21 °C Budapest

A mobilok nem elég biztonságosak a fizetéshez?

Pénzcentrum
2013. január 22. 14:20

Az okostelefonos platformok biztonsági kockázatainak elhárítása a legfontosabb akadálya a mobilfizetések széles körű elterjedésének a bostoni Fed tanulmánya szerint. Emellett a felhasználók oktatása valamint az érintett pénzügyi intézmények, telekommunikációs cégek, technológiai vállalatok, szabályozók, kereskedők és kártyatársaságok együttműködése is fontos tényező ebben - írja a banktech.com.

A bostoni központi bank tanulmánya szerint a mobilplatformok biztonságossága kulcsfontosságú a mobilfizetések elterjedésében. Ahogy a felhasználók egyre többen használnak legalább minimális védelmet telefonjaikon, a biztonsági szakembereknek elébe kell mennie a felmerülő problémáknak, és csökkenteniük kell a kockázatokat minden olyan területen, ahol csak lehet. A Fed-tanulmány a Javelin kutatócég által gyűjtött adatokra hivatkozva megemlíti, hogy az okostelefont használók 66 százaléka egyáltalán nem látja el kódvédelemmel telefonját. A gyenge védelem mellett a személyes bejelentkezési adataikat is elmentve tárolják, tovább növelve a visszaélések potenciális kockázatát, amikor fizetési alkalmazásokat használnak.

Az érintett szereplők, így a pénzintézetek, technológiai vállalatok, kártyatársaságok, telekommunikációs cégek, kereskedők és szabályozók együttműködése különösen fontos lenne annak érdekében, hogy a legjobb megoldásokat és szabványokat tudják létrehozni. Olyan sztenderdek létrehozása lenne célszerű, amely lehetővé tenné a mobilfizetéseket minden mobiltárcán és telefonon keresztül, ezzel könnyebb lenne megtalálni a biztonsági réseket. A tanulmány szerint a már kifejlesztett, telefonokba épített titkosító egység használata olyan technológia, amellyel biztonságosan lehet tárolni és felhasználni a mobilfizetési alkalmazások adatait.

A magyar mobilfizetés nemzetközi szinten is biztonságosnak számít
Magyarországon már több mint 60 ezren töltötték le a MasterCard Mobile mobilfizetési alkalmazást, amit egy konzorcium - a MasterCard, az FHB Bank, a Magyar Telekom, a Telenor, valamint a Cellum - hozott létre. Az alkalmazás fejlesztői szerint a magyar rendszer kiemelkedően biztonságos: a banki szintű biztonságot az ún. "titok megosztás" technológia garantálja. Ennek lényege, hogy a titkosított bankkártya adatoknak csak egy részét tárolja a telefonos applikáció, a másik részét biztonságos szervereken őrzi a rendszer, így az adatok lopás vagy hacker-támadás esetén sincsenek veszélyben.

A MasterCard Mobile-lal történő fizetéskor nem kell megadni sem a bankkártya számot, sem a bankkártya biztonsági CVC vagy PIN kódját. A kártyabirtokos a telefonszámát, vagy kifejezetten a szolgáltatáshoz biztosított azonosítóját adja meg fizetéskor, és a telefonjára érkező, a tranzakció adatait tartalmazó fizetési kérést egy hat számjegyű, alfanumerikus titkos kód megadásával (mPIN) hagyja jóvá. A telefon nem tárolja a tranzakció adatait.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendszer 2011. októberi magyarországi indulása óta nem történt visszaélés a MasterCard Mobile-lal kezdeményezett tranzakcióknál. A 0%-os csalási mutató egyedülálló a fizetési megoldások között.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35