10 °C Budapest
Magyarok tömegei használják rosszul a bankkártyájukat

Magyarok tömegei használják rosszul a bankkártyájukat

Pénzcentrum
2016. november 13. 07:01

Egyre jobban terjednek hazánkban az érintőkártyák. Az elfogadó terminálok és az érintésmentes vásárlások száma is folyamatosan növekszik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokan nem használják jól ezeket a kártyákat, hiszen annak ellenére, hogy nem kellene, sokan kiadják a kezükből a kártyájukat. De milyen kárunk keletkezhet, ha helyettünk a pénztáros fizet? Egyáltalán miért alakult ki ez a "rossz" szokás?


Magyarországon az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az érintésmentes fizetési technológia. 2015 végén az összes kártya 53,6 százaléka, míg az összes POS-terminál 62,5 százaléka volt alkalmas az új technológiát alkalmazó fizetésekre.

Bár az érintőkártyák a korábbiaknál sokkal gyorsabb és kényelmesebb fizetést tesznek lehetővé, arányuk a fizetési kártyás forgalomban egyelőre elmarad az infrastruktúra fejlettségétől

- olvasható a Magyar Nemzeti Bank 2016-os fizetési rendszer jelentésében.

Tavaly azonban intenzív bővülés volt megfigyelhető az előző évhez képest, az érintésmentes vásárlási forgalom több mint 60 százalékkal emelkedett. Az adatok alapján az érintésmentes fizetésnek köszönhetően ma már olyan helyzetekben is használjuk a bankkártyánkat, amelyekben korábban csak a készpénz jelentette a megoldást. Az érintésmentes tranzakciók átlagértéke egyébként 3 600 forint volt.

Forrás: MNB

Sokan használják rosszul a kártyákat

Az érintőkártyának a gyorsaság és a kényelem mellett az egyik fő funkciója a biztonság lenne, hiszen a fizetéskor elméletileg nem kellene kiadni a kezünkből a kártyát. A Pénzcentrum körképe alapján azonban számos üzletben folytatják azt a helytelen gyakorlatot, hogy fizetéskor elkérik a kártyánkat és helyettünk érintik azt oda a terminálhoz, ráadásul sokszor úgy, hogy még az összeget sem látjuk.

Ez egyáltalán nem helyes gyakorlat. Az érintésmentes fizetésnek a gyorsaságon felül épp a biztonság az előnye: ez pedig azáltal érhető el, hogy a kártyabirtokos nem adja ki a kezéből a bankkártyát fizetéskor

- válaszolta megkeresésünkre az MKB Bank.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Persze a érintőkártyákkal maximum 5 000 forintig fizethetünk PIN kód megadása nélkül, ez pedig némileg csökkenti annak kockázatát, hogy téves összeget vonjanak le a kártyánkról, de valószínűleg senki nem szeretne például 3000 forintot fizetni egy 300 forintos tételért.

Miért alakulhatott ki ez a gyakorlat?

Ha a pénztáros nem kérdezi meg előre, hogy érintésmentes-e a bankkártyánk, és a megszokott módon előre elkéri a kártyánkat, akkor előfordulhat, hogy csak akkor veszi észre, hogy egy NFC képes a kártyánk, amikor az már a kezében van, így végül ő végzi el a műveletet helyettünk. De van egy másik ok is, amire azonban már kevesebben gondolnak.

Technikai okokból is elterjedhetett ez a gyakorlat, ugyanis egyes elfogadóhelyeken olyan fémből készült tartókra helyezték a PIN-PAD-et, ami leárnyékolta a kártya és a PIN-PAD közötti kommunikációt, és ennek következtében csak többszöri érintgetés után sikerült a kártya leolvasása. A pénztárosok már kitapasztalták, hogy pontosan hova és hogyan kell odaérinteni a kártyát ahhoz, hogy sikeres legyen a leolvasás. Egyszerűbb és gyorsabb számukra ha elkérik a kártyát és maguk végzik a műveletet, mint ha minden vásárlónak elmagyaráznák, hogy miként próbálkozzanak

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az OTP Bank.

Hogyan kell(ene) jól csinálni?

Sokszor mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy a kártyánk érintésmentes fizetésre is alkalmas. Az ideális azonban az lenne, ha fizetéskor mi magunk jeleznénk a pénztárosnak, hogy érintőkártyával szeretnénk fizetni. De különösen fontos az is, hogy mindig ellenőrizzük le a POS/ PIN-PAD kijelzőjén látható összeget, és a blokkot is érdemes megnézni, annak érdekében, hogy ne fizessük többet, mint kellene és elkerüljük a későbbi bonyodalmakat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?