22 °C Budapest
Tiltólistás szén-monoxid érzékelők: tele vannak velük a magyar boltok

Tiltólistás szén-monoxid érzékelők: tele vannak velük a magyar boltok

2016. október 20. 11:04

Míg tavaly 9 tragédiát regisztráltak a hatóságok, addig idén már 17 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid. Pedig rendszeresen ellenőrzött kéménnyel, szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékkel, és nem utolsó sorban egy (vagy több) megfelelő szén-monoxid érzékelővel megelőzhetők lennének a balesetek.

Alig több mint egy hónapja kezdődött meg hivatalosan is a fűtési szezon, és máris egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon. Szombat este például két gyermek vesztette életét a Pest megyei Szadán; Győrött pedig tegnapelőtt vittek kórházba 4 embert.

Tavaly összesen 9 halálos áldozatot követelő szén-monoxid mérgezés történt az országban, idén azonban - a szombati kettős tragédiával - ez a szám már elérte a 17-et!

Figyelmeztetnek a hatóságok

Szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékekkel, a levegő-utánpótlás biztosításával, és nem utolsó sorban a rendszeresen ellenőrzött kéménnyel megelőzhetők lennének a szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiák - hívják fel a figyelmet az érintett szakszervezetek és hatóságok.

Nagyon fontos, hogy mindig szakember helyezze üzembe a fűtő- és gázkészülékeket, de már a berendezés kiválasztásakor is érdemes a szakember javaslatát követni. Ezen nem szabad spórolni, mint ahogy a műanyag nyílászáró vásárlásakor - az érintett helyiségben működő gázkészülék esetén - kötelező légbeeresztőn sem: ha a szellőzőn keresztül nem képes, a készülék a kéményből fogja elszívni a levegőt, vagyis ez esetben már az égésterméket

- szögezte le Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete pedig a gáztüzelésű kémények gyakoribb ellenőrzését sürgeti. Mint azt közleményükben írták, azt szeretnék elérni, hogy azonnali hatállyal állítsák vissza a korábbi években alkalmazott ellenőrzési gyakoriságot, így a magyar családok százezreit leginkább veszélyeztető kéményeket évente egyszer és ne kétévente egy alkalommal ellenőrizzék.

Tiltólistás szén-monoxid érzékelők a magyar boltokban

Ugyan Hajdu Márton szerint a szén-monoxid érzékelő már "csak tűzoltás", de azt a szóvivő is elismerte, hogy a közvetlen életveszély elhárítását kizárólag ez biztosítja, hiszen a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, az állatok sem érzékelik.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei vizsgálat tervezése folyamatban van, ezzel kapcsolatosan a későbbiekben tudunk információval szolgálni

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Hamarosan tehát a legújabb típusok is a hatóság célkeresztjébe kerülnek, addig azonban elégedjünk meg a korábbi ellenőrzések eredményével. A Pénzcentrum megkeresésére az NFH elküldte az eddig bevizsgált termékek "pozitív" és "negatív" listáját.

A tiltólistát alaposabban is górcső alá véve két, meglehetősen aggasztó megállapításra juthatunk:

  • A hatósági vizsgálatok alapján többségben vannak azok a szén-monoxid-érzékelők, amelyek nem feleltek meg.
  • Rövid kutatás után is találtunk olyan hazai kereskedőt - és nem csak ismeretlen nevű, külföldi székhelyű webshopokat -, amelyeknek a kínálatában a mai napig elérhetőek a "nem felelt meg" címkét kapott készülékek.

Ráadásul a piacon elérhető kínálat folyamatosan frissül, így a fogyasztónak is kiemelt figyelmet kell fordítani a választásra. Alább mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
  • A szerkezeteket célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.
  • A készülékek ugyan életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?