24 °C Budapest
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni

2015. augusztus 16. 07:01

Érdemes nyitva tartani a szemünk egy-egy bevásárlás alkalmával, hiszen előfordulhat, hogy kisebb kiszerelést találunk a boltok polcain a kedvelt termékeinkből. Vajon a méret csökkentése minden esetben drágulást hoz magával? Mi történik a szezonális termékek áraival?

Bevásárlás közben gyakran belefuthatunk abba, hogy egy-egy általunk kedvelt terméknek megváltozik a kiszerelése, azaz vagy többet, vagy kevesebbet kapunk belőle. Idén nyáron az egyik legszembetűnőbb változás, hogy egyes dobozos sörök 0,5 l-ről, 0,4l-es kiszerelésre váltottak. Vajon a méret csökkentése minden esetben drágulást hoz magával? A témáról az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ) főtitkárát, Vámos Györgyöt kérdeztük.

Ez a jelenség már hosszú évek óta megfigyelhető

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Vámos György.

A válság időszakában 2008-2009 táján visszaesett a kereskedelem, ekkor sok gyártó döntött amellett, hogy változtat a kiszerelések méretén. Arról nincsen statisztika, hogy ez milyen terméktípusoknál jellemző. Találhatunk a boltban már 750 grammos lisztet is, míg mondjuk a cukor továbbra is csak egy kilós kiszerelésben kapható. A közelmúltban változtak a Coca-Cola méretei is, de érdemes figyelni az instant kávék és majonézek egységárát is, ugyanis ebből megtudhatjuk, hogy melyik kiszereléssel járunk a legjobban, ráadásul ezt mindig kötelező fel is tüntetni.

Csökkent a kiszerelés: drágább lesz a termék?

Fontos tudni, hogy míg a kiszerelésről a gyártó dönt, a végső fogyasztói árat a kereskedő szabja meg, ezért valóban előfordulhat, hogy miközben a kiszerelés csökken, addig az egységár nem változik, vagy legalábbis nem csökken ugyanakkora mértékben, mint amennyivel kevesebbet kapunk egy adott termékből. Általánosítani nem lehet, hiszen találni olyan terméket is, ahol a kiszerelés méretével az ár is egyenes arányban csökken.

A magyar vásárlókat azonban nem egyszerű összezavarni, ugyanis a többség tudatosan vásárol és megnézi az árakat.

A magyar vásárlók továbbra is árérzékenyek, de már Európában, sőt világszerte is a diszkont áruházak hódítanak

- tette hozzá Vámos György.

Vagyis nem csak hazánkban, hanem világszerte jellemző, hogy a vásárlók figyelnek az árakra, ez alól pedig csak az a réteg képez kivételt, akik megszokásból vásárolnak. Továbbá a luxuscikkeknél vagy hiánycikkeknél jellemző, hogy a kereskedők könnyedén tudnak árat emelni, mert ezek a termékek akkor is jól fogynak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár nem feltétlen hiánycikkről van szó, de hasonló okok miatt fordulhat elő, hogy

idén azok a balatoni kisboltok, amelyek a törvény által leírtaknak eleget tesznek, és nyitva lehetnek a hét utolsó napján is, drágább árakat alkalmaznak vasárnaponként, mint a hét többi napján.

A magyar vásárlók árérzékenységét a Nielsen Vásárlói Trendek kutatása is alátámasztja, amely szerint: a magyar vásárlók nagymértékben cél- és árorientálttá váltak a válság után, ami az elmúlt években sem változott. A szűkös családi költségvetés miatt a fogyasztók 94 százaléka tervezi meg az élelmiszervásárlást előre és 45 százaléka csak egyszer tart egy hónapban élelmiszer nagybevásárlást.

{{EMBED:infogram_0_a_magyar_vasarlok_szokasai}}

Szezonális termékek

Az árak meghatározásakor rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, ezek közül fontos szerepet játszik a termék kereslete és kínálata. A nyári nagy melegben pedig megfigyelhető, hogy egyes termékek iránt jelentősen megnő a kereslet. Ide tartozik többek között: az ásványvíz, a fagylalt vagy a sör is.

Az utóbbi két nyáron szinte együtt mozgott a hőmérő higanyszála és a hazai sörfogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetsége adatai szerint a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt több a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban. Az eltérés 25 millió fél literes sör is lehet egy negyedév alatt. Az idei hőség akár ennél jelentősebben is megdobhatja a sör iránti keresletet.

A kereskedők pedig ezt kihasználva ezekre a termékekre valamivel magasabb árakat alkalmaznak ilyenkor. Persze itt is akadnak kivételek, hiszen ebben az időszakban is találni a boltok polcain például akciós söröket is. De ha tehetjük, akkor ne nyáron vásároljunk új fürdőruhát vagy naptejet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?