2 °C Budapest

Jön az utolsó nagy roham: ezekre figyelj vásárlásnál

2015. december 22. 17:00

Most jön majd az utolsó és talán legnagyobb karácsony előtti vásárlási roham, így jobban tesszük, ha a saját érdekünkben szem előtt tartunk néhány dolgot a vásárlásnál.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményében hívta fel a vásárlók figyelmét arra, hogy mire érdemes ügyelni a karácsonyi ünnepek előtti utolsó nagy rohamban:

  • A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy az ő üzletében vásároltuk a terméket.

  • Minden esetben ellenőrizzük, hogy a számlán valóban a termékkel kapcsolatban feltüntetett ár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e, illetve hogy valóban nyugtát kaptunk-e. Ugyanis több panasz szerint a számológépből nyomtatott szalag kerül átadásra nyugta helyett, amin nem szerepel pontosan sem az, hogy mit vettek, sem a kereskedő megnevezése.

  • Élelmiszer vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizzük a minőségmegőrzési / fogyaszthatósági idő lejártát.

  • Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni, ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk!

  • Élő fa vásárlása esetén csak frisset válasszunk, ám azt is tartsuk vízben és minél távolabb a fűtőtesttől vagy a kandallótól. Ha a műfenyő mellett döntünk, lehetőleg tűzálló fajtát válasszunk, amely jóval ellenállóbb a hőnek.

  • Ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy a nem élelmiszer jellegű termék nem szerepel-e a letiltott termékek listáján (www.piacfelugyelet.hu), vagy az EU-ban a RAPEX rendszerben.

  • Ha a CE jelölés nincs feltüntetve a karácsonyfafüzéren, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy az nem megfelelően biztonságos termék, ugyanis ezt ugyanis kötelező feltüntetni a karácsonyfaégőkön.

  • Ha kültéri fényfüzért veszünk, előtte ellenőrizzük az IP számot, kültéri célra szánt termék esetében a második számjegynek legalább 1-esnek kell lennie, tehát 0 nem lehet.

  • Ha a fényfüzér IP számában "0" található, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültérre akkor sem szabad megvenni, ha az betűkkel rá van írva.
    Kötelező, egy éves jótállás vonatkozik 10 000 forintos vételár felett például a következő termékekre: hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi, konyhai kisgépek, gyermekgondozási cikkek (pl. különösen pelenkázó-, illetve mosdató-állvány, babakocsi, magas- és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés), órák és ékszerek.

  • 10 000 forintos vételár alatt nem jótállás, hanem két éves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre.

  • Amennyiben a karácsonyfafüzér vezetékének keskeny a keresztmetszete, ne vegyük meg, mivel a vékony vezeték tűzveszélyes lehet. A csatlakozó dugó mérete és minősége, valamint a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet a karácsonyfaégőknél. A legjobb, ha olyan fényfüzért választunk, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI jel.

  • A pénztárnál figyeljünk arra is, hogy az eladó a meghirdetett, vagy a tájékoztatón szereplő áron számolja-e az árut. Ha eltérést tapasztalunk, még lehetőleg a pénztárnál jelezzük.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Játék vásárlása esetén vegyük komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Fontos, hogy a játék megfeleljen a gyermek korának, és természetének.

Mire figyeljünk online vásárlásnál?

  • Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak itt használt jelszót választani. A jelszó legyen biztonságos: álljon legalább 10 karakterből, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és írásjeleket.

  • Figyeljünk arra, hogy milyen személyes adatokat adunk meg a vásárlás során.

  • A netes vásárlás során lehetőleg ne olyan bankkártyával fizessünk, amelyik a fő bankszámlájához kapcsolódik. Egy hitelkártya használata, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvétel biztonságosabb megoldást jelent.

  • Lehetőleg olyan webáruházból vásároljunk, ahol lehet utánvétellel is fizetni, így nem fordulhat elő, hogy az előre kifizetett termék sosem érkezik meg.

  • Óvatosan kezeljük az e-mailben érkező akciós ajánlatokat. Az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha e-mailben kapunk karácsonyi ajánlatot, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a link valóban az adott bolt honlapjára vezet.

  • A vásárlás előtt mérjük fel, hogy az adott boltot el tudjuk-e érni szükség esetén telefonon, illetve van-e mód a személyes reklamációra.

  • Gyanús lehet, ha egy honlapon csupa olyan akciós árat találunk, ami hihetetlenül olcsónak tűnik. A rendkívül alacsony ár jelentheti azt, hogy a kereskedő azt csak csalogató reklámnak szánja, és megrendelés után levélben közli, hogy az adott termék elfogyott, de ajánlhat helyette egy másikat, természetesen jóval drágábban.

  • A vásárlási döntés meghozatalakor a fogyasztó számára általában az elsődleges szempont a termék ára. Ezért a vásárlás során figyeljünk arra, hogy szerepel-e megfelelően az oldalon a termék ára, illetve hogy a feltüntetett ár valamennyi fizetendő tételt tartalmaz-e (így például áfa, szállítási díj, egyéb járulékos költségek).

  • Számoljunk továbbá a szállítási költség tényezőjével, mely a távolságtól és a szállítási módtól is függ. Felmerülhet továbbá csomagolási, díszcsomagolási költség is, melyről a vállalkozásnak előzetesen kell tájékoztatnia a vásárlót.

  • Külföldről rendelt termék esetében számítsunk arra, hogy a ténylegesen fizetendő összeg eltérhet az előzetesen kalkulált összegtől, melyre egyrészt az árfolyam-ingadozás adhat okot, másrészt nem mindig egyértelmű, hogy az adót vagy egyéb díjat (például a Norvégiából való megrendelésnél a vámkezelésért) külön számítják-e fel a termék vételára mellett. Erről érdemes előzetesen tájékozódni.

  • Előfordulhat olyan eset is külföldi webáruházból történő vásárlás esetén, hogy a hitelkártya-használatért extra költséget (a vételár 1,25 százalékát) számolnak fel amiatt, hogy külföldi kártyát használtak. Erről az extra költségről előfordulhat, hogy nem kap előzetes tájékoztatást a vásárló, ezért kétség esetén kérdezzünk rá a megrendelés elküldése előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem