk szerződéses kapcsolatban!
  • Érdemes tájékozódni a kupon tényleges kibocsátójáról, a kupon beváltásának részletes feltételeiről, így különösen a kedvezmény mértékéről, a kupon érvényességi idejéről, a beváltás helyéről. Nézzük meg, hogy a hirdetett ár valóban kedvezményes-e!
  • A vásárlás előtt szerezzünk be információkat a kuponnal kapcsolatban a tényleges kibocsátótól is, mert sokszor a kuponos oldal nem ad részletes, teljes körű tájékoztatást a beváltási feltételekkel kapcsolatban.
  • A kuponnal, a megrendeléssel kapcsolatos információkat érdemes kinyomtatni vagy a számítógépünkön elmenteni.
  • Tájékozódjunk a kuponos cég Általános Szerződési Feltételeiről is!
  • Ha utazási szolgáltatást vásároltunk meg kuponnal, akkor ellenőrizzük a kupon beváltási helyén, azaz a szálloda saját honlapján lévő fontosabb információkat! A kuponár mellett sokszor plusz költségek (hétvégi felár, idegenforgalmi adó, parkolási díj..stb.) is felmerülhetnek. Általában ilyen utazási kuponokat kiemelt idegenforgalmi időszakokban vagy hétvégén nem lehet beváltani.
  • Ha vitáját nem tudta a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor fordulj a Budapesti Békéltető Testülethez - javasolják közleményükben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem