A mobilok nem elég biztonságosak a fizetéshez?

Pénzcentrum
2013. január 22. 14:20

Az okostelefonos platformok biztonsági kockázatainak elhárítása a legfontosabb akadálya a mobilfizetések széles körű elterjedésének a bostoni Fed tanulmánya szerint. Emellett a felhasználók oktatása valamint az érintett pénzügyi intézmények, telekommunikációs cégek, technológiai vállalatok, szabályozók, kereskedők és kártyatársaságok együttműködése is fontos tényező ebben - írja a banktech.com.

A bostoni központi bank tanulmánya szerint a mobilplatformok biztonságossága kulcsfontosságú a mobilfizetések elterjedésében. Ahogy a felhasználók egyre többen használnak legalább minimális védelmet telefonjaikon, a biztonsági szakembereknek elébe kell mennie a felmerülő problémáknak, és csökkenteniük kell a kockázatokat minden olyan területen, ahol csak lehet. A Fed-tanulmány a Javelin kutatócég által gyűjtött adatokra hivatkozva megemlíti, hogy az okostelefont használók 66 százaléka egyáltalán nem látja el kódvédelemmel telefonját. A gyenge védelem mellett a személyes bejelentkezési adataikat is elmentve tárolják, tovább növelve a visszaélések potenciális kockázatát, amikor fizetési alkalmazásokat használnak.

Az érintett szereplők, így a pénzintézetek, technológiai vállalatok, kártyatársaságok, telekommunikációs cégek, kereskedők és szabályozók együttműködése különösen fontos lenne annak érdekében, hogy a legjobb megoldásokat és szabványokat tudják létrehozni. Olyan sztenderdek létrehozása lenne célszerű, amely lehetővé tenné a mobilfizetéseket minden mobiltárcán és telefonon keresztül, ezzel könnyebb lenne megtalálni a biztonsági réseket. A tanulmány szerint a már kifejlesztett, telefonokba épített titkosító egység használata olyan technológia, amellyel biztonságosan lehet tárolni és felhasználni a mobilfizetési alkalmazások adatait.

A magyar mobilfizetés nemzetközi szinten is biztonságosnak számít
Magyarországon már több mint 60 ezren töltötték le a MasterCard Mobile mobilfizetési alkalmazást, amit egy konzorcium - a MasterCard, az FHB Bank, a Magyar Telekom, a Telenor, valamint a Cellum - hozott létre. Az alkalmazás fejlesztői szerint a magyar rendszer kiemelkedően biztonságos: a banki szintű biztonságot az ún. "titok megosztás" technológia garantálja. Ennek lényege, hogy a titkosított bankkártya adatoknak csak egy részét tárolja a telefonos applikáció, a másik részét biztonságos szervereken őrzi a rendszer, így az adatok lopás vagy hacker-támadás esetén sincsenek veszélyben.

A MasterCard Mobile-lal történő fizetéskor nem kell megadni sem a bankkártya számot, sem a bankkártya biztonsági CVC vagy PIN kódját. A kártyabirtokos a telefonszámát, vagy kifejezetten a szolgáltatáshoz biztosított azonosítóját adja meg fizetéskor, és a telefonjára érkező, a tranzakció adatait tartalmazó fizetési kérést egy hat számjegyű, alfanumerikus titkos kód megadásával (mPIN) hagyja jóvá. A telefon nem tárolja a tranzakció adatait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendszer 2011. októberi magyarországi indulása óta nem történt visszaélés a MasterCard Mobile-lal kezdeményezett tranzakcióknál. A 0%-os csalási mutató egyedülálló a fizetési megoldások között.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?