18 °C Budapest
Ezt a biokaját semmiképp se edd meg: csúnyán megbetegedhetsz

Ezt a biokaját semmiképp se edd meg: csúnyán megbetegedhetsz

2016. október 3. 19:04

Csúnyán megbetegedhetünk egy bio kölestől, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, ezért az élelmiszer-felügyelet visszahívta a terméket.

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült arról, hogy az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott ki Magyarországról származó bio köles lisztben, amely forgalomba került Ausztria és Lengyelország mellett hazánkban is. A magyar hatóság az előállítónál azonnal elrendelte a még fel nem használt szennyezett alapanyag zárolását, és az abból előállított késztermékek forgalomból való kivonását. A NÉBIH a RASFF segítségével erről tájékoztatta az érintett tagállamokat is.

Az előállító - felelős élelmiszervállalkozóként - már az osztrák partnercég értesítése alapján, saját hatáskörben megkezdte a kifogásolt termék kivonását a forgalomból.

Termékadatok:

  • termék neve: ABY BIO Szépség 250 g (bio kölesliszt)
  • minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.
  • gyártó: Omega Bázis Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 104-106.

A NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ha korábban vásároltak a fent leírt termékből, azt ne fogyasszák el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?