31 °C Budapest
Tiltólistás szén-monoxid érzékelők: tele vannak velük a magyar boltok

Tiltólistás szén-monoxid érzékelők: tele vannak velük a magyar boltok

2016. október 20. 11:04

Míg tavaly 9 tragédiát regisztráltak a hatóságok, addig idén már 17 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid. Pedig rendszeresen ellenőrzött kéménnyel, szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékkel, és nem utolsó sorban egy (vagy több) megfelelő szén-monoxid érzékelővel megelőzhetők lennének a balesetek.

Alig több mint egy hónapja kezdődött meg hivatalosan is a fűtési szezon, és máris egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon. Szombat este például két gyermek vesztette életét a Pest megyei Szadán; Győrött pedig tegnapelőtt vittek kórházba 4 embert.

Tavaly összesen 9 halálos áldozatot követelő szén-monoxid mérgezés történt az országban, idén azonban - a szombati kettős tragédiával - ez a szám már elérte a 17-et!

Figyelmeztetnek a hatóságok

Szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékekkel, a levegő-utánpótlás biztosításával, és nem utolsó sorban a rendszeresen ellenőrzött kéménnyel megelőzhetők lennének a szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiák - hívják fel a figyelmet az érintett szakszervezetek és hatóságok.

Nagyon fontos, hogy mindig szakember helyezze üzembe a fűtő- és gázkészülékeket, de már a berendezés kiválasztásakor is érdemes a szakember javaslatát követni. Ezen nem szabad spórolni, mint ahogy a műanyag nyílászáró vásárlásakor - az érintett helyiségben működő gázkészülék esetén - kötelező légbeeresztőn sem: ha a szellőzőn keresztül nem képes, a készülék a kéményből fogja elszívni a levegőt, vagyis ez esetben már az égésterméket

- szögezte le Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete pedig a gáztüzelésű kémények gyakoribb ellenőrzését sürgeti. Mint azt közleményükben írták, azt szeretnék elérni, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza a korábbi években alkalmazott ellenőrzési gyakoriságot, így a magyar családok százezreit leginkább veszélyeztető kéményeket évente egyszer és ne kétévente egy alkalommal ellenőrizzék.

Tiltólistás szén-monoxid érzékelők a magyar boltokban

Ugyan Hajdu Márton szerint a szén-monoxid érzékelő már "csak tűzoltás", de azt a szóvivő is elismerte, hogy a közvetlen életveszély elhárítását kizárólag ez biztosítja, hiszen a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, az állatok sem érzékelik.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei vizsgálat tervezése folyamatban van, ezzel kapcsolatosan a későbbiekben tudunk információval szolgálni

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Hamarosan tehát a legújabb típusok is a hatóság célkeresztjébe kerülnek, addig azonban elégedjünk meg a korábbi ellenőrzések eredményével. A Pénzcentrum megkeresésére az NFH elküldte az eddig bevizsgált termékek "pozitív" és "negatív" listáját.

A tiltólistát alaposabban is górcső alá véve két, meglehetősen aggasztó megállapításra juthatunk:

  • A hatósági vizsgálatok alapján többségben vannak azok a szén-monoxid-érzékelők, amelyek nem feleltek meg.
  • Rövid kutatás után is találtunk olyan hazai kereskedőt - és nem csak ismeretlen nevű, külföldi székhelyű webshopokat -, amelyeknek a kínálatában a mai napig elérhetőek a "nem felelt meg" címkét kapott készülékek.

Ráadásul a piacon elérhető kínálat folyamatosan frissül, így a fogyasztónak is kiemelt figyelmet kell fordítani a választásra. Alább mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
  • A szerkezeteket célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.
  • A készülékek ugyan életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?