35 °C Budapest
Ezt rendszeresen benézik az idősek, amikor a boltban fizetnek

Ezt rendszeresen benézik az idősek, amikor a boltban fizetnek

Pénzcentrum
2016. április 26. 05:50

Bankjegyeink megkülönböztetése nemcsak a vakoknak, hanem a gyengén látóknak, így az idősebbeknek is jókora kihívást jelent a mindennapokban. Bár címleteken vannak tapintható jelölések, a Pénzcentrum információi szerint azok hamar elkopnak és az érintettek szerint a használatuk sem mondható túl egyszerűnek.


A vakok és gyengén látók számára a pénzérmék megkülönböztetése nem jelent problémát, ugyanis azoknak a méretük, sőt a peremük is eltérő. A papírpénzeknél azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Bár alkalmaznak a forintbankjegyeken egy tapintható jelzést, az érintettek számára ez a gyakorlatban nem mindig érzékelhető.

A nyomdából kikerült és még nem használt címleteken is csak különös odafigyeléssel és megfelelő segítséggel (iránymutatás) tapintható a megkülönböztető jel. A Forint használata során gyűrődik, amely a továbbiakban még inkább akadályozza felismerhetőségét

- válaszolta megkeresésünkre Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke.

Ezért azok az emberek, akiknek már nem tökéletes a látása, beleértve az idősebbeket is, a mindennapokban nagy kihívással szembesülnek. Mivel egyedül nem tudják megkülönböztetni a pénzeket, ezért mindig mások segítségére szorulnak.

Hogyan segít a jegybank?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkeresésünkre elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az egész lakosság, vagyis a vakok és gyengén látók is meg tudják különböztetni a pénzeket. A bankjegyeken a külföldi jegybankok által is alkalmazott azonosító jeleket használják a megkülönböztetéshez. Ezt egy különleges úgynevezett metszet-mélynyomtatás teszi lehetővé, aminek köszönhetően kerül egy tapintható vastagságú festék a bankjegyekre a meghatározó nyomatok felületén.

Ezeken a grafikai elemeken túl azonban a korábbi címletváltozatokon alkalmazottnál jobban tapintható, további, célirányosan kialakított, címletenként eltérő nyomat felületek is segítik az azonosítást az új bankjegyeken

- tette hozzá az MNB.

Forrás: MNB


2014 decemberében kezdték el lecserélni a forgalomban lévő bankjegyeket, az új 10 ezresek és 20 ezresek nyomatai pedig a pénzek teljes felületén a korábbiaknál jobban tapinthatóak. Emellett az új pénzeken lévő elemek összetettebb azonosítást tesznek lehetővé. Mindkét címlet előoldalának bal felső sarkában található egy-egy nagy festékvastagsággal nyomtatott motívum, amelyet festék nélküli dombornyomással készült, tapintható párhuzamos vonal sorok egészítenek ki a bankjegy rövidebb éle mentén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Bejelentették: kivonják a forgalomból a húszezreseket

Mi történik, ha elkopnak a jelölések?

A forgalomban lévő készpénzek napi gyakorisággal átmennek egy  gépi ellenőrzésen. Így azok a bankjegyek, amelyek elhasználódtak selejtezésre kerülnek, és ezt rendszeresen pótolják új, jó minőségű pénzekkel - tette hozzá a jegybank. Vagyis a várhatóan 2018-ra befejeződő teljes bankjegycsere is segíthet abban, hogy több jó minőségű pénz legyen forgalomban.

Mi lenne az igazi megoldás?

A MVGYOSZ korábbi javaslata szerint eltérő méretű címletek bevezetése orvosolhatná a problémát, ugyanis a méretalapú megkülönböztetés számos országban elfogadott, többek között az euró papír alapú címletei is különböző méretűek. A jegybank ezzel szemben azt mondja, hogy folyamatosan figyelik a külföldön alkalmazott megoldásokat is, amiből az szűrhető le, hogy a gyártók/kibocsátók a - forinttal egyező - nyomdai úton kialakított megoldásokat részesítik előnyben.

Ebből kifolyólag jelenleg szünetel az egyeztetés az szövetség és az MNB között, ugyanis a Bank elzárkózott attól, hogy a méreteik különböztessék meg a bankjegyeket. A szövetség szerint pedig a tapintható jelölés elhelyezése nem célszerű.

Mit tehetnek, akik segítségre szorulnak?

Ma már az okostelefonok is segíthetik az idősebbeket és gyengén látókat, ugyanis van olyan applikáció, amelynek segítségével a pénzt hangzó formában és kontrasztos nagybetűs megjelenítéssel válik felismerhetővé. De akad digitális nagyító is, amelynek kijelzőjén óriási méretűvé lehet felnagyítani a papírpénzeken szereplő feliratokat. Ha például ezek hozzáférhetőek lennének a vakok és gyengén látók számára, már az nagy segítség lehet nekik a hétköznapokban.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?