18 °C Budapest
Egy rakat élelmiszer áfája csökkenhet: már egyeztetnek

Egy rakat élelmiszer áfája csökkenhet: már egyeztetnek

Pénzcentrum
2017. május 10. 08:30

A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében az agrárkamara. Erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek - írja a Magyar Idők.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a lapnak elmondta, a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke. A fokozatos, évről évre betervezett áfacsökkentést azonban a gazdaság teljesítőképességéhez kötnék.

Azt szeretnénk, ha egy megállapodás keretében megterveznénk, hogy mikor, mely termékek forgalmi adója csökkenhet, ha a szintén előre lefektetett gazdasági mutatók teljesülnek

- fogalmazott az elnök.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett forgalmi adónak nem volt nagy hatása a költségvetésre, a piacot viszont alaposan kitisztította. Ennek és a megnövekedett keresletnek köszönhetően annyi többletbevétel keletkezett, ami nagyrészt ellensúlyozni tudta az áfacsökkentés okozta kiesést a költségvetésben.

Emlékeztetnek, a jövő évi költségvetés és adótörvények tervezete szerint 2018-tól a halhús és az élő hal forgalmi adója csökken 5 százalékra. Győrffy Balázs szerint ugyanakkor a gazdaság teljesítménye többet is elbír ennél.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?