3 °C Budapest

Itt a figyelmeztetés: ezt a babakekszet inkább ne vedd meg a boltban

2017. július 8. 12:00

A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszből az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről, és azonnal megtette a szükséges lépéseket.


A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól

  • Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
  • Tételszám: 164802
  • Kiszerelés: 150 g
  • Minőségmegőrzési idő: 29.11.2017.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.

KATTINTS! Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a krumplit

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó - a termék polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében - már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer "barnulását" és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák. Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 13. szombat
Luca, Otília
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?