0 °C Budapest
Gusztustalan fertőzéseket hordozhatnak az új ruhák: így védekezz ellenük

Gusztustalan fertőzéseket hordozhatnak az új ruhák: így védekezz ellenük

2016. április 4. 14:34

Az új ruhákat sokan azonnal felveszik, mivel úgy gondolják, hogy eleve tiszták, hiszen egyenesen a boltból hozták el őket. Ennek ellenére a legtöbb ruhadarabon baktériumok találhatók, amiktől érdemes megszabadulni, mielőtt viseljük őket. Azt gondolnánk, hogy az előre csomagolt ruhanemű nem szorul tisztításra, azonban egy tesztből kiderült: olyan helyeken találunk szennyeződéseket, amire nem is gondolnánk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amikor ruhákat veszünk sokan mosás nélkül veszik fel a frissen vásárolt darabokat. Az új ruhákról azt gondolhatjuk, hogy tiszták, azonban a CBS amerikai tévé felmérése szerint a használtruha-boltokban vásárolt ruhadarabok sokszor tisztábbak, mint az újak.

Mi fertőzi meg a ruhákat?

A boltokban vásárolt ruhákat alapvetően tisztán teszik ki a fogasokra, azonban azokat a vevők "piszkolják be".

Ez lehet csak egy egyszerű érintés, azonban azzal, hogy felpróbálja valaki az adott ruhadarabot, szinte biztos, hogy baktériumok telepszenek meg azon.

Persze alapvetően nehéz azt elképzelni, hogy egy frissen vásárolt ruhadarabon baktériumok tanyázhatnak, azonban a CBS riportere tesztelte ezt. Pólókat, nadrágokat és cipőket vitt el a laboratóriumba, mindegyikből egy használt és egy új darabot is vizsgáltak; emellett egy bontatlan fehérneműt is teszteltek.

Mindkét póló nyaki részén találtak baktériumokat, amelyek hasonlóak voltak, és a nadrágok is egyaránt szennyezettek voltak. A cipők esetében viszont csak az új lábbelinél találtak fertőzést, a használt cipőt ugyanis megtisztították.

Az igazán meglepő eredmény viszont az volt, hogy a bontatlan fehérneműn találták a legtöbb baktériumot.

Ezek ugyanis zárt csomagolásban érkeznek a boltokba és ott nem is nyitják ki őket. Az is döbbenetes egyébként, hogy nem találtak olyan használt ruhadarabot, ami piszkosabb lett volna, mint az új.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan védekezhetünk a fertőzések ellen?

A szakértők szerint legegyszerűbben úgy tudunk védekezni a fertőzések ellen, hogy a ruhánkat vásárlás után, még az első viselés előtt kimossuk. A színes ruhákat alapvetően nem jó magas hőfokon kezelni, azonban, ha olyan anyagból készült, ami bírja, akkor érdemes legalább 60 fokon kimosni őket. Ha viszont fehér ruhákról van szó, akkor használjunk fehérítőt, ez ugyanis nemcsak a ruha fehérségét garantálja, hanem fertőtlenítő hatása is van. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan kórokozókat kapjuk el, amit az újonnan vásárolt ruhánk miatt kapunk el.

Persze felmerül a kérdés, hogy a cipőnkkel mit kezdhetünk: vásárlás után ezeket fertőtlenítő kendővel tudjuk kitörölni, így tüntethetjük el a kórokozókat. Azt gondolnánk, hogy a webshopban rendelt ruhákat nem kell kimosni, azonban ezeket fertőtlenítővel kezelik, hogy a szállítás közben ne telepedjenek meg rajtuk a kórokozók, így ezeket is érdemes kimosni használat előtt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?