28 °C Budapest
Netes vásárlás: ezek a veszélyek, itt a lista

Netes vásárlás: ezek a veszélyek, itt a lista

MTI
2014. december 4. 18:00

Az online vásárlás népszerűsége növekszik Magyarországon, a karácsonyi vásárlások idején ennek a veszélyeire figyelmeztet a Budapesti Békéltető Testület és a BDO Magyarország csütörtöki közleményében.

Az ünnepek előtti időszakban megnő az adathalászattal és internetes bűnözéssel foglalkozó csoportok aktivitása - tájékoztat a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég. Az Európai Központi Bank (EKB) jelentése szerint Magyarországon a kártya jelenléte nélküli tranzakciók (CNP-tranzakciók) során elkövetett csalások értéke 2012-re egy év alatt 30 százalékkal nőtt, és az összes kártyacsalás felét így követték el. A bankjegyautomaták (ATM) révén elkövetett csalások aránya 27, míg a kártyás fizetést lehetővé tévő POS berendezések révén okozott károk aránya 23 százalékra csökkent.

Különösen fontos a megbízható link fontosságát. Kiemelten figyelni kell arra, hogy milyen weboldalra irányít át a link, és amennyiben gyanúsan néz ki a weboldal címe - például a bolt neve nem egyértelmű benne - a legjobb ha mi nyitunk egy böngésző oldalt, és kézzel írjuk be az online shop weboldalának címét.

Ne vásároljunk, vagy ne kezdeményezzünk online fizetési folyamatot publikus WiFi hálózaton.

Kávézók, illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai kedvenc vadászterületei az internetes bűnözőknek, ezért online boltba regisztrálni is csak védett hálózaton szabad - figyelmeztet a cég. Törekedni kell a megbízható üzlet és fizetési opció - például PayPal - kiválasztására, és a megbízható adatvédelemre. Ez utóbbinál mindig ellenőrizzük, hogy az online bolt címe HTTPS-sel kezdődik-e.

A Budapesti Békéltető Testület ajánlása szerint fontos, hogy

a fogyasztók ne hagyják magukat befolyásolni azzal, hogy az ajánlat csak egy bizonyos, rövid ideig érvényes.

Minden esetben össze kell hasonlítani az azonos vagy hasonló kategóriájú termékek vételárát és az egyéb szerződéses feltételeket is más forgalmazók ajánlataival, és csak ezt követően, valamennyi lényeges információ birtokában szabad szerződést kötni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rámutatnak: azzal a vállalkozással ne kössenek szerződést, amely nem tette közzé internetes honlapján legalább az alapadatokat. A fizetés és a kiszállítás pontos feltételeiről tájékozódni kell a szerződéskötés előtt.

A fogyasztó 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől, amit a termék átvételétől kell számítani. A vitás kérdések ingyenes és gyors rendezéséhez a békéltető testület nyújt segítséget.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?