7 °C Budapest

1,56 milliárd a jackpot az Ötöslottón! Mutatjuk a számokat

Pénzcentrum
2014. január 4. 08:02

Immár 15 hete halmozódik az Ötöslottó főnyereménye; ezen a játékhéten (1.) már 1 milliárd 560 millió forint keresi gazdáját. A hatalmas főnyeremény természetesen a hazai szerencsevadászokat is lázba hozza; egyre többen játszanak el a gondolattal, mi lesz, ha behúzzák a jackpotot. Sokan ugyanakkor valószínűleg fel sem tudják fogni, mennyi is valójában közel 1,6 milliárd forint.

Mutatjuk a számokat!

Nyerőszámok az első játékhéten:
24; 42; 46; 47; 81;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!

Az elmúlt héten sem volt telitalálat az Ötöslottón, így az idei év első szombatján már 1 milliárd 560 millió forintot vihet haza az, aki kilencven számból eltalálja azt az ötöt, amit az esti sorsoláson kihúznak. A hatalmas főnyeremény természetesen a hazai szerencsevadászokat is lázba hozza; egyre többen játszanak el a gondolattal, mi lenne, ha behúznák a jackpotot.

Sokan ugyanakkor valószínűleg fel sem tudják fogni, mennyi is valójában közel 1,6 milliárd forint. Ezúttal ehhez kíván némi támpontot adni a Pénzcentrum.hu:

  • A legtöbben valószínűleg lakhatási céllal költenék el az elképesztő főnyereményt. A hazai luxusingatlanokat figyelembe véve ez nem is olyan nehéz, hiszen akad bőven több száz, sőt többmilliárd forintot is érő ingatlan a kínálatban. Budapest egyik legdrágább ingatlana például egy 650 millió forintot kóstáló rózsadombi, 650 négyzetméteres családi ház.
  • 2013-ban a Skoda Octavia volt a legkelendőbb autó Magyarországon. 6 millió forintos átlagárral számolva 260 darabra futná az 1,56 milliárdos főnyereményből
  • Jóval kevesebb férne viszont bele a büdzsébe, ha a világ egyik legdrágább négykerekűjére költené valaki a teljes jackpotot. Az 1,6 milliárd forintos nyereményből ugyanis jó, ha 4 darab McLaren P1 luxusautót tudna vásárolni a szerencsés nyertes (ráadásul már csak másodkézből lehet kapni, hiszen nemrég elkelt mind a 375 legyártott darab - a szerk.)
  • Az Ötöslottó mostani főnyereményéből közel 800 alkalommal tudná valaki körbeutazni a Földet. A Pénzcentrum.hu egy londoni speciális utakkal foglalkozó utazásszervezőnél 1,5-2 millió forintért talált körutazást, melyben tizenkilenc állomás szerepelt, s érintette mind az öt földrészt. Jó, ha tudjuk, ebben még nincs benne a szállás költsége és a költőpénz sem.
  • A hatalmas nyereményről ábrándozva sokak fejében megfordulhat az is, milyen lenne szállodában élni saját lakás/ház helyett. Nos, Budapest egyik legdrágább szállodájának, a Gresham-palotának királyi lakosztályát egy éjszakára például kb. 1,5 millió forintért tudnánk kibérelni. Tehát, ha ez lenne minden vágyunk, majdnem 3 évig dekkolhatnánk a 198 négyzetméteres luxusapartmanban. Persze, ha a minibárból is csipegetnénk, eddig sem tartana jómódunk.

Inkább tudatosan költenél, befektetnél a nyereményből? Íme 10 tuti tipp

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A nyeremények felvételére a nyertes játékhoz tartozó sorsolás napját követően 90 nap áll rendelkezésre. Bár a hatalmas pénzösszegnek nehéz ellenállni, érdemes várni néhány hetet a nyeremény felvételével, legalább addig, amíg kissé csillapodik a lottóláz.
  • Első körben érdemes lehet több számlaszámot - akár ötnél is többet - megadnia, különböző bankoknál, és így "szétaprózni" a nyereményt. Mindez azért is lényeges, mert ha 300-400 millió forintot utal is egy-egy bankba, ennyi pénzzel már biztosan privátbanki ügyfélnek fog számítani, ez pedig különféle előnyökkel jár. A privátbanki státusznak természetesen ára van (éves szinten ez az összeg több százezer forint is lehet), ugyanakkor cserébe professzionális, személyre szabott kiszolgálást, tanácsadást, és jobb kondíciókat is kap.
  • Érdemes a lehető leghamarabb konzultálni egy ügyvéddel is: el kell ugyanis döntenie, hogy örökösödési, házassági viszonyait hogy érinti ez a vagyon. Mindenképp szükséges jogilag rendezni az örökösödés kérdését, hogy pontosan ki kaphasson a vagyon fennmaradó részéből.
  • Gondolja át, kiben bízik meg, ha pénzügyi tanácsra van szüksége. Egyrészt megbízhat a privátbanki tanácsadókban - akiket köt a banktitok, tehát nem fogják az esti sörözés mellett elmesélni, hogy ismerik a lottómilliárdost-, másrészt kérhet tanácsot a nevesebb alapkezelő-cégektől vagy brókercégektől (ez utóbbi természetesen nem jelenti automatikusan, hogy tőzsdei befektetésbe kerülne a pénze).
  • Érdemes okosan megválogatnia, mibe fektet, ugyanakkor tudnia kell azt, hogy a privátbanki tanácsadónak is érdeke, hogy minél jobb portfóliót állítson össze számára.
  • Hasznos lehet külföldön elhelyeznie pénze egy részét. Fontos tudni, hogy a legtöbb hazai nagybank mögött külföldi anyabankok állnak, így valószínűleg pénzintézetenként más-más országot javasolnak majd neki. Így a közismert svájci bankszámla mellett (helyett) kaphat ajánlatot német, luxemburgi, osztrák, brit, belga befektetésekre, bankszámlákra is. A külföldön elhelyezett megtakarítás nem jár feltétlenül jobb hozammal, ugyanakkor (főként a jogszabályi környezet) biztonságosabbnak tekinthető. A nyertesnek tudnia kell viszont azt is, hogy nagyobbak a költségei (például a vagyonkezelési díj vagy a privátbanki kiszolgálás díja) annak, ha nyugat-Európában tartja a pénzét.
  • A vagyon egy részét érdemes úgy befektetnie, hogy az a gyerekek oktatására, lakására legyen félretéve - egy hosszabb távra lekötött összeg természetesen magasabb kamattal is jár. Ebbe a 10-20 évre lekötött portfólióba tehet részvényeket, abszolút hozamú alapot, illetve egyéb, magasabb hozammal kecsegtető befektetési formákat.
  • Jól jöhet, ha nemesfémbe - praktikusan aranyba - fekteti pénzét. Szakértők szerint azonban semmiképp se a teljes összeget, hanem mindössze néhány százalékot (5%-nál kevesebbet) költsön fizikai aranyra. A nemesfém ugyanis kifejezetten alkalmas a leghosszabb távú értékmegőrzésre is, értékét valószínűleg több évtizeden keresztül sem veszíti el.
  • Mielőtt azonnal fejest ugrana egy nagy értékű ingatlan vásárlásába, gondoljon arra, hogy annak jelentős fenntartási költségei lehetnek, legyen szó belföldi vagy külföldi házról, lakásról, nyaralóról. Egy több százmilliós ingatlan fenntartására évente milliók is elmehetnek. Hasonlóra kell számítania egy luxusautó vagy jacht megvásárlásánál is.
  • Bár ekkora összegnél könnyen a pénzszórás csapdájába eshet a nyertes, érdemes pontosan vezetnie, mire mennyit költött el. Így nem érheti meglepetés a hiányzó milliók láttán, és azt is tudni fogja, kinek mennyit ajándékozott.

 

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem