16 °C Budapest

A kínai büfék újabb botránya: veszélyes mikrózás

Pénzcentrum
2013. január 26. 16:12

Egy friss kutatási eredmény szerint bármilyen forró ételbe kioldódik a kemény műanyagtányérok melamintartalma. Néhány éve Kínában többen bizonyítottan e vegyi anyag okozta betegségbe haltak bele.

Az öt évvel ezelőtti kínai tejporbotrányban elhíresült melamin nevű vegyi anyag, amelyet akkoriban illegális élelmiszeradalékként is használtak, bármilyen forró tartalomba ki tud oldódni azokból a jellegzetes, kemény műanyagtálakból és tányérokból, amelyekben például a kínai büfék felszolgálják mikrózott ételeiket - írta kedden hírügynökségi beszámolók alapján a Napi Gazdaság Online.

A tajvani Kaohsiung Medical University kutatói tucatnyi egészséges felnőtt emberen végeztek kísérleteket, akiket két csoportra osztottak. Ugyanazt a tésztaleveset ették, ám míg a kísérleti alanyok egy része melamint tartalmazó műanyagedényből fogyasztotta el az ételt, a kontrollcsoport tagjai hagyományos porcelántányérokból ettek.

Ezt követően 12 órán belül megvizsgálták vizeletüket, ami azt az eredmény hozta, hogy a kemény műanyag tányért használók 8,35 mikrogramm melamintól szabadultak meg, míg a másik csoport tagjainak vizeletében csak 1,31 mikrogramm volt a vegyi anyag koncentrációja. A tajvani kutatók eredménye, amelyet a Journal of the American Medical Association Internal Medicine folyóiratban publikáltak, igazolja, hogy az ilyent típusú műanyagok használata forró ételek fogyasztására hosszú távon egészségkárosodást okoz. Megjegyzendő, hogy nem csak a kínai büfék vendégeit érinti ez a probléma, hiszen más étkezdék is használnak ilyen tányérokat, a kisgyermekeknek szánt étkészletek jelentős része szintén melaminból készül.

Hat halott

Azt ugyan nem tudtuk kimutatni, hogy milyen melaminkoncentráció vezet betegséghez, ám az biztos, hogy a jelenléte nem kívánatos - mondta Chia-Fang Wu, a kutatás vezetője. A pekingi hatóságok ígéretet tettek a vegyszer felhasználásának szigorú ellenőrzésére, miután 2008-ban óriási botrány robbant ki a melamint tartalmazó tejpor mérgező hatása miatt. Szimpla csalásról volt szó, ugyanis a malmin nitrogéntartalma miatt az egyszerűbb vizsgálatok a valóságosnál nagyobb proteintartalmat mutattak ki a vegyi anyaggal "feldúsított" tejtermékekben, így azokat drágábban értékesíthették gyártóik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügy kivizsgálása során kiderül, hogy közel 300 ezren betegedtek meg a veszélyes anyag tartós fogyasztása miatt, 50 ezer gyermek kórházba került, akik közül hat belehalt a melamin okozta vesebetegségbe. A kínai hatóságok a tőlük megszokott keménységgel léptek fel: három vádlottat halálra ítéltek, és ki is végeztek. A botrányba olyan élelmiszer-ipar nagyságok is belekeveredtek, mint a Nestlé.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem