24 °C Budapest

Gusztustalan fertőzéseket hordozhatnak az új ruhák: így védekezz ellenük

2016. április 4. 14:34

Az új ruhákat sokan azonnal felveszik, mivel úgy gondolják, hogy eleve tiszták, hiszen egyenesen a boltból hozták el őket. Ennek ellenére a legtöbb ruhadarabon baktériumok találhatók, amiktől érdemes megszabadulni, mielőtt viseljük őket. Azt gondolnánk, hogy az előre csomagolt ruhanemű nem szorul tisztításra, azonban egy tesztből kiderült: olyan helyeken találunk szennyeződéseket, amire nem is gondolnánk.

Amikor ruhákat veszünk sokan mosás nélkül veszik fel a frissen vásárolt darabokat. Az új ruhákról azt gondolhatjuk, hogy tiszták, azonban a CBS amerikai tévé felmérése szerint a használtruha-boltokban vásárolt ruhadarabok sokszor tisztábbak, mint az újak.

Mi fertőzi meg a ruhákat?

A boltokban vásárolt ruhákat alapvetően tisztán teszik ki a fogasokra, azonban azokat a vevők "piszkolják be".

Ez lehet csak egy egyszerű érintés, azonban azzal, hogy felpróbálja valaki az adott ruhadarabot, szinte biztos, hogy baktériumok telepszenek meg azon.

Persze alapvetően nehéz azt elképzelni, hogy egy frissen vásárolt ruhadarabon baktériumok tanyázhatnak, azonban a CBS riportere tesztelte ezt. Pólókat, nadrágokat és cipőket vitt el a laboratóriumba, mindegyikből egy használt és egy új darabot is vizsgáltak; emellett egy bontatlan fehérneműt is teszteltek.

Mindkét póló nyaki részén találtak baktériumokat, amelyek hasonlóak voltak, és a nadrágok is egyaránt szennyezettek voltak. A cipők esetében viszont csak az új lábbelinél találtak fertőzést, a használt cipőt ugyanis megtisztították.

Az igazán meglepő eredmény viszont az volt, hogy a bontatlan fehérneműn találták a legtöbb baktériumot.

Ezek ugyanis zárt csomagolásban érkeznek a boltokba és ott nem is nyitják ki őket. Az is döbbenetes egyébként, hogy nem találtak olyan használt ruhadarabot, ami piszkosabb lett volna, mint az új.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan védekezhetünk a fertőzések ellen?

A szakértők szerint legegyszerűbben úgy tudunk védekezni a fertőzések ellen, hogy a ruhánkat vásárlás után, még az első viselés előtt kimossuk. A színes ruhákat alapvetően nem jó magas hőfokon kezelni, azonban, ha olyan anyagból készült, ami bírja, akkor érdemes legalább 60 fokon kimosni őket. Ha viszont fehér ruhákról van szó, akkor használjunk fehérítőt, ez ugyanis nemcsak a ruha fehérségét garantálja, hanem fertőtlenítő hatása is van. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan kórokozókat kapjuk el, amit az újonnan vásárolt ruhánk miatt kapunk el.

Persze felmerül a kérdés, hogy a cipőnkkel mit kezdhetünk: vásárlás után ezeket fertőtlenítő kendővel tudjuk kitörölni, így tüntethetjük el a kórokozókat. Azt gondolnánk, hogy a webshopban rendelt ruhákat nem kell kimosni, azonban ezeket fertőtlenítővel kezelik, hogy a szállítás közben ne telepedjenek meg rajtuk a kórokozók, így ezeket is érdemes kimosni használat előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17