15 °C Budapest

Folytatódik a vaklicit a patikákban: százezreket érint

2013. január 30. 09:35

Az idén tovább folytatódnak a gyógyszerkasszát érintő kiadáscsökkentő, illetve bevételnövelő intézkedések - értesült a Világgazdaság.

A lap szerdai száma szerint az orvosságok ártámogatására fordítható 2013-as keretet ugyan tavaly év végén jelentősen, 158 milliárdról 221 milliárd forintra emelte a kormány, az előirányzat azonban csak szigorú gazdálkodás mellett tartható.

Különösen, hogy a büdzsé eleve 55 milliárd forinttal szűkösebb a tavalyi, 276 milliárd forintos tervnél, amit végül is 37,4 milliárddal túlléptek, így ténylegesen 315,1 milliárd forint ment el a gyógyszerek támogatására.

Nem véletlen, hogy jóllehet a radikális kasszaszűkítést végül is nem hajtották végre, a tervezett 39 milliárd forinttal szemben 49 milliárd forintot kell befizetniük idén a gyógyszergyártóknak az Egészségbiztosítási Alapba.

Mivel a lakosság rossz egészségi állapota miatt a gyógyszerfogyasztást nem lehet érdemben csökkenteni, a kormány továbbra is a patikaszerek árának mérséklésére koncentrál. Vagyis folytatódik a kötelező árverseny, az úgynevezett vaklicit, a patikusoknak fel kell hívni a betegek figyelmét, ha az orvos által rendeltnél kedvezőbb árút is kiválthat - olvasható a lapban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?