0 °C Budapest

Ezt sokan nem tudják, amikor új tévét vesznek karácsonyra

2015. december 8. 17:01

Sokan böngészik a műszaki katalógusokat ezekben a hetekben: az egyik slágercikk a televízió. És persze nagyon könnyű elveszni a rövidítések, a felbontások és a pixelek dzsungelében.

A karácsonyi vásárlások egyik slágerterméke kétség kívül a televízió, vagyis sokan időzítik erre az időszakra a régebbi készülékük újra cserélését. Kutatások szerint legfontosabb az szempont, hogy az új készülék nagyobb teljesítménnyel, vagy valamilyen plusz funkcióval rendelkezzen.

Egyre többen választanak Ultra HD (UHD) TV-t, hála a 4K tartalmak jelentős bővülésének, illetve az árak folyamatos mérséklődésének a pár évvel ezelőttiekhez képest - derül ki a Samsung közleményéből.

Az ilyen kijelzők négyszer annyi képpontot képesek megjelentetni, mint a hagyományos Full HD tévék, még élénkebb képet és színeket biztosítva a nézőknek. A gyártó azt tanácsolja, válasszunk körültekintően, ugyanis nem minden UHD-nek ígért TV nyújtja ugyanis az elvárt prémium képminőséget.

Pixelek és szubpixelek: elmagyarázzuk

A prémium képminőséget biztosító

valódi 4K UHD TV-k legalább 3840 x 2160 pixel felbontásra képesek,

és több mint 8 millió aktív képponttal rendelkeznek. Ezek a készülékek RGB pixelstruktúrát alkalmaznak, vagyis minden pixelt három úgynevezett szubpixel - a három alapszín, azaz piros, zöld és a kék (RGB) - alkot. Ezek együttesen képesek a teljes színskálát előállítani. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek olyan UHD felbontást ígérő készülékek is, amelyek ún. RGBW panelt használnak. Ezekben az egyes képpontok piros, zöld vagy kék szubpixeleit fehér szubpixelekkel helyettesítik, így valójában csupán 3K érzékelt felbontásra (2880 x 2160 pixel) és 6,2 millió RGB pixel megjelenítésére képesek.

Az RGBW panelek fehér pixelei csökkentik a tévé színhűségét, mivel általuk a fehértől eltérő valamennyi szín kevésbé élénken jelenik meg. Ráadásul az RGB képpontok közötti fehér pixeleknek köszönhetően a vonalak szaggatottak lesznek, így a képernyő nem képes azokat tisztán és egyenletesen megjeleníteni. A fényerőre, képtisztaságra és élességre gyakorolt hatásával az RGBW pixelstruktúra ezért jóval gyengébb vizuális élményt nyújt, mint a valódi 4K felbontást biztosító RGB változat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oké, de akkor hogyan válasszunk UHD TV-t?

Az RGBW panelek előállítási költségei és ennek megfelelően az ilyen technológiával készült UHD készülékek ára is alacsonyabb, de a gyengébb képminőség miatt könnyen csalódást okozhatnak a vásárlóknak. Ha elhatároztuk, hogy karácsonyra egy modern, csúcskategóriás UHD TV-vel lepjük meg a családot, nem érdemes a valódi 4K felbontáson spórolni. A megfelelő képminőséget biztosító termékek megtalálásában az Ultra HD logók nyújtanak segítséget, amelyek tanúsítják, hogy a készülék megfelel az európai UHD szabványoknak.

Európában a valódi 4K UHD termékek hivatalos meghatározásaként a Digital Europe (DE) UHD TV előírásait követik.

Az UHD tartalmak jelenleg elsősorban az internetes video szolgáltatók révén érhetőek el. Az ilyen típusú források használata jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben: két és félszeresére nőtt azok aránya, akik legalább hetente néznek valamilyen online (streaming) tévé vagy videó tartalmat, a magyarok egynegyede pedig már napi rendszerességgel nézi így kedvenc filmjeit vagy sorozatait.

A tévé vásárlásakor fontos ellenőrizni, hogy ismeri-e a szabványos UHD műsorszórás konvertálásához szükséges HEVC kodeket, illetve rendelkezik-e a VOD szolgáltatók UHD tartalmainak lejátszásához szükséges SMART funkciókkal is.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?