1 °C Budapest

Aljas módszerrel kaszálnak a nyugdíjasok vámszedői

Pénzcentrum
2015. január 31. 12:50

Egy éve vezették be azt a módosítást, mely szerint a termékbemutatókat be kell jelenteni a rendezvény előtt 15 nappal. Ennek ellenére a várt eredmények nem érkeztek meg, sőt, az árubemutatókra továbbra is valótlan ígéretekkel, méregdrága, használhatatlannak bizonyuló cikkekkel csábítják főleg a nyugdíjasokat.

A bejelentési kötelezettség fő funkciója, hogy a hatóság minél több termékbemutatóról értesüljön, amivel nincs is gond. Probléma akkor adódik, amikor a helyszínen kizárólag szórólappal, névre szóló meghívóval rendelkező személyek vannak jelen, ilyenkor a felügyelet munkatársa csak úgy tud részt venni az eseményen, ha felfedi kilétét, de ezáltal nyilvánvalóvá válik, hogy ellenőrzés zajlik - magyarázta dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője a Kossuth Rádió Napközben című szerdai műsorában. Ha azonban az ellenőr végig inkognitóban tud maradni, feltárhatóak azok a megtévesztő, adott esetben agresszív kereskedelmi gyakorlatok, amelyek a korábbi vizsgálatokon nagy számban voltak tapasztalhatók - tette hozzá.

A termékekkel két komoly baj szokott lenni:

  • Az egyik, hogy az azok megvásárlására való ösztönzés általában azt az állapotot használja ki, amelyben az idős emberek többsége egyébként is benne van, így az összes olyan tünetet felsorolják, amellyel a nyugdíjas korosztályban "illik" rendelkezni.
  • A másik gond, hogy a forgalmazó nem tudja elvégezni azt az igazolást, amely bizonyítja a termék bemutatókon elmondott terápiás hatását - mutatott rá. Nagy problémát okoznak továbbá a helyben köthető hitelszerződések is, ami miatt a jogszabály szigorításával kapcsolatban lesz még teendő.

A törvény tiltja az agresszív kereskedelmi gyakorlatot, bár annak megítélése már jogalkalmazási kérdés. Jogszabálysértés történik, amikor a bemutatókon agresszív meggyőzés zajlik, egyfajta pszichés nyomásgyakorlás.

Ilyen például, ha az hangzik el, hogy ha valaki nem veszi meg a terméket, akkor a következő karácsonyt már nem éli meg. Vagy olyan pszichés nyomásgyakorlás történik, hogy az esemény végén úgy érzi a részvevő, hogy muszáj vásárolnia, mintegy ellenszolgáltatásként, amiért elvitték kirándulni és ebédet is kapott.

Tavaly csak az írásos bejelentések száma 700-800 között volt, a telefonos és egyéb panaszokkal együtt pedig jóval 1000 fölötti a szám.

Fontos tudni, hogy a termék átvételétől számítva 14 napon belül az elállás lehetősége a vásárló rendelkezésére áll, mindenféle indoklás nélkül megteheti azt. A vállalkozásnak információt kell közölnie a panaszügyintézés menetéről és a visszaküldés helyéről. A határidő letelte után a szavatossági, jótállási jogok élnek, ha a termék hibás, vagyis nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal, amivel azt meghirdették, akkor a szerződésbe "bele lehet nyúlni". Ez nehezebb, sokszor békéltető testületi eljárást kell igénybe venni hozzá; perre is lehet vinni az ügyet, mert nagy részük megnyerhető.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem