32 °C Budapest
Telt ház van a Balatonon, de a Velencei-tónál vannak jó ajánlatok

Telt ház van a Balatonon, de a Velencei-tónál vannak jó ajánlatok

2016. június 21. 18:00

Miközben a Balatonon az úgynevezett sláger-ingatlanok iránt továbbra is jelentős kereslet mutatkozik, és emelkednek is ezek esetében az árak, addig a Velencei-tó ingatlanpiaca kicsit más, nyugodtabb képet mutat. De a jelek alapján úgy tűnik, hogy hamarosan utóbbit is fel fogják fedezni maguknak a budapesti vevők.

A Balatonnál már érezhető a nyár elején megszokott, növekvő érdeklődés, bár az igazi “roham" majd csak 3-4 hét múlva várható - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője. A Velencei-tó esetében viszont érdemes tudni, hogy a szezon nem korlátozódik a tágabb üdülési időszakra, vagyis a nyári, kora őszi hónapokra, hanem jellemzően a tavasz és az ősz számít a legforgalmasabbnak - hívta fel a figyelmet dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

Megcsappant a kínálat a Balatonon

A Balatonon a tavalyi lendületes növekedés után idén továbbra is erősen bővül a kereslet, és nehéz most az igényeket kiszolgálni, mivel a legtöbben az úgynevezett sláger-termékeket keresik az ingatlanpiacon, ezek száma azonban korlátozott.

A sláger-ingatlanok az olcsó, önálló nyaralók a 10-20 millió forint közötti ársávban, a nappali plusz két hálószobás lakások a part mentén 20-40 millió forintért, valamint a belvárosi ingatlanok 14 millió forintig. 

Emellett jelentős igény mutatkozik még a 6-9 millió forintért megvásárolható építési telkek iránt is.

A külföldiek is ringbe szálltak

Ezeket az ingatlanokat elsősorban Siófok-Zamárdi, Balatonfüred és Keszthely-Hévíz környékén keresik leginkább az érdeklődők, akik többnyire saját használatra vásárolnának, de azért befektetők is akadnak közöttük szép számmal.

A befektetők aránya mintegy 35 százalék, viszont megjelentek új szereplőként a nyugat-európai vásárlók. 

Utóbbiak a békésebb hangulat és a politika miatt választják most a Balatont, és habár tömegesnek nem nevezhető a jelenlétük az ingatlanpiacon, azért 10-15 hazai érdeklődőre jut egy-egy külföldi vevő is - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Ahogy a kereslet, úgy az árak is lendületesen emelkednek. A kis belvárosi lakások árai 10-15 százalékkal nőttek egy év alatt, míg a part menti társasházi lakások négyzetméterára a tavalyi év elején jellemző 400-420 ezer forintos szintről 480-500 ezer forintra kúszott fel. És ezek még nem is közvetlen vízparti ingatlanok, azoknál az árak elérik a négyzetméterenkénti 600-750 ezer forintos szintet is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Velencei-tónál bérlakásokra lenne igény

A Velencei-tónál kicsit más a helyzet, de mostanra ott is egyensúlyba került a kereslet és a kínálat. A legnagyobb igény jelenleg a 10 millió forintnál olcsóbb lakásokra és apartmanokra, valamint a 10-20 millió forint közötti ársávba eső családi házakra mutatkozik. Ez az ár átlagosan 150-160 ezer forintos négyzetméterárakat jelent.

Egyelőre a tónál nem jelentkeztek még befektetői célú vásárolások, pedig Kovács Csaba tapasztalatai szerint az érdeklődők részéről kialakult egy jelentős igény a bérelhető ingatlanok iránt, melyet most nem is tudnak kielégíteni. Véleménye szerint,

aki most befektetési célzattal vásárolna ingatlant a Velecei-tónál, az gond nélkül bérbe is tudná adni.

Jelenleg a vevők körébe nagyrészt azok tartoznak, akik már felismerték a hely szépségét és nyugalmát, és saját célra vásárolnak ingatlant. Ők elsősorban a vízparthoz közeli nyaralókat, és a 7-es úttól néhány utcányira lévő csendes lakóövezetben lévő házakat keresik.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22