Jön az utolsó nagy roham: ezekre figyelj vásárlásnál

Jön az utolsó nagy roham: ezekre figyelj vásárlásnál

2015. december 22. 17:00

Most jön majd az utolsó és talán legnagyobb karácsony előtti vásárlási roham, így jobban tesszük, ha a saját érdekünkben szem előtt tartunk néhány dolgot a vásárlásnál.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményében hívta fel a vásárlók figyelmét arra, hogy mire érdemes ügyelni a karácsonyi ünnepek előtti utolsó nagy rohamban:

 • A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy az ő üzletében vásároltuk a terméket.

 • Minden esetben ellenőrizzük, hogy a számlán valóban a termékkel kapcsolatban feltüntetett ár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e, illetve hogy valóban nyugtát kaptunk-e. Ugyanis több panasz szerint a számológépből nyomtatott szalag kerül átadásra nyugta helyett, amin nem szerepel pontosan sem az, hogy mit vettek, sem a kereskedő megnevezése.

 • Élelmiszer vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizzük a minőségmegőrzési / fogyaszthatósági idő lejártát.

 • Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni, ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk!

 • Élő fa vásárlása esetén csak frisset válasszunk, ám azt is tartsuk vízben és minél távolabb a fűtőtesttől vagy a kandallótól. Ha a műfenyő mellett döntünk, lehetőleg tűzálló fajtát válasszunk, amely jóval ellenállóbb a hőnek.

 • Ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy a nem élelmiszer jellegű termék nem szerepel-e a letiltott termékek listáján (www.piacfelugyelet.hu), vagy az EU-ban a RAPEX rendszerben.

 • Ha a CE jelölés nincs feltüntetve a karácsonyfafüzéren, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy az nem megfelelően biztonságos termék, ugyanis ezt ugyanis kötelező feltüntetni a karácsonyfaégőkön.

 • Ha kültéri fényfüzért veszünk, előtte ellenőrizzük az IP számot, kültéri célra szánt termék esetében a második számjegynek legalább 1-esnek kell lennie, tehát 0 nem lehet.

 • Ha a fényfüzér IP számában "0" található, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültérre akkor sem szabad megvenni, ha az betűkkel rá van írva.
  Kötelező, egy éves jótállás vonatkozik 10 000 forintos vételár felett például a következő termékekre: hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi, konyhai kisgépek, gyermekgondozási cikkek (pl. különösen pelenkázó-, illetve mosdató-állvány, babakocsi, magas- és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés), órák és ékszerek.

 • 10 000 forintos vételár alatt nem jótállás, hanem két éves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre.

 • Amennyiben a karácsonyfafüzér vezetékének keskeny a keresztmetszete, ne vegyük meg, mivel a vékony vezeték tűzveszélyes lehet. A csatlakozó dugó mérete és minősége, valamint a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet a karácsonyfaégőknél. A legjobb, ha olyan fényfüzért választunk, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI jel.

 • A pénztárnál figyeljünk arra is, hogy az eladó a meghirdetett, vagy a tájékoztatón szereplő áron számolja-e az árut. Ha eltérést tapasztalunk, még lehetőleg a pénztárnál jelezzük.

  JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

  Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • Játék vásárlása esetén vegyük komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Fontos, hogy a játék megfeleljen a gyermek korának, és természetének.

Mire figyeljünk online vásárlásnál?

 • Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak itt használt jelszót választani. A jelszó legyen biztonságos: álljon legalább 10 karakterből, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és írásjeleket.

 • Figyeljünk arra, hogy milyen személyes adatokat adunk meg a vásárlás során.

 • A netes vásárlás során lehetőleg ne olyan bankkártyával fizessünk, amelyik a fő bankszámlájához kapcsolódik. Egy hitelkártya használata, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvétel biztonságosabb megoldást jelent.

 • Lehetőleg olyan webáruházból vásároljunk, ahol lehet utánvétellel is fizetni, így nem fordulhat elő, hogy az előre kifizetett termék sosem érkezik meg.

 • Óvatosan kezeljük az e-mailben érkező akciós ajánlatokat. Az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha e-mailben kapunk karácsonyi ajánlatot, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a link valóban az adott bolt honlapjára vezet.

 • A vásárlás előtt mérjük fel, hogy az adott boltot el tudjuk-e érni szükség esetén telefonon, illetve van-e mód a személyes reklamációra.

 • Gyanús lehet, ha egy honlapon csupa olyan akciós árat találunk, ami hihetetlenül olcsónak tűnik. A rendkívül alacsony ár jelentheti azt, hogy a kereskedő azt csak csalogató reklámnak szánja, és megrendelés után levélben közli, hogy az adott termék elfogyott, de ajánlhat helyette egy másikat, természetesen jóval drágábban.

 • A vásárlási döntés meghozatalakor a fogyasztó számára általában az elsődleges szempont a termék ára. Ezért a vásárlás során figyeljünk arra, hogy szerepel-e megfelelően az oldalon a termék ára, illetve hogy a feltüntetett ár valamennyi fizetendő tételt tartalmaz-e (így például áfa, szállítási díj, egyéb járulékos költségek).

 • Számoljunk továbbá a szállítási költség tényezőjével, mely a távolságtól és a szállítási módtól is függ. Felmerülhet továbbá csomagolási, díszcsomagolási költség is, melyről a vállalkozásnak előzetesen kell tájékoztatnia a vásárlót.

 • Külföldről rendelt termék esetében számítsunk arra, hogy a ténylegesen fizetendő összeg eltérhet az előzetesen kalkulált összegtől, melyre egyrészt az árfolyam-ingadozás adhat okot, másrészt nem mindig egyértelmű, hogy az adót vagy egyéb díjat (például a Norvégiából való megrendelésnél a vámkezelésért) külön számítják-e fel a termék vételára mellett. Erről érdemes előzetesen tájékozódni.

 • Előfordulhat olyan eset is külföldi webáruházból történő vásárlás esetén, hogy a hitelkártya-használatért extra költséget (a vételár 1,25 százalékát) számolnak fel amiatt, hogy külföldi kártyát használtak. Erről az extra költségről előfordulhat, hogy nem kap előzetes tájékoztatást a vásárló, ezért kétség esetén kérdezzünk rá a megrendelés elküldése előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?