7 °C Budapest

Ezt a biokaját semmiképp se edd meg: csúnyán megbetegedhetsz

2016. október 3. 19:04

Csúnyán megbetegedhetünk egy bio kölestől, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, ezért az élelmiszer-felügyelet visszahívta a terméket.

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült arról, hogy az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott ki Magyarországról származó bio köles lisztben, amely forgalomba került Ausztria és Lengyelország mellett hazánkban is. A magyar hatóság az előállítónál azonnal elrendelte a még fel nem használt szennyezett alapanyag zárolását, és az abból előállított késztermékek forgalomból való kivonását. A NÉBIH a RASFF segítségével erről tájékoztatta az érintett tagállamokat is.

Az előállító - felelős élelmiszervállalkozóként - már az osztrák partnercég értesítése alapján, saját hatáskörben megkezdte a kifogásolt termék kivonását a forgalomból.

Termékadatok:

  • termék neve: ABY BIO Szépség 250 g (bio kölesliszt)
  • minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.
  • gyártó: Omega Bázis Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 104-106.

A NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ha korábban vásároltak a fent leírt termékből, azt ne fogyasszák el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem