31 °C Budapest
Magyarok tömegei használják rosszul a bankkártyájukat

Magyarok tömegei használják rosszul a bankkártyájukat

Pénzcentrum
2016. november 13. 07:01

Egyre jobban terjednek hazánkban az érintőkártyák. Az elfogadó terminálok és az érintésmentes vásárlások száma is folyamatosan növekszik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokan nem használják jól ezeket a kártyákat, hiszen annak ellenére, hogy nem kellene, sokan kiadják a kezükből a kártyájukat. De milyen kárunk keletkezhet, ha helyettünk a pénztáros fizet? Egyáltalán miért alakult ki ez a "rossz" szokás?


Magyarországon az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az érintésmentes fizetési technológia. 2015 végén az összes kártya 53,6 százaléka, míg az összes POS-terminál 62,5 százaléka volt alkalmas az új technológiát alkalmazó fizetésekre.

Bár az érintőkártyák a korábbiaknál sokkal gyorsabb és kényelmesebb fizetést tesznek lehetővé, arányuk a fizetési kártyás forgalomban egyelőre elmarad az infrastruktúra fejlettségétől

- olvasható a Magyar Nemzeti Bank 2016-os fizetési rendszer jelentésében.

Tavaly azonban intenzív bővülés volt megfigyelhető az előző évhez képest, az érintésmentes vásárlási forgalom több mint 60 százalékkal emelkedett. Az adatok alapján az érintésmentes fizetésnek köszönhetően ma már olyan helyzetekben is használjuk a bankkártyánkat, amelyekben korábban csak a készpénz jelentette a megoldást. Az érintésmentes tranzakciók átlagértéke egyébként 3 600 forint volt.

Forrás: MNB

Sokan használják rosszul a kártyákat

Az érintőkártyának a gyorsaság és a kényelem mellett az egyik fő funkciója a biztonság lenne, hiszen a fizetéskor elméletileg nem kellene kiadni a kezünkből a kártyát. A Pénzcentrum körképe alapján azonban számos üzletben folytatják azt a helytelen gyakorlatot, hogy fizetéskor elkérik a kártyánkat és helyettünk érintik azt oda a terminálhoz, ráadásul sokszor úgy, hogy még az összeget sem látjuk.

Ez egyáltalán nem helyes gyakorlat. Az érintésmentes fizetésnek a gyorsaságon felül épp a biztonság az előnye: ez pedig azáltal érhető el, hogy a kártyabirtokos nem adja ki a kezéből a bankkártyát fizetéskor

- válaszolta megkeresésünkre az MKB Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze a érintőkártyákkal maximum 5 000 forintig fizethetünk PIN kód megadása nélkül, ez pedig némileg csökkenti annak kockázatát, hogy téves összeget vonjanak le a kártyánkról, de valószínűleg senki nem szeretne például 3000 forintot fizetni egy 300 forintos tételért.

Miért alakulhatott ki ez a gyakorlat?

Ha a pénztáros nem kérdezi meg előre, hogy érintésmentes-e a bankkártyánk, és a megszokott módon előre elkéri a kártyánkat, akkor előfordulhat, hogy csak akkor veszi észre, hogy egy NFC képes a kártyánk, amikor az már a kezében van, így végül ő végzi el a műveletet helyettünk. De van egy másik ok is, amire azonban már kevesebben gondolnak.

Technikai okokból is elterjedhetett ez a gyakorlat, ugyanis egyes elfogadóhelyeken olyan fémből készült tartókra helyezték a PIN-PAD-et, ami leárnyékolta a kártya és a PIN-PAD közötti kommunikációt, és ennek következtében csak többszöri érintgetés után sikerült a kártya leolvasása. A pénztárosok már kitapasztalták, hogy pontosan hova és hogyan kell odaérinteni a kártyát ahhoz, hogy sikeres legyen a leolvasás. Egyszerűbb és gyorsabb számukra ha elkérik a kártyát és maguk végzik a műveletet, mint ha minden vásárlónak elmagyaráznák, hogy miként próbálkozzanak

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az OTP Bank.

Hogyan kell(ene) jól csinálni?

Sokszor mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy a kártyánk érintésmentes fizetésre is alkalmas. Az ideális azonban az lenne, ha fizetéskor mi magunk jeleznénk a pénztárosnak, hogy érintőkártyával szeretnénk fizetni. De különösen fontos az is, hogy mindig ellenőrizzük le a POS/ PIN-PAD kijelzőjén látható összeget, és a blokkot is érdemes megnézni, annak érdekében, hogy ne fizessük többet, mint kellene és elkerüljük a későbbi bonyodalmakat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?