5 °C Budapest

Mit hozott a Jézuska? Most kiderül!

Pénzcentrum
2012. december 24. 18:39

A gazdasági nehézségek miatt kevesebb és olcsóbb játékokat találhatnak a gyermekek idén a karácsonyfa alatt. Ráadásul a játékpiac szereplői szerint a szülők egy része a leárazásokban reménykedve az utolsó pillanatig kivárt a vásárlással, így nem biztos, hogy hozzá tudott jutni a korábban kiszemelt termékekhez. A slágerek idén is a népszerű sorozatokhoz kapcsolódó és az örökzöldnek számító játékok voltak.

Nagyon várták már az esztendő utolsó hónapjait a hazai játékgyártók és forgalmazók. A válság ugyanis ezt az ágazatot sem kímélte. Egyes becslések szerint negyedannyi játékot vásárolunk csemetéinknek, mint korábban. A karácsony közeledtével azonban a vásárlók hagyományosan többet költenek játékokra és ilyenkor hajlamosak drágább játékokat tenni a kosarukba. Ha a december jól sikerül a gyártók és forgalmazók szempontjából, akkor még az is előfordulhat, hogy a játékok piacának zsugorodása idén végre megáll. A piac forgalmának 70 százalékát ugyanis a szeptember és december közötti időszak adja.

Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a forgalom csökkenése önmagában elegendő. Az ágazatban tevékenykedők szempontjából rossz hír lehet, hogy az elmúlt években a játékra költött összegek megfeleződtek. Manapság egy 10-12 ezer forintba kerülő játékot drágállnak a vevők és az 5-7 ezer forintba kerülők számítanak a legkelendőbbnek. Jó hír viszont, hogy játékot legalább vesznek az emberek, hiszen más termékekről egyszerűen lemondtak az elmúlt években.

Más sajátosságai is vannak az idei főszezonnak. Borhi János, Magyarország egyik legnagyobb játékforgalmazó cégének a Formatex Kft-nek a tulajdonosa úgy tapasztalja, hogy a magyar fogyasztók márkahűek maradtak a játékok tekintetében. Sokkal szívesebben vesznek olyan játékot csemetéiknek, amelyeket ismernek, amelyekről tudják, hogy időtállóak, hasznosak, értékeket közvetítenek.

Az idei karácsonynak egyébként kétféle sikerterméke van a játékok piacán. Rendkívül népszerűek a gyűjthető, cserélhető játékok, vagy valamelyik népszerű meséhez, sorozathoz kapcsolódó játékok. A másik sikertermék csoportnak az örökzöld játékok számítanak, amelyek élményt adnak a gyermekeknek és fejlesztik képességeiket. Ilyenek az építőjátékok, szerepjátékra alkalmas babák, társasjátékok.

Meglepő, de a tapasztalatok szerint a szülők idén nem várnak az utolsó pillanatig a játékvásárlással. Korábban ősztől decemberig folyamatosan nőttek az eladások, idén azonban már októberben megugrott az érdeklődés, a novemberi forgalom ellenben visszaesett. Mindez azt mutatja, hogy a tudatos vásárlók előre kigondolták mit vesznek és biztosra menve meg is vásárolták a kiszemelt játékot. A vásárlók másik nagy csoportja azonban kivárt és az akciókban bízva a karácsony előtti hetekben vette meg gyermekeinek a karácsonyi ajándéknak szánt játékot.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?