15 °C Budapest
Fillérekből megúszhatod az iskolakezdést: így kell ügyesen csinálni

Fillérekből megúszhatod az iskolakezdést: így kell ügyesen csinálni

2016. augusztus 8. 05:53

Augusztusban minden az iskolakezdésről szól a kereskedelemben: áruházláncok sora csatlakozik rá az ilyenkor induló bevásárlási lázra. Mikor kezdődnek a legnagyobb akciók? Hol lesznek a legolcsóbbak az iskolatáskák és a bútorok? Összeszedtük, mikre lehet szükségük a családoknak szeptembertől, és hol, mennyiért tudják ezeket beszerezni.

A nyár utolsó hónapja a kereskedelemben az iskolakezdésről szól: már július végén megjelennek az iskolaszerek a polcokon, de a roham augusztus 20. után kezdődik csak igazán és egészen szeptember első feléig tart. A felkészülés nem csak a tankönyvekről és a füzetekről szól: írószerekre, táskára, tornazsákra, új ruhákra, cipőkre, bútorokra, elektronikai eszközökre mind szükség lehet. Mindent összeadva egy-egy családnak igen megterhelő, akár több tízezer forintos kiadás is lehet az iskolakezdés. Nézzük, hogy mit hol érdemes beszerezni idén, és hogy lehet minél többet spórolni.

Mindent egy helyen?

Az Auchan szerint az iskolakezdéshez szükséges kellékek beszerzését egyre korábban kezdik meg a szülők, de idén is augusztus utolsó hetére várható a legtöbb vásárló.

A legkeresettebb termékek köre évről-évre szinte változatlan, de mindig az éppen divatosnak számító mintákat és színeket keresik, idén például nagyon népszerűek a magyar futball válogatott csapattagjaival illusztrált füzetek.

Az egyik legfontosabb teendő a megfelelő iskolatáska kiválasztása: az elsős illetve az alsó osztályos gyerekeknek a szülők szívesen választanak merev felépítésű, ergonómiailag megfelelő táskát, míg az idősebb gyermekeknél a méret, a rekeszek száma, a design és a szín alapján választanak. Az áruházlánc már júliustól kezdve folyamatos akciókkal készül az iskolakezdésre, és ezek szeptemberig folyamatosan tartanak. Így például az iskolatáskák már most is kedvezményesen, 2990 forinttól kaphatóak és a ruházati kínálat iskolakezdéshez kötődő darabjai is akciósak.

A SPAR szerint a vásárlók jellemzően egy helyen igyekeznek beszerezni a termékeket, a kisiskolás füzetektől az egyetemisták laptopjáig, ezért az áruházlánc igyekszik is eleget tenni ennek az igénynek: az iskolaszerek mellett informatikai termékeket, valamint tornadresszt és ünneplő ruhát is kedvezményesen kínál.

A nagyobb vásárlásokat a legtöbb család nem hagyja az utolsó pillanatra, a tanszerek és ruhák mellett sokan vásárolnak bútorokat, forgószékeket, asztali lámpákat, szemetes kosarat

 - mondta el a KIKA a Pénzcentrumnak. Augusztus 3-tól a bútorlánc minden áruházban elsősorban az iskolakezdésre készülnek: a gyermek-ifjúsági és irodabútor osztályokon a szokásosnál is szélesebb választékkal várják az iskolára készülőket. Augusztus 11-én, csütörtökön este 18 és 22 óra között pedig éjszakai vásárlásra várják a vásárlókat, amikor minden termékre 10 százalék kedvezmény jár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A barkácsszektorban is érezhető az iskolakezdésre készülés hatása a nyári időszakban, ilyenkor felerősödik a felújítási, renoválási kedv. Cseh László, a Praktiker értékesítési vezetője szerint a legnépszerűbbek a lakberendezési (bútorok, lámpák) és a dekorációs termékek, amin belül keresettek az úgynevezett elsőáras, olcsóbb termékek is, mert a gyermekek ízlése növekedésükkel változik, a szülők pedig ennek megfelelően vásárolnak: az iskolát kezdő diáknak inkább az olcsóbb kategóriájú árut veszik meg és később cserélik tartósabb termékre. Az iskolakezdéshez kapcsolódó termékeket július 28-től kínálja kedvezményesen a barkácslánc.

A számítógép vagy mobiltelefon beszerzése is aktuális ilyenkor, az ezzel kapcsolatos akciókat érdemes kihasználni. A MediaMarkt is készül az iskolakezdésre, ilyenkor a vásárlók leginkább az okostelefonokat, a tableteket, a notebookokat és az e-könyv olvasókat keresik, de megnő az érdeklődés a nyomtatók, a PC-k és a monitorok iránt is - tudtuk meg az elektronikai üzletlánctól.

Táblagépeket már 20 ezer forint alatt is találunk, a notebookok pedig 60 ezer forinttól érhetőek el.

Az alapvető iskolai felszerelésen sokat lehet spórolni azzal, ha egyszerűbb füzetekkel, tollakkal is beérjük, mert utóbbit például lehet vásárolni 50-60 forintért, de akár 400 forint fölött is. A táska vagy a tornacipő árán is sokat dob a márkajelzés, viszont ilyenkor kifejezetten érdemes egy kis időt szánni a keresésre: outletekben márkás sportcipőket is lehet 10 ezer forint alatt venni.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?