18 °C Budapest

Megdöbbentő dolog derült ki a boltok akcióiról

2015. február 12. 14:31

Kutatások szerint ha le van értékelve egy termék, a vásárlónak midegy hogy egészségtelen, szívesebben megveszi. Sokakat befolyásolnak az akciók, a magyarok 94 százaléka megtervezi, mit és hol vásárol. Ezeket a terveket pedig nagyban befolyásolja, hol mi olcsóbb éppen akkor.

Egy friss brit kutatás szerint sokkal több egészségtelen élelmiszert veszünk az akciók során. Amikor a boltok akciós ajánlatai között egészséges és egészségtelen ételek is szerepelnek, a vásárlók ez utóbbiakat részesítik előnyben. Míg a vizsgált időszakban az olcsóbb kínálatnak köszönhetően 35 százalékkal több egészségtelen élelmiszer fogy az áruházakban, addig egészségesből csupán 20 százalék.

A kutatók szerint valószínűleg ez azért van így, mert az emberek szeretnek élelmiszert felhalmozni. Mivel friss zöldségekből, gyümölcsökből, nem feldolgozott termékekből ez nem lehetséges, maradnak a tartósított, mirelit ételek.

Emellett azt is megfigyelték, hogy ez a viselkedésforma a tehetősebb emberek körében jellemző, hiszen nekik van erre pénzük. A rosszabb anyagi helyzetben lévők nem raktároznak élelmet, és csak a legszükségesebbekre adnak ki pénzt.

A magyarok akkor vásárolnak, ha akció van

A Nielsen Vásárlói Trendek kutatása szerint a magyar vásárlók nagymértékben cél- és árorientálttá váltak a válság után, ami az elmúlt években sem változott. A szűkös családi költségvetés miatt a fogyasztók 94 százaléka tervezi meg az élelmiszervásárlást előre és 45 százaléka csak egyszer tart egy hónapban élelmiszer nagybevásárlást. Bár 23 százalékra nőtt az elmúlt évben azok aránya, akik hetente intézik a nagybevásárlást, ez még mindig messze van a 2011-es 31 százalékos szinttől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eladásösztönző- és hűségprogramokat tervező cég, a TCC szerint az észérvek mellet az érzelmek is fontos szerepet játszanak a vásárlók választásában. A cég magyarországi hűségprogramjainak eredményei is azt mutatják, hogy az érzelmekre ható akciók az elmúlt években is befolyásolni tudták a fogyasztói viselkedést. A felmérések szerint például akár 7 százalékkal is nőhet egy-egy promotált bolt forgalma. Emellett ezek a hűségprogramok akár 20 százalékkal is növelhetik a vásárlók érzelmi elköteleződését az adott hely iránt.

Pedig nagy a baj

Az egészségtelen, tartósított és feldolgozott ételek, vagy akár gyorséttermi menük fogyasztása sokaknál okoz emésztési problémákat, lassíthatja az anyagcserét, növeli az elhízás veszélyét. Ez pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már most nagy gondot okoz világszerte. Legfrissebb adataik szerint 1980 óta a duplájára növekedett az elhízottak száma a világon. 2014-ben majdnem 2 milliárd felnőtt volt túlsúlyos, ez a felnőtt lakosság 39 százaléka. Az emelkedő testtömegindex növeli többek között a szívroham, az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, emellett rákot is okozhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem