11 °C Budapest

Visszatértek a vásárlók a boltokba: így alkalmazkodunk a zárva tartáshoz

2015. augusztus 5. 12:02

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - jelentette a KSH. A vasárnapi boltzár bevezetése óta most látjuk a legmagasabb számot, ami akár arra is utalhat, hogy az emberek elkezdtek alkalmazkodni a vasárnapi boltbezáráshoz.

A júniusi élénkülés kisebb meglepetésnek mondható annak fényében, hogy a kiskereskedelmi forgalomban a fehéredési hatás enyhülésével lehetett számolni. A tavalyi első fél év ugyanis az online pénztárgépek bevezetésének időszaka volt, és bár az átállás a vártnál jobban elhúzódott, mégis azt lehetett sejteni, hogy az idei év során előrehaladva az éves indexek egyre kevésbé tartalmaznak majd fehéredési hatást. Igaz, a fehéredés dinamikájáról inkább csak homályos sejtéseink lehetnek, talán az év vége felé lehetnünk majd biztosak abban, hogy a kiskereskedelmi adatok jórészt a tényleges lakossági fogyasztásbővülést mutatják.

Hasonlóképpen óvatosan fogalmazhatunk a vasárnapi boltzár hatásait illetően. Az elmúlt hónapokban azt láthattuk, hogy az "élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelemben visszaesett a növekedési ütem. Emögött jórészt a vasárnapi boltzár hatása volt sejthető, annál is inkább, mert ezen a körön belül az "élelmiszer jellegű vegyes" kereskedelem indexe esett vissza igazán látványosan, amiben a hipermarketek súlya nagy.

Most viszont az "élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelem éves alapon 4,5 százalékos növekedést mutat, ami viszonylag nagy élénkülést jelent.


Ez arra utalhat, hogy az emberek elkezdtek alkalmazkodni a vasárnapi boltbezárásokhoz. Mivel a ma megjelent előzetes adat részletes bontást nem tartalmaz, nem tudjuk, hogy az "élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelem pattant-e meg (ez esetben a hipermarketekhez térhettek vissza az emberek péntek- szombatra hozva előre a vásárnapi nagybevásárlást), vagy az "élelmiszer-, ital-, dohányáru-" kereskedelem élénkült meg (ez esetben inkább kiváltási hatásról beszélhetünk).

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Előbbi mérséklődést jelent, de még így is szép magas a növekedési index, utóbbi pedig korrekciót jelent a májusi alacsonyabb után.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem