27 °C Budapest
6+1 dolog, amire jó az okostelefon, de szinte senki sem tud róla

6+1 dolog, amire jó az okostelefon, de szinte senki sem tud róla

2017. november 8. 11:00

Az emberek nagy része nem tud hosszabb távon meglenni az okostelefonja nélkül, amit nemcsak beszélgetésre és facebookozásra használ, hanem például újságolvasásra vagy fényképezésre is. Kevesen tudják azonban, hogy ma már ennél jóval több dolgot lehet elintézni a készülék segítségével: a parkolás kifizetésétől a mozijegyvásárláson át az ételrendelésig rengeteg a lehetőség, nem beszélve a berobbanás küszöbén álló érintéses mobilfizetésről. Mutatjuk, milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a telefonodban.

Az okostelefonja szinte hozzánőtt az emberek többségéhez: a magyarok naponta átlagosan 3,5 órát használják a mobilt, és nem csak telefonálásra - derül ki egy idei felmérésből. A kommunikáció és a szórakozás egyre inkább a digitális térben zajlik: a mobil kiválthatja például a térképet, a stopperórát, a banki sorbanállást és az újságot is, ha pedig speciális applikációkat is letöltünk, akkor még sok mást is. A következő 5-10 évben pedig a bankkártya-használat is jelentősen visszaszorulhat az okostelefonoknak köszönhetően.

Tényleg a mobilfizetés lesz az új trend pár év múlva?

Már most is sokan vannak azok, akik a mobiljukról bonyolítják a különféle pénzügyeiket: például a bankolást, egyenleglekérdezést, az átutalásokat, vagy költségvetés-kezelő appokat használnak.

Az érintéses mobilfizetés mindennapossá válására még valószínűleg várni kell néhány évet, de mindenképp ebbe az irányba mutat, hogy az európai kereskedők egyre nagyobb arányban szerelkeznek fel olyan technológiával, amely a kártyás és a mobilos fizetést egyaránt lehetővé teszi.

Ezzel ők is jól járnak, hiszen a technológia nemcsak olcsó és kényelmes, hanem jelentősen csökkenti az időt, amelyet a fogyasztók a kasszánál töltenek.

Az OTP Mobil Simple nevű fejlesztésével például már bármely bank ügyfelének elérhető az érintéses mobilfizetés. Az újfajta mobilfizetéshez megfelelő készülék és mobilfizetési alkalmazás is szükséges, előbbi tekintetében már most is kedvező a helyzet. A trendfordulást elősegítheti, hogy az érintéses fizetés is egyre népszerűbb Magyarországon: tavaly először haladta meg a PayPassos bankkártyás fizetési tranzakciók száma a hagyományos kártyás vásárlásokét. Hazánkban jelenleg 1,2 millió okostelefonban van NFC (Near Field Communication) szabvány - amely különböző passzív és aktív eszközök, például kártyák és okostelefonok között tesz lehetővé azonnali kommunikációt néhány centiméteres távolságból -, és a közeljövőben már a középkategóriás mobilokban is elérhető lesz.

Először valószínűleg a kisebb összegű fizetéseknél kezd majd elterjedni az új fizetési mód, ahogy a külföldi példák is mutatják. Az eMarketer elemzése szerint az amerikai vásárlók is főleg ilyen típusú vásárlásoknál használják fizetésre a mobiltelefonjukat, például kávézókban, gyorséttermekben és hasonló rutinvásárlásoknál.

 A Starbucks például idén júliusban jelentette be, hogy a mobilfizetések már a tranzakciók 30 százalékát teszik ki. Nálunk az ilyen jó arány még csak távlati cél, de egyre közelebbinek tűnik. Vannak azonban az életnek más területei, ahol már most is elég egy mobiltelefon az ügyintézéshez, sokan pedig nem ismerik ezeket a lehetőségeket, pedig sokkal kényelmesebbé tehetik a mindennapokat.

Fogadjunk, te sem tudtad, hogy ezt mind lehet

Az okostelefonok terjedése, az azzal járó életmódbeli változások, a mobilkereskedelem szerepének növekedése mind erősítik az igényt a gyors és könnyű tranzakciók iránt, és ez lehet a mobilfizetési piac bővüléséhez vezető legfontosabb tényező. Ezeket pedig már most is pillanatok alatt elintézheted a legmodernebb mobilalkalmazásokkal:

1) Parkolás: Applikáción keresztül kifizetheted a közterületi parkolásodat, és ezzel megúszhatod a kotorászást az apró után, vagy parkolóautomata után hosszas keresgélést. Ráadásul a futó parkolásodat is nyomon követheted, és bármikor leállíthatod.

2) Autópálya-matrica vásárlás: Hasonlóképpen vásárolhatsz autópálya-matricát is a mobiloddal, így nem kell hozzá sem benzinkút, sem extra időráfordítás. Bármely típusú autópálya matrica online megvásárolható, amely a telefonodban landol, és az útdíjfizetési rendszerben is azonnal megjelenik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3) Taxirendelés: Ugyanígy rendelhetsz taxit, nem kell hozzá telefonálnod, és várakozás közben nyomon követheted, hogy merre jár. A kalkulátorral előre megbecsülheted a fuvar költségét, az út végén pedig akár az alkalmazásban rögzített bankkártyáddal is fizethetsz.

4) Jegyvásárlás: A különféle programokra szóló jegyvásárlásnál is a segítségedre lehet a mobiltelefon, akár mozi-, színház- és koncertjegyet is vásárolhatsz. A Cinema City mozihálózat például engedélyezte a Simple alkalmazásnak, hogy értékesítse a jegyeit. Az együttműködésnek köszönhetően a mozilátogatóknak nem kell jegyet nyomtatniuk és a pénztárnál sem kell sorban állniuk.

5) Könyvrendelés: Könyvrendelés funkciót is találhatsz az appban, így bárhonnan végigböngészheted a legnagyobb magyar könyvkereskedelmi lánc kínálatát néhány ujjmozdulattal, és meg is rendelheted a könyvet, ami megtetszik.

6) Ételrendelés: A mobil-ételrendelés szintén kényelmes, és bárki számára elérhető megoldás az alkalmazással. Több mint 300 étterem kínálata csupán néhány érintésnyire van, regisztrált bankkártyáddal pedig azonnal fizethetsz, de több fizetési mód is elérhető.

+1: Már itt az érintéses mobilfizetés

Az érintéses mobilfizetés is kezd betörni Magyarországra, ami egy olyan egyszerű folyamat, mintha a bankkártyát használnánk érintéses fizetésre, és internet sem kell hozzá. Használatához egy NFC-képes, minimum 4.4-es Android operációs rendszert futtató mobiltelefonra van szükség. Ez a fizetési mód egyelőre kevéssé ismert Magyarországon, a fiatalabb generációk már fogékonyak a készpénzmentes társadalmakról szóló elképzelésekre, így az ő körükben várhatóan gyorsan teret fog nyerni. Hazánkban négy banknál érhető el az érintéses mobilfizetés: az OTP-nél, a Gránit Banknál, az MKB-nál, a K&H-nál, illetve a Budapest Bank és a Telenor közösen fejlesztett megoldást. A legfontosabb különbség, hogy az OTP-nél szeptember óta már nemcsak a bank saját ügyfelei vehetik igénybe a szolgáltatást, hanem banktól és mobilszolgáltatótól függetlenül bárkinek hozzáférhető a Simple alkalmazáson keresztül.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?