16 °C Budapest
Így költik a pénzt a magyar fiatalok: van olyan is, amire spórolnak

Így költik a pénzt a magyar fiatalok: van olyan is, amire spórolnak

2018. június 27. 20:30

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó - derült ki egy jelentésből, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta. A magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet.

A 18-24 év közötti magyar fiatalok közel fele úgy érzi, hogy jobb anyagi helyzetben van vagy lesz szüleinél, 47 százaléka szerint javulni fog az anyagi helyzetük a jövőben, 63 százaléka pedig napi rendszerességgel használ készpénzt, míg bankkártyát csupán 27 százalékuk - ezek a főbb megállapításai az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésének, melyet az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport évente készíti el.  

A kutatás adatai szerint a 1990-es években születettekre jellemző magabiztosság a pénzügyekhez való hozzáállásban is megjelenik. Az európai átlag szerint - amely igaz Magyarországon is - a fiatal generációk tekinthetők a legoptimistábbnak a jövőbeli anyagi helyzetüket illetően. 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei. Az optimizmus a pénzügyi helyzetük megítélésében is megmutatkozik, ugyanis a fiatalok fele szerint javulni fog az anyagi helyzetük a közeljövőben, így e korosztály a legoptimistább a magyar társadalom tagjai közül. A fiatalok tesznek is azért, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek: a diákok egyre nagyobb arányban dolgoznak a szünidő alatt is.

A fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében, ami valószínűleg elsősorban annak köszönhető, hogy a munkajövedelemmel még nem rendelkező fiatalok ebben a formában kapnak támogatást szüleiktől. A megkérdezettek közel kétharmada napi rendszerességgel használ készpénzt, míg betéti kártyát a megkérdezettek nem egész 30 százaléka.

A 18-24 év közötti magyar fiatalok több mint fele számára fontos, hogy minden hónapban legyen megtakarításuk. Mind európai mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés. Míg az átlagos európai elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek közel 40 százaléka kifejezetten erre a célra tesz félre. A megtakarítási célok sorában a harmadik helyen az utazás áll.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A magyar fiatalok magabiztosak, ha pénzügyi jövőjükről van szó, optimistán tekintenek a jövőbe. Évről-évre azt tapasztjuk, hogy a hosszútávon gondolkodnak, tudatosan terveznek. Bár az egyes területeken eltérő céljaik és elképzeléseik vannak, de összességébe véve hasonlóan gondolkodnak, mint kortársaik Európa más országaiban

- vonta le a tanulságokat Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. A 2017 végén készített reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai - köztük 1006 magyar - állampolgár vett részt. 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?