15 °C Budapest

Gusztustalan fertőzéseket hordozhatnak az új ruhák: így védekezz ellenük

2016. április 4. 14:34

Az új ruhákat sokan azonnal felveszik, mivel úgy gondolják, hogy eleve tiszták, hiszen egyenesen a boltból hozták el őket. Ennek ellenére a legtöbb ruhadarabon baktériumok találhatók, amiktől érdemes megszabadulni, mielőtt viseljük őket. Azt gondolnánk, hogy az előre csomagolt ruhanemű nem szorul tisztításra, azonban egy tesztből kiderült: olyan helyeken találunk szennyeződéseket, amire nem is gondolnánk.

Amikor ruhákat veszünk sokan mosás nélkül veszik fel a frissen vásárolt darabokat. Az új ruhákról azt gondolhatjuk, hogy tiszták, azonban a CBS amerikai tévé felmérése szerint a használtruha-boltokban vásárolt ruhadarabok sokszor tisztábbak, mint az újak.

Mi fertőzi meg a ruhákat?

A boltokban vásárolt ruhákat alapvetően tisztán teszik ki a fogasokra, azonban azokat a vevők "piszkolják be".

Ez lehet csak egy egyszerű érintés, azonban azzal, hogy felpróbálja valaki az adott ruhadarabot, szinte biztos, hogy baktériumok telepszenek meg azon.

Persze alapvetően nehéz azt elképzelni, hogy egy frissen vásárolt ruhadarabon baktériumok tanyázhatnak, azonban a CBS riportere tesztelte ezt. Pólókat, nadrágokat és cipőket vitt el a laboratóriumba, mindegyikből egy használt és egy új darabot is vizsgáltak; emellett egy bontatlan fehérneműt is teszteltek.

Mindkét póló nyaki részén találtak baktériumokat, amelyek hasonlóak voltak, és a nadrágok is egyaránt szennyezettek voltak. A cipők esetében viszont csak az új lábbelinél találtak fertőzést, a használt cipőt ugyanis megtisztították.

Az igazán meglepő eredmény viszont az volt, hogy a bontatlan fehérneműn találták a legtöbb baktériumot.

Ezek ugyanis zárt csomagolásban érkeznek a boltokba és ott nem is nyitják ki őket. Az is döbbenetes egyébként, hogy nem találtak olyan használt ruhadarabot, ami piszkosabb lett volna, mint az új.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan védekezhetünk a fertőzések ellen?

A szakértők szerint legegyszerűbben úgy tudunk védekezni a fertőzések ellen, hogy a ruhánkat vásárlás után, még az első viselés előtt kimossuk. A színes ruhákat alapvetően nem jó magas hőfokon kezelni, azonban, ha olyan anyagból készült, ami bírja, akkor érdemes legalább 60 fokon kimosni őket. Ha viszont fehér ruhákról van szó, akkor használjunk fehérítőt, ez ugyanis nemcsak a ruha fehérségét garantálja, hanem fertőtlenítő hatása is van. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan kórokozókat kapjuk el, amit az újonnan vásárolt ruhánk miatt kapunk el.

Persze felmerül a kérdés, hogy a cipőnkkel mit kezdhetünk: vásárlás után ezeket fertőtlenítő kendővel tudjuk kitörölni, így tüntethetjük el a kórokozókat. Azt gondolnánk, hogy a webshopban rendelt ruhákat nem kell kimosni, azonban ezeket fertőtlenítővel kezelik, hogy a szállítás közben ne telepedjenek meg rajtuk a kórokozók, így ezeket is érdemes kimosni használat előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem