13 °C Budapest

Valósággal megrohanták az üzleteket a magyar vásárlók

2018. augusztus 28. 13:00

Száguldanak a boltba a vásárlók, de a második félévben fékeződhet a tempó. A hőség visszahúzott, most viszont tombolnak a vásárlók, de ott a munkaerőhiány, tízezer eladó kellene, a növekvő bérköltség, gyenge forint, az élelmiszerek, benzin drágulása, kisboltok térvesztése. És a plázastop is. Az online számla viszont pucolni fog. Azért így is szép lesz.

2018 első félévében 6,9 százalékkal nőttek a boltos vásárlások (a kiigazítatlan volumenindex szerint). Volt már hasonló, 2015-ben az első féléves mérleg 6,5 százalékos emelkedés volt, de akkor bizony az éves bizonyítvány 6 százalék alá csúszott (5,8 százalék lett), sok panaszra azért nem lehet ok összességében. Ebben azért lehetett némi szerepe akkor az online kasszarendszer első teljes esztendejének is, de egyedi okok mindig is húztak, vagy taszítottak egyet a boltos világon. Ráadásul az első félévek növekedési ütemei többségében erősebbek voltak az éves összesennél az elmúlt fél évtizedben, a 2017-es esztendőt nem számítva.

Tehát önmagában az első félévi eredményhez képest még bármi lehet a második félévben a boltos világban. Néhány történés viszont azt vetíti előre, hogy fékeződhet a következő hónapokban a boltos költekezés növekedési üteme, de ettől még akár rekord, 6 százalék feletti ütem is kijöhet.

Egy ezressel is megugorhat a boltos költekezés

Az elmúlt esztendők alapján már hat éve folyamatosan emelkedik a boltos költekezés, amiben törés nem volt. Ez a folyamatosság sokat számít, de előreláthatóan a családok teljes költekezésének átrendeződése miatt is azért ez az 5-6 százalék körüli ütem mérséklődni fog. 2018-ban viszont ezer milliárd forinttal is megugorhat a boltos költekezés, a második félévben az első félévinél kisebb ütem mellett.

A boltos világ számára nem kis erőpróba volt a szokatlanul hosszú nyári hőség, amikor fékeződött a korábbi vásárlási roham. Az üdülőhelyeken, az ásványvizek, nyári strandholmik, ventilátorok, jégkrémek piacán rekordok dőltek meg, na de a többi: a vásárlók sok korábbi vásárlási tervüket felborogatták és a beszerzést későbbre halasztottak. Most már persze a hőség elmúltával tombolnak a boltokban, az iskolakezdés is felfelé húzza a kora őszi időszak mérlegét.

A gyenge forint is éreztette már a hatását, az import cikkek egy része gyorsabban is drágult. Persze a kereskedőknek vissza kellett fogniuk a tempót az árcédulák átírásában. A külföldi turisták viszont jobban jártak a gyenge forinttal, többet is költöttek a szokásosnál a boltokban is. Lódult egyet az infláció is, nem csak az üzemanyagoknál és egyes élvezeti cikkeknél, hanem több élelmiszerféleségnél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hőség és a munkaerőhiány a mezőgazdaságot is nyomta, a verseny pedig, amit nemzetközi viszonylatban lehet csak mérni, nem egyszerű feladvány a termelők számára. Sorra érkeznek az üzenetek, minek is emelkedhet az ára ősszel. A vásárló viszont továbbra is elsősorban az árat nézi a boltban. A kisboltoknak nehezebb, mint korábban is. Előreláthatóan a statisztika számuk további csökkenését fogja mutatni, amiben jelentős a szerepe a megnövekedett bérköltségeknek is.

Munkaerőhiány: ezt már nehéz kibírni

Legalább tízezer boltos dolgozó hiányzik, a bérköltségek viszont hiába emelkednek vészes tempóban, az átlagot tekintve csak a létszám tartásához elégségesek. A foglalkoztatottak száma a boltos kiskereskedelemben a legkritikusabb elmúlt három esztendőben nem változott, az alkalmazottak száma sem mozdult el érdemben. A bérköltségek viszont nagyot ugrottak, az elmúlt esztendőkben másfélszeresre nőttek. De nem csak a kereskedelemben, hanem mindenütt máshol is, így a beszállítóknál is. A vásárlók már hozzászoktak a hosszabb sorokhoz a pénztáraknál és a boltos csomagolóanyagok lassúbb elpakolásához, de meg kell barátkozni azzal is, hogy az árcédulán a megugrott bérköltségek is rajta vannak valahol. A sok "rögtön jövök" tábla és a boltbezárások száma azt jelzi, hogy a kisboltosok nagyobb vesztesei a munkaerő hiányának.

Plázastop, online számla

Szigorodott a plázastop, előreláthatóan fékeződhet a boltépítés, a boltos hálózat fejlesztése. Még jó, hogy ott a web, webáruházat mindenki annyit csinálhat, amennyit akar. Fog is. Az online számlarend előreláthatóan az online kasszához hasonlóan tisztítja majd a piacot, azzal a nem kevés különbséggel, hogy a termelőknek, beszállítóknak, gyártóknak is vallaniuk kell az adóhatóságnak az új rendszerben. Tehát már nem csak a nyugtaadás, hanem a számlaadás tükre is az adóhatóság előtt hever. Ez egyáltalán nem baj.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem