23 °C Budapest

Drágul az ásványvíz, az üdítő? És ha igen, mennyivel?

Pénzcentrum
2013. május 6. 13:04

Az ásványvíz-szövetség elnöke szerint 25 százalékos áremelést okozhat, ha kiterjesztik a betétdíjas rendszert az eldobható flakonokra és dobozokra is. A környezetügyi államtitkár azonban cáfolta mindezt.

Egy, az Indexen nemrég nyilvánosságra hozott tervezet értelmében a vidékfejlesztési tárca az eldobható italcsomagolásokra is betétdíjat vezetne be, tehát 30 forintot kellene fizetni a műanyag flakonokért és az alumínium-dobozokért is, kivételt csak a tej tárolására is használt italkarton jelentene.

Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztései mellett indokolatlannak és értelmetlennek tartja az ezzel párhuzamosan működő betétdíjas rendszer bevezetését. Mint az InfoRádiónak elmondta: számításaik szerint körülbelül 20-25, maximum 30 százalékkal növelné az egy literre eső termék fogyasztói árát.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kisboltok nem alkalmasak jelenleg a betétdíjas rendszer kiterjesztésére. Vámos György kifejtette: a betétdíjas rendszer bevezetése a kereskedelemben lehetetlennek tűnik, sem a gyártóknak, sem a kereskedőknek erre nincs pénzük. Vélhetően a vásárlóknak sem tetszene ez, hiszen az ő pénzük állandóan bent forogna a rendszerben, vagyis ennyivel kevesebb pénzük marad a pénztárcában - tette hozzá.

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár azonban cáfolta, hogy a rendszer bevezetése emelheti az üdítőitalok és ásványvizek árát, mivel a vásárlók visszakapnák a betétdíjat, ha visszavinnék a csomagolásokat, a begyűjtőrendszert pedig az állam építené ki. A termékeken található termékdíjból bejövő pénzből az állam 10 milliárd forintot beruházna ezen rendszerek kiépítésére, így ez se a gyártóknak, se a forgalmazóknak, se pedig fogyasztóknak semmifajta újabb költséget nem jelentene - hangsúlyozta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Illés Zoltán kitért arra is, hogy a 25 milliárd forintosra tervezett állami bevétel a vissza nem váltott palackok után várható. Számításaik értelmében a bevezetés évében a csomagolások negyedét, majd egyre kevesebb hányadát nem váltanák vissza. Az, hogy mikor vezetik be az új rendszert, a kormány döntésétől függ - tette hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM