Drágul az ásványvíz, az üdítő? És ha igen, mennyivel?

Pénzcentrum
2013. május 6. 13:04

Az ásványvíz-szövetség elnöke szerint 25 százalékos áremelést okozhat, ha kiterjesztik a betétdíjas rendszert az eldobható flakonokra és dobozokra is. A környezetügyi államtitkár azonban cáfolta mindezt.

Egy, az Indexen nemrég nyilvánosságra hozott tervezet értelmében a vidékfejlesztési tárca az eldobható italcsomagolásokra is betétdíjat vezetne be, tehát 30 forintot kellene fizetni a műanyag flakonokért és az alumínium-dobozokért is, kivételt csak a tej tárolására is használt italkarton jelentene.

Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztései mellett indokolatlannak és értelmetlennek tartja az ezzel párhuzamosan működő betétdíjas rendszer bevezetését. Mint az InfoRádiónak elmondta: számításaik szerint körülbelül 20-25, maximum 30 százalékkal növelné az egy literre eső termék fogyasztói árát.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kisboltok nem alkalmasak jelenleg a betétdíjas rendszer kiterjesztésére. Vámos György kifejtette: a betétdíjas rendszer bevezetése a kereskedelemben lehetetlennek tűnik, sem a gyártóknak, sem a kereskedőknek erre nincs pénzük. Vélhetően a vásárlóknak sem tetszene ez, hiszen az ő pénzük állandóan bent forogna a rendszerben, vagyis ennyivel kevesebb pénzük marad a pénztárcában - tette hozzá.

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár azonban cáfolta, hogy a rendszer bevezetése emelheti az üdítőitalok és ásványvizek árát, mivel a vásárlók visszakapnák a betétdíjat, ha visszavinnék a csomagolásokat, a begyűjtőrendszert pedig az állam építené ki. A termékeken található termékdíjból bejövő pénzből az állam 10 milliárd forintot beruházna ezen rendszerek kiépítésére, így ez se a gyártóknak, se a forgalmazóknak, se pedig fogyasztóknak semmifajta újabb költséget nem jelentene - hangsúlyozta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Illés Zoltán kitért arra is, hogy a 25 milliárd forintosra tervezett állami bevétel a vissza nem váltott palackok után várható. Számításaik értelmében a bevezetés évében a csomagolások negyedét, majd egyre kevesebb hányadát nem váltanák vissza. Az, hogy mikor vezetik be az új rendszert, a kormány döntésétől függ - tette hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18