28 °C Budapest
Kiderült, ki nyerte a lottót: totális csőd lett az élete

Kiderült, ki nyerte a lottót: totális csőd lett az élete

2016. május 26. 17:04

Hiába nyerte meg a hajléktalan házaspár a lottót, az elmúlt három évben még nem volt alkalmuk arra, hogy tengerparti nyaralásra menjenek. Hiába kaszáltak ugyanis 630 milliót, az életük sokszor még annál is rosszabb volt, mint amikor hajléktalanként éltek. Ők is jó példát mutatnak arra, amit a szakemberek és a köznyelv is már régóta mondanak: "a pénz nem boldogít".

Még 2013 őszén nyerte meg a Skandináv lottó főnyereményét Andraschek László, így 630 millió forinttal lett gazdagabb az akkoriban hajléktalanként élő férfi. Ő volt az első Magyarországon, aki nyíltan vállalta, hogy megütötte a főnyereményt, azóta viszont olyan az élete, mintha egy hullámvasúton ülne. A nyeremény átvétele után eleinte minden rendben is ment, azonban hiába volt gazdag, újra az alkoholhoz nyúlt, ráadásul a felesége pánikbetegsége is kiújult.

Gyűlöltem a helyzetet, hogy egyikünk gazdag alkoholista, a másikunk gazdag pánikbeteg. Május 4-én vonult be tavaly, azóta tiszta. Novemberben ért véget a kezelés, azóta kezdenek helyrejönni a dolgaink. Most például olaszországi nyaralásra készülünk. Végre eljutunk a tengerhez, eddig ugyanis erre nem volt lehetőségünk

 - mondta Andraschek Anikó a Borsnak.

A lottónyertes család példájából is jól látszik, hogy a pénz önmagában nem boldogít. Persze a pénzhiány sok keserűség forrása lehet, azonban vagyonok nélkül is lehet boldog életet élni.

Mit mondanak a szakemberek?

Ennek ellenére sokan azt gondolják, csak pénz kell ahhoz, hogy boldogok legyen. Akkor kerül minden a helyére az életükben, akkor dőlhetnek hátra, ha megvan a nagy ház, az új autó, a drága holmik. A fenti példa is jól mutatja, hogy nem feltétlenül csak erre van szükség a jólétünkhöz. Hiába voltak több százmillió forint tulajdonosai, ennek ellenére még egy tengerparti nyaralást sem tudtak megszervezni maguknak.

Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek egyaránt régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. Az interneten számos esetleírást találhatunk, ezek általában pontosan arra világítanak rá, hogy

hiába a vagyon, végeredményben egyáltalán nem hoz boldogságot.

A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, hanem éppen hogy tönkreteszi az életét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon a külföldi példákkal ellentétben legtöbb esetben nem lát napvilágot, ki viszi haza a telitalálatos lottónyereményt. Az pedig, hogy valaki bujkálni kényszerül, csak nehezebben feldolgozhatóvá teszi ezt a lelkileg is megterhelő helyzetet. Az amerikai felmérések azt mutatják, hogy a lottónyertesek többségénél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt.

Olyan is akadt, aki boldogtalanabb lett, mert már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben (egy jó vacsora, barátok, tévézés, kert stb.), amelyek addig örömet szereztek neki.

Amellett, hogy a lottónyertesnek meg kell küzdenie ezekkel a lelki nehézségekkel, bármily meglepő, de pénzügyileg sem lesz könnyű helyzetben. Ha valaki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, általában képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget.

Mihez kezdhetnénk a pénzzel?

Ilyen hatalmas pénz esetén a bankoknál egyértelműen privátbanki szolgáltatáshoz juthat a nyertes, még akkor is, ha az összeget több helyre utaltatja. A privátbanki szolgáltatások során egyébként széleskörű befektetéseket kínálnak nekünk a személyes privátbankárok, így extra hozamhoz juthatunk. Szakemberek szerint sokat segíthet, ha megtanulunk jól gazdálkodni a nyereménnyel, okosan költjük és befektetünk.

Ha egyébként bankbetétbe tennénk a nyereményünket, akkor 1 millió forintonként 8600 forinthoz jutnánk (ebből még lejön a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (eho), 15+6 százalék), így a 630 milliót befektetve évente 5,4 millió forint lenne csak a kamat (ebből 1,14 millió az adó és az eho). A privátbankok viszont többféle befektetésből alakítanak ki egy személyes portfóliót, így az éves hozamunk a bankbetét kamatainak többszörösét hozhatja.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21