Ezt rendszeresen benézik az idősek, amikor a boltban fizetnek

Pénzcentrum
2016. április 26. 05:50

Bankjegyeink megkülönböztetése nemcsak a vakoknak, hanem a gyengén látóknak, így az idősebbeknek is jókora kihívást jelent a mindennapokban. Bár címleteken vannak tapintható jelölések, a Pénzcentrum információi szerint azok hamar elkopnak és az érintettek szerint a használatuk sem mondható túl egyszerűnek.


A vakok és gyengén látók számára a pénzérmék megkülönböztetése nem jelent problémát, ugyanis azoknak a méretük, sőt a peremük is eltérő. A papírpénzeknél azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Bár alkalmaznak a forintbankjegyeken egy tapintható jelzést, az érintettek számára ez a gyakorlatban nem mindig érzékelhető.

A nyomdából kikerült és még nem használt címleteken is csak különös odafigyeléssel és megfelelő segítséggel (iránymutatás) tapintható a megkülönböztető jel. A Forint használata során gyűrődik, amely a továbbiakban még inkább akadályozza felismerhetőségét

- válaszolta megkeresésünkre Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke.

Ezért azok az emberek, akiknek már nem tökéletes a látása, beleértve az idősebbeket is, a mindennapokban nagy kihívással szembesülnek. Mivel egyedül nem tudják megkülönböztetni a pénzeket, ezért mindig mások segítségére szorulnak.

Hogyan segít a jegybank?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkeresésünkre elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az egész lakosság, vagyis a vakok és gyengén látók is meg tudják különböztetni a pénzeket. A bankjegyeken a külföldi jegybankok által is alkalmazott azonosító jeleket használják a megkülönböztetéshez. Ezt egy különleges úgynevezett metszet-mélynyomtatás teszi lehetővé, aminek köszönhetően kerül egy tapintható vastagságú festék a bankjegyekre a meghatározó nyomatok felületén.

Ezeken a grafikai elemeken túl azonban a korábbi címletváltozatokon alkalmazottnál jobban tapintható, további, célirányosan kialakított, címletenként eltérő nyomat felületek is segítik az azonosítást az új bankjegyeken

- tette hozzá az MNB.

Forrás: MNB


2014 decemberében kezdték el lecserélni a forgalomban lévő bankjegyeket, az új 10 ezresek és 20 ezresek nyomatai pedig a pénzek teljes felületén a korábbiaknál jobban tapinthatóak. Emellett az új pénzeken lévő elemek összetettebb azonosítást tesznek lehetővé. Mindkét címlet előoldalának bal felső sarkában található egy-egy nagy festékvastagsággal nyomtatott motívum, amelyet festék nélküli dombornyomással készült, tapintható párhuzamos vonal sorok egészítenek ki a bankjegy rövidebb éle mentén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KATTINTS! Bejelentették: kivonják a forgalomból a húszezreseket

Mi történik, ha elkopnak a jelölések?

A forgalomban lévő készpénzek napi gyakorisággal átmennek egy  gépi ellenőrzésen. Így azok a bankjegyek, amelyek elhasználódtak selejtezésre kerülnek, és ezt rendszeresen pótolják új, jó minőségű pénzekkel - tette hozzá a jegybank. Vagyis a várhatóan 2018-ra befejeződő teljes bankjegycsere is segíthet abban, hogy több jó minőségű pénz legyen forgalomban.

Mi lenne az igazi megoldás?

A MVGYOSZ korábbi javaslata szerint eltérő méretű címletek bevezetése orvosolhatná a problémát, ugyanis a méretalapú megkülönböztetés számos országban elfogadott, többek között az euró papír alapú címletei is különböző méretűek. A jegybank ezzel szemben azt mondja, hogy folyamatosan figyelik a külföldön alkalmazott megoldásokat is, amiből az szűrhető le, hogy a gyártók/kibocsátók a - forinttal egyező - nyomdai úton kialakított megoldásokat részesítik előnyben.

Ebből kifolyólag jelenleg szünetel az egyeztetés az szövetség és az MNB között, ugyanis a Bank elzárkózott attól, hogy a méreteik különböztessék meg a bankjegyeket. A szövetség szerint pedig a tapintható jelölés elhelyezése nem célszerű.

Mit tehetnek, akik segítségre szorulnak?

Ma már az okostelefonok is segíthetik az idősebbeket és gyengén látókat, ugyanis van olyan applikáció, amelynek segítségével a pénzt hangzó formában és kontrasztos nagybetűs megjelenítéssel válik felismerhetővé. De akad digitális nagyító is, amelynek kijelzőjén óriási méretűvé lehet felnagyítani a papírpénzeken szereplő feliratokat. Ha például ezek hozzáférhetőek lennének a vakok és gyengén látók számára, már az nagy segítség lehet nekik a hétköznapokban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm