Telt ház van a Balatonon, de a Velencei-tónál vannak jó ajánlatok

Telt ház van a Balatonon, de a Velencei-tónál vannak jó ajánlatok

2016. június 21. 18:00

Miközben a Balatonon az úgynevezett sláger-ingatlanok iránt továbbra is jelentős kereslet mutatkozik, és emelkednek is ezek esetében az árak, addig a Velencei-tó ingatlanpiaca kicsit más, nyugodtabb képet mutat. De a jelek alapján úgy tűnik, hogy hamarosan utóbbit is fel fogják fedezni maguknak a budapesti vevők.

A Balatonnál már érezhető a nyár elején megszokott, növekvő érdeklődés, bár az igazi “roham" majd csak 3-4 hét múlva várható - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője. A Velencei-tó esetében viszont érdemes tudni, hogy a szezon nem korlátozódik a tágabb üdülési időszakra, vagyis a nyári, kora őszi hónapokra, hanem jellemzően a tavasz és az ősz számít a legforgalmasabbnak - hívta fel a figyelmet dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

Megcsappant a kínálat a Balatonon

A Balatonon a tavalyi lendületes növekedés után idén továbbra is erősen bővül a kereslet, és nehéz most az igényeket kiszolgálni, mivel a legtöbben az úgynevezett sláger-termékeket keresik az ingatlanpiacon, ezek száma azonban korlátozott.

A sláger-ingatlanok az olcsó, önálló nyaralók a 10-20 millió forint közötti ársávban, a nappali plusz két hálószobás lakások a part mentén 20-40 millió forintért, valamint a belvárosi ingatlanok 14 millió forintig. 

Emellett jelentős igény mutatkozik még a 6-9 millió forintért megvásárolható építési telkek iránt is.

A külföldiek is ringbe szálltak

Ezeket az ingatlanokat elsősorban Siófok-Zamárdi, Balatonfüred és Keszthely-Hévíz környékén keresik leginkább az érdeklődők, akik többnyire saját használatra vásárolnának, de azért befektetők is akadnak közöttük szép számmal.

A befektetők aránya mintegy 35 százalék, viszont megjelentek új szereplőként a nyugat-európai vásárlók. 

Utóbbiak a békésebb hangulat és a politika miatt választják most a Balatont, és habár tömegesnek nem nevezhető a jelenlétük az ingatlanpiacon, azért 10-15 hazai érdeklődőre jut egy-egy külföldi vevő is - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Ahogy a kereslet, úgy az árak is lendületesen emelkednek. A kis belvárosi lakások árai 10-15 százalékkal nőttek egy év alatt, míg a part menti társasházi lakások négyzetméterára a tavalyi év elején jellemző 400-420 ezer forintos szintről 480-500 ezer forintra kúszott fel. És ezek még nem is közvetlen vízparti ingatlanok, azoknál az árak elérik a négyzetméterenkénti 600-750 ezer forintos szintet is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Velencei-tónál bérlakásokra lenne igény

A Velencei-tónál kicsit más a helyzet, de mostanra ott is egyensúlyba került a kereslet és a kínálat. A legnagyobb igény jelenleg a 10 millió forintnál olcsóbb lakásokra és apartmanokra, valamint a 10-20 millió forint közötti ársávba eső családi házakra mutatkozik. Ez az ár átlagosan 150-160 ezer forintos négyzetméterárakat jelent.

Egyelőre a tónál nem jelentkeztek még befektetői célú vásárolások, pedig Kovács Csaba tapasztalatai szerint az érdeklődők részéről kialakult egy jelentős igény a bérelhető ingatlanok iránt, melyet most nem is tudnak kielégíteni. Véleménye szerint,

aki most befektetési célzattal vásárolna ingatlant a Velecei-tónál, az gond nélkül bérbe is tudná adni.

Jelenleg a vevők körébe nagyrészt azok tartoznak, akik már felismerték a hely szépségét és nyugalmát, és saját célra vásárolnak ingatlant. Ők elsősorban a vízparthoz közeli nyaralókat, és a 7-es úttól néhány utcányira lévő csendes lakóövezetben lévő házakat keresik.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?