17 °C Budapest
Óriási változás jön: bajban lehetsz, ha elromlik a porszívód

Óriási változás jön: bajban lehetsz, ha elromlik a porszívód

2017. szeptember 1. 12:05

Szeptember 1-én életbe lépett egy új uniós szabályozás, mely szerint legfeljebb 900 wattos porszívókat lehet gyártani.


Szeptember 1-én életbe lépett egy új uniós szabályozás, mely szerint legfeljebb 900 wattos porszívókat lehet gyártani. Ez az intézkedés a második lépcsője annak az átalakításnak, mely azt a célt tűzte ki, hogy jelentős energiát spóroljanak meg a háztartások, a porszívók energiafelvételének csökkentésével.

Mától megváltozik az energiacímke is: eddig a legkisebb energiafogyasztású készülékek “A" jelölést kaptak, mostantól a takarékos masinák viszont “A+++" jelölés is bezsebelhetnek. Ezzel együtt megszűnik az “E", “F" és “G" kategória - írja a 24.hu.

E mellett más változások is lesznek. Az új szabályozás értelmében például:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • - a porszívó maximum 1 százalék port engedhet majd vissza a levegőbe
  • - 80 decibelnél hangosabb porszívókat nem fogunk már tudni vásárolni

Hogy milyen porszívókat érintenek a változások?

  • Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű padlóporszívók.
  • Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők)
  • Csak szőnyeg, illetve csak keménypadló tisztítására alkalmas porszívók
  • Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal).

Vagyis nem érinti például a nedves, a száraz-nedves vagy a robotporszívókat. Az új rendelet életbe lépése nem azt jelenti, hogy mostantól már az üzletekben lévő, 900 wattnál nagyobb teljesítményű gépeket nem adhatják el. Még befizethetünk egy ilyenre, ha szeretnénk, viszont ha elromlik, ugyanilyent már nem kapunk. A gyártóktól ugyanis már csak az új direktíváknak megfelelő készülékeket tudnak beszerezni a kereskedők.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?