Folytatódik a vaklicit a patikákban: százezreket érint

2013. január 30. 09:35

Az idén tovább folytatódnak a gyógyszerkasszát érintő kiadáscsökkentő, illetve bevételnövelő intézkedések - értesült a Világgazdaság.

A lap szerdai száma szerint az orvosságok ártámogatására fordítható 2013-as keretet ugyan tavaly év végén jelentősen, 158 milliárdról 221 milliárd forintra emelte a kormány, az előirányzat azonban csak szigorú gazdálkodás mellett tartható.

Különösen, hogy a büdzsé eleve 55 milliárd forinttal szűkösebb a tavalyi, 276 milliárd forintos tervnél, amit végül is 37,4 milliárddal túlléptek, így ténylegesen 315,1 milliárd forint ment el a gyógyszerek támogatására.

Nem véletlen, hogy jóllehet a radikális kasszaszűkítést végül is nem hajtották végre, a tervezett 39 milliárd forinttal szemben 49 milliárd forintot kell befizetniük idén a gyógyszergyártóknak az Egészségbiztosítási Alapba.

Mivel a lakosság rossz egészségi állapota miatt a gyógyszerfogyasztást nem lehet érdemben csökkenteni, a kormány továbbra is a patikaszerek árának mérséklésére koncentrál. Vagyis folytatódik a kötelező árverseny, az úgynevezett vaklicit, a patikusoknak fel kell hívni a betegek figyelmét, ha az orvos által rendeltnél kedvezőbb árút is kiválthat - olvasható a lapban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem