Visszatértek a vásárlók a boltokba: így alkalmazkodunk a zárva tartáshoz

Visszatértek a vásárlók a boltokba: így alkalmazkodunk a zárva tartáshoz

2015. augusztus 5. 12:02

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - jelentette a KSH. A vasárnapi boltzár bevezetése óta most látjuk a legmagasabb számot, ami akár arra is utalhat, hogy az emberek elkezdtek alkalmazkodni a vasárnapi boltbezáráshoz.

A júniusi élénkülés kisebb meglepetésnek mondható annak fényében, hogy a kiskereskedelmi forgalomban a fehéredési hatás enyhülésével lehetett számolni. A tavalyi első fél év ugyanis az online pénztárgépek bevezetésének időszaka volt, és bár az átállás a vártnál jobban elhúzódott, mégis azt lehetett sejteni, hogy az idei év során előrehaladva az éves indexek egyre kevésbé tartalmaznak majd fehéredési hatást. Igaz, a fehéredés dinamikájáról inkább csak homályos sejtéseink lehetnek, talán az év vége felé lehetnünk majd biztosak abban, hogy a kiskereskedelmi adatok jórészt a tényleges lakossági fogyasztásbővülést mutatják.

Hasonlóképpen óvatosan fogalmazhatunk a vasárnapi boltzár hatásait illetően. Az elmúlt hónapokban azt láthattuk, hogy az "élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelemben visszaesett a növekedési ütem. Emögött jórészt a vasárnapi boltzár hatása volt sejthető, annál is inkább, mert ezen a körön belül az "élelmiszer jellegű vegyes" kereskedelem indexe esett vissza igazán látványosan, amiben a hipermarketek súlya nagy.

Most viszont az "élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelem éves alapon 4,5 százalékos növekedést mutat, ami viszonylag nagy élénkülést jelent.


Ez arra utalhat, hogy az emberek elkezdtek alkalmazkodni a vasárnapi boltbezárásokhoz. Mivel a ma megjelent előzetes adat részletes bontást nem tartalmaz, nem tudjuk, hogy az "élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelem pattant-e meg (ez esetben a hipermarketekhez térhettek vissza az emberek péntek- szombatra hozva előre a vásárnapi nagybevásárlást), vagy az "élelmiszer-, ital-, dohányáru-" kereskedelem élénkült meg (ez esetben inkább kiváltási hatásról beszélhetünk).

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Előbbi mérséklődést jelent, de még így is szép magas a növekedési index, utóbbi pedig korrekciót jelent a májusi alacsonyabb után.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?