14 °C Budapest
Undorító, mi folyt a cukrászüzemben + videó

Undorító, mi folyt a cukrászüzemben + videó

2016. május 3. 12:01

Egy fővárosi cukrászüzemet zárt be a fogyasztóvédelem, mivel undorító körülmények között készítették a süteményeket. Ha a feltételeknek megfelelnek, akár újra kinyithatnak.

Felfüggesztette egy budapesti cukrászüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy múlt heti ellenőrzés során. Az üzemben jelöletlen alapanyagok, ismeretlen gyártási idejű félkész- és késztermékek, valamint súlyos higiéniai problémák voltak. Az eljárás során több mint 330 kg alapanyagot és terméket kellett megsemmisíteni.

Az ellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-Budapesti Adó- és Vámigazgatóságának jelzésére indult és a NAV munkatársaival közösen zajlott. A NÉBIH szakemberei a helyszínen súlyos higiéniai problémákat találtak:

  • A termelő- és raktárhelyiségek túlzsúfoltak voltak és általános takarítatlanság jellemezte őket.
  • Hiányoztak a higiénikus kézmosás és a mosogatás feltételei is.
  • Az üzemben lejárt, jelöletlen alapanyagokat tároltak.
  • A raktárban a polcok, a csomagolóanyagok egérürülékkel szennyezettek voltak.

A vállalkozás több félkész- és készterméknél nem tudta igazolni a gyártás időpontját sem. Az üzem annak ellenére, hogy kiskereskedelmi tevékenységet is folytatott, online pénztárgéppel nem rendelkezett. A hatóság elrendelte 90 tétel (334 kg) élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. Emellett kötelezte a gyártót, hogy azon termékeit, amiknek még nem járt le fogyaszthatósági ideje hívja vissza a kereskedelemből.

Az eljárás során feltárt problémák miatt az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a higiéniai hiányosságok kijavításáig felfüggesztették az üzem működését. A vállalkozás az előírásoknak eleget tett, így a megismételt hatósági szemlét követően folytathatta tevékenységét. A bírság megállapítása folyamatban van, az üzem több százezer forintos pénzbüntetésre számíthat, emellett viselnie kell a megsemmisítés költségeit is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20