22 °C Budapest
Aggasztó jelentés Európából: ha ez így megy tovább, belefulladunk a szemétbe

Aggasztó jelentés Európából: ha ez így megy tovább, belefulladunk a szemétbe

2019. január 23. 16:50

Egy magyar lakos átlagosan 385 kiló hulladékot termelt 2017-ben. Ezzel az eredménnyel bőven a lista alján, hátulról az 5. helyen végeztünk, az Eu-s átlagtól több mint egy mázsával elmaradva. Ha azonban az utóbbi évek adatait is megvizsgáljuk, kiderül, hogy 2013 óta egy év kivételével folyamatosan növekszik az egy főre jutó szemét mennyisége hazánkban.

Egy európai uniós lakos után átlagban 487 kiló hulladék keletkezett 2017-ben - derült ki az Eurostat frissen közzétett jelentéséből. Ez a szám csupán egyetlen kilóval volt több a 2016-ban produkált átlagos mennyiségnél, 2014-ben ugyanakkor "csupán" 478 kiló szemét jutott egy lakosra. A szeméttermelés tehát Európa szerte nőtt.

A tagállamok között ugyanakkor meglehetősen nagy az eltérés. 2017-es adatot szolgáltató országok közül 5-nél is több mint 600 kiló hulladék jut egy főre, az éllovas Dániában például kiugróan sok, 781 kiló, de például Németországban 633, Ausztriában pedig 570 a megtermelt szemét mennyisége.

Magyarország egyértelműen az európai lista végén szerepel, hátulról az 5. helyen. Számokban mindez azt jelenti, hogy egyetlen magyar átlagosan 385 háztartási hulladékot hagyott maga után 2017-ben. Bár ez a szám is bődületesen magas, jól látszik, hogy az EU átlagtól még így is több mint egy mázsával elmarad. 

Ha 10 éves távlatban nézzük a magyar adatokat, akkor kiderül, hogy míg 2007-ben 457 kiló hulladék jutott egy lakosra, addig ezt 2011-re sikerült 382 kilóra csökkenteni. És bár ez 2012-re visszaszaladt 402-re, azóta a jelenlegi 385 kiló számít a legmagasabb érték.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?