23 °C Budapest
Lengyel bútoráruház szorongathatja meg a svéd óriást

Lengyel bútoráruház szorongathatja meg a svéd óriást

2017. szeptember 21. 18:00

Kevesen tudják, de a lengyelek ontják magukból a bútorokat, a harmadik legnagyobb gyártók Európában és a világ negyedik legnagyobb exportőrei. Ez azért is ismeretlen sokak előtt, mert eddig többnyire beszállítóként dolgoztak más brandek keze alá, azonban ez megváltozott. Legalábbis már két üzletet is nyitott Budapesten az egyik legnagyobb lengyel márka, amely további 25-30 áruházzal tervez Magyarországon.

A magyar bútorkiskereskedelem elég koncentrált, a 2015-ben elért 125 milliárdos forgalom durván 80 százalékát három szereplő - az IKEA, Jysk és a KIKA - produkálta. És ez tavaly sem volt másképp, a topcégek tovább növelték bevételüket: az Ikea árbevétele 54 milliárd, a Jyské 31, a Kikának az üzleti év fordulónapjának megváltoztatása miatt csak az első negyedéves adatai elérhetőek, ez 6,4 milliárd, ami arányaiban szintén növekedést mutat.

Ezen, a rendkívül koncentrált piacon szeretne labdába rúgni a lengyel Abra Meble, amely egyébként a Steinhoff International csoport tagja. Az üzletláncnak az anyaországban több mint 100 boltja működik, amivel az egyik legnagyobb piaci részesedéssel bíró bútorforgalmazó.

Azonban ahogy a Jysk példája is jól mutatja, az intenzív expanzió kifizetődő stratégia lehet: a dán láncnak 2005-ben nyílt az első üzlete Magyarországon, ma pedig már 75 bolttal működnek, miközben 2015-ben már a második legnagyobb bútoráruház volt a forgalmi adatok alapján. Igaz, az intenzív terjeszkedés csak megfelelően tőkeerős szereplők számára lehet járható út, ám ez az Abra Meble mögött megvan. 2015-ös adatok alapján a lakberendezési piacon az Ikea, valamint az amerikai Wal Mart és Home Depot után a világon a negyedik, Európában pedig a második legnagyobb cég a dél-afrikai Steinhoff csoport.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jó hír lehet a lengyel lánc tulajdonosainak, hogy svéd versenytársuk csak a fiatalokat hozza igazán lázba. Legalábbis egy amerikai felmérés szerint a 25 és 35 év közötti korosztály vásárol előszeretettel a svéd bútorláncnál, az idősebbek már sokkal kevésbé vevők a "legóbútorokra". Bár a magyar viszonyok ettől eltérőek lehetnek, annyi bizonyos, hogy a lengyel lánc egyelőre felfelé ívelő szakaszban szál be a magyar piacra.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20