33 °C Budapest
Sorra büntethetik a nyugdíjasokat: közterületen ennek helye nincs!

Sorra büntethetik a nyugdíjasokat: közterületen ennek helye nincs!

2016. február 23. 14:05

A tavasz közeledtével egyre több aluljáróban és közlekedési csomópontban találkozhatunk hóvirág árusokkal. Persze az is kérdés, hogy vajon az (általában) idősebb hölgyek szabályosan árusítanak-e a köztereken, de vajon mi a helyzet a védett növénynek számító hóvirágokkal? Mekkora bírságot kaphat, aki hóvirágot szed? Kinek szólhatunk, ha ilyet látunk?

A védett növénynek számító hóvirágot a tavasz első hírnökének is szokták nevezni, ami ebben az időszakban ellepi a magyar erdőket. Szerencsére az aktív kommunikációnak köszönhetően már egyre ritkábban fordul elő, hogy a hóvirágot és a többi védett növényt leszedik a kirándulók - értesült a Pénzcentrum a Pilisi Parkerdő Zrt- től.

Ennek ellenére a tavasz közeledtével számos aluljáróban, közlekedési csomópontban és piacon is találkozhatunk hóvirágot árusítókkal. Persze nem tudhatjuk, hogy az árusok honnan szerezték be a hóvirágot, de a növény attól függetlenül, hogy a magánterületen vagy a természetben fordul elő, védettnek számít.

A kertben termesztett hóvirág árusítása engedélyezhető, amelyhez - figyelembe véve a természet védelméről szóló törvényt - a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges

- válaszolta megkeresésünkre a Országos Rendőr- főkapitányság (ORFK).

Mekkora lehet a bírság?

A törvény szerint, ha valaki a természetvédelmi államigazgatási szerv engedélye nélkül végez olyan tevékenységet, amihez a szakhatóság hozzájárulása szükséges, vagy természetvédelmi célokkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytat, védett élő szervezet egyedét, származékát elvisz vagy elpusztítja természetvédelmi szabálysértést követ el, amely 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A hóvirág az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok körébe sorolható, aminek az eszmei értéke darabonként 10 ezer forint.

A leszedett növények eszmei értékétől függően a bírság bármilyen magas lehet, nincsen felső korlát

- válaszolta megkeresésünkre Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

10 hóvirág leszedéséért már 100 000 forint bírság jár, ez pedig már bűncselekménynek számít, ebben az esetben pedig a védett növények beszerzéséért, árusításáért akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat természetkárosítás bűntette miatt.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A virágok szedését például a Pilis Parkerdőben a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrszolgálata végzi, de a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeti szakszemélyzete - mint polgári természetőrök - is nyitva tartják a szemüket, hogy szükség esetén értesíteni tudják az őrszolgálatot.

A bírságot a természetvédelmi hatóság (a Parkerdő területén az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya), valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata szabhat ki.

- tette hozzá Mészáros Péter

Kinek szólhatunk?

A jogosulatlanul, vagy a tulajdonos hozzájárulása nélkül a közterületen való árusítás szabálysértésnek számít, ami 5 000 - 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha mi látunk valakit, aki feltehetően engedély nélkül árusítja a hóvirágot, akkor rendőrséghez vagy a közterület-felügyelethez fordulhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?