1 °C Budapest
Gondban a gyümölcstermesztők: az ingyenes szedd magad akció lehet a megoldás

Gondban a gyümölcstermesztők: az ingyenes szedd magad akció lehet a megoldás

2018. május 29. 19:01

Bajban vannak a gyümölcstermesztők: alig találni embert, aki leszednáé a termést, külöföldről sem jönnek már. Van, ahol az ingyenes szedd magad akció jelenti a megoldást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Félő, hogy munkaerő hiányában akadnak olyan területek, ahol a fán marad a termés - írja a Zoom.hu. Az egyik szabolcsi almatermelő szerint jó, ha a szükséges munkaerő-állománynak a 30 százalékát össze tudja szedni. Óránként egyébként 850 forintot fizetne annak, aki hajlandó gyümölcsöt szedni, de ennyiért nem sokan jelentkeznek.

Ha így marad, akkor egyszerűen lerázza a termést vagy ingyenes, szedd magad akciót hirdet, azzal sikerülhet a fákról eltüntetni a termést

- tette hozzá.

Egy Békés megyei pálinkafőző társaságnál is hasonlóan nyilatkozott, ők a cégnél dolgozók családtagjait szeretnék bevonni a munkába. Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Zoom.hu-nak kifejtette, hogy már két éve gondot jelent bizonyos helyeken embert találni. Úgy fogalmaz, munkaerő még csak lenne az országban, ám annak jelenléte nem esik egybe azzal a területtel, ahol a munkákra szükség lenne. Békés megye egyes részein nehéz embereket találni, mint ahogyan az észak-keleti országrészben is vagy Borsod keleti részében, de például Csongrád Szeged közeli részén már sokkal jobb a helyzet.

Most azzal próbálkoznak gazdák, hogy a munkaerőt a szedés helyére szállítják, de 50-80 kilométernél messzebbről ez sem éri meg, így ezzel is csak részben lehet orvosolni a problémákat. A külföldi munkaerőben sem bízhatnak a termesztők:

ma itthon a gyümölcsösök tulajdonosai óránként 900-1000 forintot tudnak kínálni, míg például Németországban 2200-2400 forintot adnak.

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?