-1 °C Budapest

Kulka Jánosék a vasárnapi zárva tartás ellen: mi lesz ebből?

2015. május 13. 11:20

Egyelőre nem látszik, hogy komoly nézőszám-növekedést hozott volna a mozikban a vasárnapi zárva tartás - a hét utolsó napján emiatt legalábbis nincs több néző. Az idei év csúcsfilmjei viszont sokakat csábítanak, például a Kulka János, Kovács Lajos főszereplésével készült Argo2. Pénteken ugyanakkor nőtt a mozik forgalma, és a büféknek sem jött rosszul, hogy nem lehet a chipset, az üdítőt a plázák élelmiszerboltjaiban megvenni.

Szinte teljesen üres plázákkal találkozhatunk vasárnaponként, Budapesten és vidéken egyaránt. A hatalmas bevásárlóközpontokban csak néhány kisebb üzlet nyit ki (jellemzően azok, amiket a tulajdonos üzemeltet), valamint éttermeket, kávézókat találhatunk még nyitva. És persze a mozikat.

A budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban összesen 176 mozitermet üzemeltető Cinema City a Pénzcentrumot arról tájékoztatta:

egyelőre azt látják, hogy a vasárnapi nézőszámokra nem volt hatással az, hogy a plázákban csak a mozi és néhány szolgáltató egység van nyitva.

Nyilván más érzés és látvány a nézőknek úgy végigmenni egy üzletházon, hogy szinte az egynegyede sincs nyitva a bérlőknek, de hozzájuk eddig is, és azóta is inkább célirányosan jöttek a nézők, egy adott filmet megnézni.

A vasárnapi nap a teljes heti nézőszámok 20-25-át tette ki, ez a részarány a törvény márciusi életbe lépése óta sem változott. A konkrét szám sokkal inkább filmfüggő, mint ahogy ez addig is volt (tehát a heti százalék az alapján lehet az átlagtól kisebb vagy nagyobb, hogy az adott héten milyen nagy érdeklődésre számot tartó premierfilmet mutatnak be).

A március 15-i zárva tartás óta majdnem minden héten volt nagy blockbuster premier:

a Disney Hamupipőkéjétől kezdve (családokat szólította meg) a Halálos iramban 7-ig, a Beavatott sorozat Lázadó részétől a Bosszúállók Ultron kora premierjéig, vagy a Kulka János, Kovács Lajos főszereplésével készült Argo2, ami az elmúlt évek eddigi legjobb premier hétvégi eredményt hozta magyar film kategóriában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Felpörgött viszont a péntek

Ami még észlelhető, hogy a pénteki nap emelkedett a totál nézettséget figyelembe véve: ez a nap átlagban eddig 16-17 százalékot tett ki a hétből, azóta pedig akár 18-20 százalékra is felment bizonyos heteken. A szombat eddig is a legerősebb mozinap volt, ez nem változott, megtartva a maga 30-37 százalékát a teljes heti nézőszámokat tekintve.

A legnagyobb hazai hálózat továbbra sem tervez mozit bezárni a jogszabályi/piaci környezet változása miatt.

A mozik büféjében nőtt a forgalom

Érdekes kérdés, hogy mi történik a büfékben? Eddig ugyanis sokan inkább a pláza élelmiszerboltjában vásárolták az üdítőt a chipset a filmhez - ezek azonban zárva vannak vasárnap. Azt megtudtuk a Cinema Citytől, hogy a büféforgalmon látható kisebb emelkedés vasárnap - konkrét számokat azonban nem kaptunk.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?