Trükköznek a vezetékes gázzal? Képeken az igazság

2013. január 30. 05:15

Meglepő fotókat készített a napokban egy lakossági gázfogyasztó. Konyhai gáztűzhelye tűzrózsája ugyanis nem éppen a megszokott színben égett, s fűtőértéke sem hozta a maximumot. Vajon a szolgáltató trükközött a keverékkel? A Pénzcentrum.hu utánajárt a jelenségnek.

Különös képeket osztott meg az interneten egy Kelet-Magyarországon élő lakossági gázfogyasztó. A fotók tanúsága szerint a megszokott kék színű láng helyett ugyanis sárga lánggal égett a fogyasztó gáztűzhelye. Bár a fotók önmagukban is beszédesek, a mellékelt hozzászólás még tovább cizellálja a képet. E szerint a láng színe egész délelőtt ilyen volt, s fűtőértéke sem hozta a megszokott szintet. A fogyasztó közlése szerint délután már ismét a megszokott módon üzemelt a berendezés.

(Forrás: kepfeltoltes.hu)

Ahogy az lenni szokott, a képek kapcsán természetesen a találgatások is azonnal beindultak. A fórumozók több alternatívát is felvázoltak, mi lehet a jelenség oka. "Bármi lehetséges, de ha jóindulatú vagyok, akkor elképzelhető, hogy átmenetileg magas kéntartalmú gázt kaptál, vagy véletlenül túl sok inert tartalmú gázt kevertek be, vagy pedig benyitottak egy eddig használatlan távvezetékszakaszt, s a felkavart por okozta a sárga lángot. Ha viszont nem vagyok annyira jóindulatú, szándékosan kevertek több inertes gázt a szokásosnál" - írta az egyik fórumozó.

(Forrás: kepfeltoltes.hu)

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a földgázzal üzemelő gázkészülékeknél a "sárga" színű gáz arra utalhat, hogy nem tökéletes az égés. A tökéletes égéshez, illetve az ahhoz legközelebbi kémiai állapothoz az égéshez szükséges alapfeltételek közül az égési anyag és az oxigén megfelelő minőségének és arányának keveredése szükséges. A megfelelő minőséget és arányt, mind az oxigén, mind az éghető anyag (földgáz) vonatkozásában több tényező befolyásolhatja (például a földgáz vagy levegő összetétele, s az azokban lévő nem éghető részek, a megfelelő arányt (keveredést) biztosító műszaki berendezés).

A Tigáz Zrt. lapunknak küldött tájékoztatása szerint a fényképen látható sárgás szín ugyanakkor semmiképpen sem a túlzott inert tartalomnak a következménye. Ha egy földgáz túl sok inertet (azaz nem éghető összetevőt) tartalmazna, akkor a szükségesnél több levegő (oxigén) lenne a gáz-levegő keverékben, így a láng színe a kék illetve a színtelen felé tolódna el.

A társaság szakembereinek véleménye szerint a sárgás elszíneződést vélhetően a gáz-levegő keverékben lévő szilárd szemcsék izzása - por, esetleg egyéb nem, vagy rosszul égő anyag - okozza. (Rövid időre szándékosan is kiváltható ez a jelenség egy jól működő, kék lánggal égő tűzhelyen is, ha például hintőport szórunk az égő gáz fölé.) Mint mondják, az idős gázelosztó vezetékekben lehet leülepedett por, amely a téli, azaz nagyobb gázfogyasztáskor fellépő gázáramlási sebesség-növekedés következtében felkavarodik és bekerülhet a lakáson belüli gázcsövekbe illetve gázégőkbe is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen a legtöbb fogyasztóban felmerül a kérdés, hogy egy szolgáltató mennyire tud a keverék összetételével trükközni? Mivel a földgáz egy túlnyomásos, zárt rendszerben áramlik, a szolgáltató nem tud változtatni a csőben áramló gázkeverék összetételén. Ehhez speciális kompresszorok és egyéb berendezések lennének szükségesek, amelyekkel sem a gázelosztó sem a gázszolgáltató nem rendelkezik. Arról már nem is beszélve, hogy az FGSZ Zrt a szállítórendszerbe átadott földgáz minőségét folyamatosan (7 percenként) méri - napi és havi átlagot számol, s bizonylatol. Sőt, az FGSZ Zrt. által működtetett gázösszetétel-elemző és fűtőérték számító berendezések mérésügyileg hitelesítettek.

A trükközésre mindazonáltal a szolgáltatás biztonságának fenntartása miatt sincs lehetőség. A gázkészülékek gyártója a készüléken, illetve a hozzá tartozó gépkönyvben, műszaki leírásban, tanúsítványban meghatározza, hogy az melyik szabvány vagy előírás szerinti minőségű, paraméterű ( például a készülék csatlakozási pontjában előírt nyomás) gáz elégetésére alkalmas. A minőséget, illetve a paramétereket jellemzően a szabványok vagy előírások bizonyos határok ( -tól - ig értékek ) között adják meg. A gyárilag beállított készülékeket az üzembehelyezés alkalmával a szakember ellenőrzi, illetve a helyi viszonyoknak megfelelően beszabályozza. Ha a gáz összetétele megváltozik, akkor az égési folyamat nem a tökéletes vagy ahhoz közeli állapot szerint megy végbe, így a készülék működésére káros hatással lehet és akár balesetveszélyt is jelenthet. A balesetveszély elsősorban az egészségre káros anyagok keletkezésében ( például szénmonoxid) jelentkezhet. Éppen ezért ilyen esetekben mindenkjépp tanácsos szakembert hívni a készülékhez.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?