17 °C Budapest

A kékfrankos reneszánsza (x)

Pénzcentrum
2018. április 16. 13:06

Rengeteg lehetőséget rejt fogyasztó és termelő számára egyaránt.

Sokáig lesajnált fajta volt a kékfrankos, pedig Mit tud a szőlőfajta, ami miatt érdemes (újra) felfedezni a belőle készült borokat?

Alig van olyan borvidéke Magyarországnak, ahol ne lenne jelen a kékfrankos; a kizárólag fehérboros régiókon kívül mindenhol fellelhető, a legnagyobb területen termesztett borszőlőfajta hazánkban (bőven 10% feletti "részesedéssel"). Másrészről pedig igazi régiós fajta, hiszen a szomszédos országok szőlőskertjeiben is megtalálható.

A kékfrankos valószínűleg annak is köszönheti a népszerűségét, hogy még szélsőséges körülmények között is kiegyensúlyozott minőséget ad. Szívóssága különösen kedveltté tette a 19. század végén egész Európán végigsöprő filoxéravész után. Bár az eredetéről és elterjedésének időpontjáról nagy viták vannak, valószínűleg pont a nagy vész után jelent meg Sopronban és került telepítésre egész Magyarországon.


Többek között éppen a nagy "tűrőképessége" tépázta meg viszont a hírnevét itthon a második világháború után, amikor is a tervutasításos rendszerben eldöntötték, hogy az egri bikavérből (amelynek alapját, akárcsak a szekszárdi bikavérét, a kékfrankos adja) tömegtermelésű exportmárkát csinálnak. A szőlőt nagyüzemi módszerekkel termelték, a túlterhelt tőkék és a túl korai szüret okán az alapanyag gyakran éretlen volt, a bort mesterségesen javították. Mindehhez annyira alkalmasnak gondolták a kékfrankost, hogy az 1978-tól 1980-ig tartó úgynevezett Bikavér-programban más szőlőfajták mellett jelentős kékfrankos-telepítések történtek.

Ez azonban már a múlt; a kékfrankos esetében is visszatért a minőségi szemlélet, ennek eredményeként remek borok készülnek, amelyek megmutatják az egyes borvidékek, vagy akár a borvidéken belüli dűlők sajátosságait, erősségeit. Sopronban, a Mátrában vagy Egerben savhangsúlyos, gyümölcsös, kiváló struktúrájú kékfrankosok születnek, míg Szekszárdon és Villányban a hosszabb héjon áztatásnak és a hordós érlelésnek köszönhetően vastagabb, melegebb karakterű, sokszor komoly érlelési potenciállal bíró borok kerülnek palackba. A rendszerváltozás utáni szemléletváltás nem maradt eredmény nélkül. Egyre több nemzetközi szakember foglalkozik behatóan a magyar kékfrankosokkal illetve méltatja azokat cikkekben, előadásokban. Maurer Oszkár szerémségi (ma Szerbia) borász 2013-as kékfrankosa kapcsán Isabelle Lageron Master of Wine egyenesen azt mondta, amikor megkóstolta ezt a bort, akkor értette meg Magyarország kékfrankos-szeretetét. 2018-at a Földművelésügyi Minisztérium a Kékfrankos évének nyilvánította, ezzel is hangsúlyozva a szőlőfajta fontosságát és jelentőségét mind a hazai termelésben, mind pedig a fogyasztásban.

A probléma az, hogy mire mi visszaküzdöttük magunkat a színtérre, addigra Ausztria - kis túlzással - kisajátította magának a "blaufränkisch"-t. Ausztria Sopron és Kőszeg közötti kiszögellését, Mittelburgenlandot nem csak az egyébként kiváló területi adottságai miatt nevezik nemes egyszerűséggel "kékfrankos-országnak". Az 1985-ös osztrák glikolbotrány óta eltelt bő harminc évben a borszakma odaát teljesen megújult, az intenzív minőségi fejlődés, az átgondolt szabályozási háttér és a tudatos, következetes marketingmunka révén ma a szomszédunknak a kékfrankos azt jelenti vörösben, amit a zöldveltelini fehérben, és nem csupán a belföldi piacokon, de a nemzetközi porondon is méltán elismertek a burgenlandi kékfrankosok és termelőik.

Ráadásul - ahogy Heimann Zoltán szekszárdi borász a 2016-os Kékfrankos Április Nagykóstoló egyik előadásán találóan megfogalmazta - "a kamaszkorát éli a kékfrankos", a világ most fedezi fel igazán. Európán kívül már Ausztráliában, az Egyesült Államok több régiójában, sőt, Kanadában is találkozni vele. Az újvilágban egyébként megint más nevet használnak rá: a szintén német elnevezéséből eredő Lemberger, Blauer Limberger, vagy Blue Limberger-t. Nagy tehát a konkurencia, de nézzük a hirtelen jött érdeklődés jó oldalát: a szakma végérvényesen elfogadta, hogy nagy potenciál rejtőzik a fajtában.


Ez egyébként valóban így van. A kékfrankos a vörösborok között olyan, mint a fehéreknél a furmint: rendkívül sokszínű szőlőfajta, amely fajtaborként és házasítások során, többféle stílusban is kitűnően helytáll. Az igazán jóivású, sokféle ételhez kitűnően illeszthető "mindennapok bora" éppúgy lehet, mint egy prémium tétel, amely komplexitásával a terroir minden szépségét megmutatja nekünk. Rozék és sillerek egyaránt kedvelt alapja, hiszen a manapság igencsak divatos illatos és gyümölcsös borok mellett a szikárabb stílus is jól áll neki.

Aki kiváncsi erre a sokszínűségre, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia április 21-én a Kékfrankos Április Nagykóstolóra, ahol több mint 50 borászat mintegy 100 kékfrankos és kékfrankos alapú borát (bikavér és rozé) lehet megkóstolni.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem