Lengyel bútoráruház szorongathatja meg a svéd óriást

Lengyel bútoráruház szorongathatja meg a svéd óriást

2017. szeptember 21. 18:00

Kevesen tudják, de a lengyelek ontják magukból a bútorokat, a harmadik legnagyobb gyártók Európában és a világ negyedik legnagyobb exportőrei. Ez azért is ismeretlen sokak előtt, mert eddig többnyire beszállítóként dolgoztak más brandek keze alá, azonban ez megváltozott. Legalábbis már két üzletet is nyitott Budapesten az egyik legnagyobb lengyel márka, amely további 25-30 áruházzal tervez Magyarországon.

A magyar bútorkiskereskedelem elég koncentrált, a 2015-ben elért 125 milliárdos forgalom durván 80 százalékát három szereplő - az IKEA, Jysk és a KIKA - produkálta. És ez tavaly sem volt másképp, a topcégek tovább növelték bevételüket: az Ikea árbevétele 54 milliárd, a Jyské 31, a Kikának az üzleti év fordulónapjának megváltoztatása miatt csak az első negyedéves adatai elérhetőek, ez 6,4 milliárd, ami arányaiban szintén növekedést mutat.

Ezen, a rendkívül koncentrált piacon szeretne labdába rúgni a lengyel Abra Meble, amely egyébként a Steinhoff International csoport tagja. Az üzletláncnak az anyaországban több mint 100 boltja működik, amivel az egyik legnagyobb piaci részesedéssel bíró bútorforgalmazó.

Azonban ahogy a Jysk példája is jól mutatja, az intenzív expanzió kifizetődő stratégia lehet: a dán láncnak 2005-ben nyílt az első üzlete Magyarországon, ma pedig már 75 bolttal működnek, miközben 2015-ben már a második legnagyobb bútoráruház volt a forgalmi adatok alapján. Igaz, az intenzív terjeszkedés csak megfelelően tőkeerős szereplők számára lehet járható út, ám ez az Abra Meble mögött megvan. 2015-ös adatok alapján a lakberendezési piacon az Ikea, valamint az amerikai Wal Mart és Home Depot után a világon a negyedik, Európában pedig a második legnagyobb cég a dél-afrikai Steinhoff csoport.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jó hír lehet a lengyel lánc tulajdonosainak, hogy svéd versenytársuk csak a fiatalokat hozza igazán lázba. Legalábbis egy amerikai felmérés szerint a 25 és 35 év közötti korosztály vásárol előszeretettel a svéd bútorláncnál, az idősebbek már sokkal kevésbé vevők a "legóbútorokra". Bár a magyar viszonyok ettől eltérőek lehetnek, annyi bizonyos, hogy a lengyel lánc egyelőre felfelé ívelő szakaszban szál be a magyar piacra.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10