7 °C Budapest

Agyturkász: mázlid van, ha rosszul vagy az ünnepi költekezéstől

2016. december 20. 12:03

Bármennyire is odafigyelsz a kiadásaidra, a december akkor sem a spórolás hónapja. A túlzott költekezés miatt vagy szégyent érezhetsz, vagy bűntudatot. Mutatjuk, mit tehetsz, hogy a javadra forítsd az érzéseidet.

Ha ránézel a bankszámlád aktuális egyenlegére, valószínű, hogy végigfut rajtad egy kijózanító felismerés: hogy tudtam ennyi pénzt elkölteni? És máris keresed is, hogy mikre költöttél, amikre nem lett volna feltétlenül szükséges. Keresed, hogy mi miatt lehet bűntudatod.

Annak ellenére, hogy bűntudatot érezni nem túl kellemes, valójában azt is jelzni, hogy helyes úton vagy. Jó, ha bűnösnek, vagy felelősnek érzed magad a pénzügyi döntéseid miatt"

- mondja Brad Klontz, pénzügyi pszichológus, író, a Szellemi gazdagságod nevű tanácsadócég társalapítója.

Amit nem akarsz érezni, az a szégyen

A szégyen, hogy valami baj van velem egyáltalán nem jó, és nem is hasznos. Pedig sajnos az emberek többsége pénzügyeivel kapcsolatban szégyent érez bűntudat helyett. Ezért feladják, mert azt hiszeik, hogy valami baj van velük, és nem lehet mit csinálni a helyzettel. Nagyon sokan hazudják ezt maguknak, hogy a pénzügyi problémáik a saját hiányosságainak az eredménye. 

A "hülye/lusta/buta vagyok"mind szégyenérzetet eredményez, és ez nagyon nem ugyanaz, mint a bűntudat - mondta Klontz.

A bűntudat viszont jó! Ha belátja az ember, hogy a pénzügyi problémái valójában nem egy képesség, vagy annak hiánya, csupán egy rosszul berögzült viselkedés eredménye, ami akár a neveltetésből is gyökerezhet. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzügyi problémák gyakran hiedelmeken alapszanak, a szülők pénzhez való hozzáállása és bánásmódja is befolyásolhatja. Az egyik rossz berögződés a pénz hajhászása, a "minél több pénzed van, annál boldogabb vagy". A másik pedig, hogy a pénz az ördögtől való, a gazdag ember kapzsi és a pénz megront.

Gyakran ezek a rossz berögződések miatt érezzük magunkat bűnösnek. Ha belátjuk, hogy ezek a hiedelmek teljesen alaptalanok, akkor kezdődhet a változás.

Sokan titokban tartják a pénzügyi életüket, ami miatt nehezebb megtanulniuk, hogyan tudnák jobban kezelni a pénzüket, és valóban megvizsgálnák magukat.

Tehát a szégyenérzet miatt nem beszélünk a pénzről se a barátainkkal, sem a családunkkal. Így kizárólag a szüleinktől örökölt hiedelmekre és pénzkezelési attitűdökre támaszkodhatunk. A szakember azt tanácsolja, hogy mindenki dobja félre a szégyent, és vizsgálja meg, miért érzi magát bűnösnek, és hogyan használhatja fel ezeket az érzéseket arra, hogy inspirálják a pénzügyi szokásainak változtatásához.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem