13 °C Budapest

Erre gyanakodj, ha a párod olcsó bonbonnal állít be Valentin napon

2016. február 14. 07:03

Nem szabad kétségbeesni, ha idén a Valentin napon a párunk esetleg egy olcsóbban, vagy akciósan vásárolt csokival lep meg minket. Sőt, a legfrissebb tanulmányok szerint a partnered ilyenkor gondolja azt, hogy igazán közel álltok egymáshoz. Mutatjuk a részleteket.


Egy frissen készített tanulmány szerint azok az emberek, akik a párjuknak nem félnek akciósan vagy éppen leértékelésen vásárolt csokit ajándékozni Valentin napra, azok sokkal inkább közelebb érzik magukhoz a partnerüket, mert olyan terméket keresnek, amivel mind a ketten jól járnak - hiszen egy olcsóbb csoki megvásárlásával a "családi kasszában" is több pénz marad.

Több kísérletet is végeztek

Az ilyen őszinte és nyílt magatartás csak az igazi és mély kapcsolatokban elképzelhető, amikor az emberek a közös előnyöket tartják szem előtt - írja a Floridai és a Chichagói egyetem kutatóira hivatkozva a Daily Mail.

A kutatók hét kísérletet végeztek, amiben többféle kapcsolatot vizsgáltak beleértve a magától kialakuló spontán barátságokat és azokat is, amelyeket a laborban szimuláltak. Az eredmények pedig igazolták, hogy az emberek hajlamosabbak voltak a páros számára előnyős döntést hozni, ha olyasvalakiről volt szó, aki közel áll hozzájuk.

Az egyik kísérletben a Chicagó egyetem 63 hallgatója vett részt egy sorsoláson, ahol minden nyertes és még egy fő megkóstolhatott egy ínyenc csokoládét. A nyertesek két különböző csomagból választhattak:

  • Az első variációban a nyertes 7 trüffel golyót kap a plusz egy fő pedig 3-at (tehát összesen 10 trüffel golyót).
  • A másik esetben a nyertes 2 trüffel golyót kap és a másik ember pedig 6 darabot (vagyis összesen 8 trüffel golyót).

Az arányokon persze nem lehetett változtatni. Az eredmények azt mutatták, hogy abban az esetben, amikor emberek tudták, hogy a csokit olyasvalakivel kell megosztaniuk, aki közel áll hozzájuk, akkor kétharmados többségben a nagyobb csomagot választották. Míg abban az esetben, amikor a résztvevők tudták, hogy a csokit olyan emberrel kapják, akit nem éreztek olyan közel magukhoz, akkor már csak az emberek egyharmada választotta a nagyobb csomagot - vagyis kevesebben választották a kettőjük szempontjából jobb megoldást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt a marketingesek is tudják

Bár általánosságban elmondható, hogy akiket jobban szeretünk azokra hajlandóak vagyunk többet költeni, de a kutatók most mégis azt mondják, hogy  hamarabb levesszük a polcról a leértékelt, vagy akciós termékeket, ha a szeretteinkek vásárolunk - hiszen ezzel kíméljük meg legjobban a közös kasszát.

Mik a legnépszerűbb ajándékok?

A hazai üzletekben már a Valentin napot megelőző héten megnő a forgalom, akad olyan bolt, ahol ilyenkor csaknem 10 százalékkal több édesség fogy. Leginkább a táblás csokikat és a desszerteket vásároljuk, de a virágoknak is jelentősen megugrik ilyenkor a forgalma. Az alkoholos italokból február közepén a pezsgők és a krémlikőrök a legnépszerűbbek. De többen veszik le ilyenkor a polcról a bögréket, plüss figurákat, fényképkereteket és szív alakú párnákat is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem