0 °C Budapest
Gondban a gyümölcstermesztők: az ingyenes szedd magad akció lehet a megoldás

Gondban a gyümölcstermesztők: az ingyenes szedd magad akció lehet a megoldás

2018. május 29. 19:01

Bajban vannak a gyümölcstermesztők: alig találni embert, aki leszednáé a termést, külöföldről sem jönnek már. Van, ahol az ingyenes szedd magad akció jelenti a megoldást.

Félő, hogy munkaerő hiányában akadnak olyan területek, ahol a fán marad a termés - írja a Zoom.hu. Az egyik szabolcsi almatermelő szerint jó, ha a szükséges munkaerő-állománynak a 30 százalékát össze tudja szedni. Óránként egyébként 850 forintot fizetne annak, aki hajlandó gyümölcsöt szedni, de ennyiért nem sokan jelentkeznek.

Ha így marad, akkor egyszerűen lerázza a termést vagy ingyenes, szedd magad akciót hirdet, azzal sikerülhet a fákról eltüntetni a termést

- tette hozzá.

Egy Békés megyei pálinkafőző társaságnál is hasonlóan nyilatkozott, ők a cégnél dolgozók családtagjait szeretnék bevonni a munkába. Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Zoom.hu-nak kifejtette, hogy már két éve gondot jelent bizonyos helyeken embert találni. Úgy fogalmaz, munkaerő még csak lenne az országban, ám annak jelenléte nem esik egybe azzal a területtel, ahol a munkákra szükség lenne. Békés megye egyes részein nehéz embereket találni, mint ahogyan az észak-keleti országrészben is vagy Borsod keleti részében, de például Csongrád Szeged közeli részén már sokkal jobb a helyzet.

Most azzal próbálkoznak gazdák, hogy a munkaerőt a szedés helyére szállítják, de 50-80 kilométernél messzebbről ez sem éri meg, így ezzel is csak részben lehet orvosolni a problémákat. A külföldi munkaerőben sem bízhatnak a termesztők:

ma itthon a gyümölcsösök tulajdonosai óránként 900-1000 forintot tudnak kínálni, míg például Németországban 2200-2400 forintot adnak.

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?