Mit hozott a Jézuska? Most kiderül!

Pénzcentrum
2012. december 24. 18:39

A gazdasági nehézségek miatt kevesebb és olcsóbb játékokat találhatnak a gyermekek idén a karácsonyfa alatt. Ráadásul a játékpiac szereplői szerint a szülők egy része a leárazásokban reménykedve az utolsó pillanatig kivárt a vásárlással, így nem biztos, hogy hozzá tudott jutni a korábban kiszemelt termékekhez. A slágerek idén is a népszerű sorozatokhoz kapcsolódó és az örökzöldnek számító játékok voltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagyon várták már az esztendő utolsó hónapjait a hazai játékgyártók és forgalmazók. A válság ugyanis ezt az ágazatot sem kímélte. Egyes becslések szerint negyedannyi játékot vásárolunk csemetéinknek, mint korábban. A karácsony közeledtével azonban a vásárlók hagyományosan többet költenek játékokra és ilyenkor hajlamosak drágább játékokat tenni a kosarukba. Ha a december jól sikerül a gyártók és forgalmazók szempontjából, akkor még az is előfordulhat, hogy a játékok piacának zsugorodása idén végre megáll. A piac forgalmának 70 százalékát ugyanis a szeptember és december közötti időszak adja.

Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a forgalom csökkenése önmagában elegendő. Az ágazatban tevékenykedők szempontjából rossz hír lehet, hogy az elmúlt években a játékra költött összegek megfeleződtek. Manapság egy 10-12 ezer forintba kerülő játékot drágállnak a vevők és az 5-7 ezer forintba kerülők számítanak a legkelendőbbnek. Jó hír viszont, hogy játékot legalább vesznek az emberek, hiszen más termékekről egyszerűen lemondtak az elmúlt években.

Más sajátosságai is vannak az idei főszezonnak. Borhi János, Magyarország egyik legnagyobb játékforgalmazó cégének a Formatex Kft-nek a tulajdonosa úgy tapasztalja, hogy a magyar fogyasztók márkahűek maradtak a játékok tekintetében. Sokkal szívesebben vesznek olyan játékot csemetéiknek, amelyeket ismernek, amelyekről tudják, hogy időtállóak, hasznosak, értékeket közvetítenek.

Az idei karácsonynak egyébként kétféle sikerterméke van a játékok piacán. Rendkívül népszerűek a gyűjthető, cserélhető játékok, vagy valamelyik népszerű meséhez, sorozathoz kapcsolódó játékok. A másik sikertermék csoportnak az örökzöld játékok számítanak, amelyek élményt adnak a gyermekeknek és fejlesztik képességeiket. Ilyenek az építőjátékok, szerepjátékra alkalmas babák, társasjátékok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Meglepő, de a tapasztalatok szerint a szülők idén nem várnak az utolsó pillanatig a játékvásárlással. Korábban ősztől decemberig folyamatosan nőttek az eladások, idén azonban már októberben megugrott az érdeklődés, a novemberi forgalom ellenben visszaesett. Mindez azt mutatja, hogy a tudatos vásárlók előre kigondolták mit vesznek és biztosra menve meg is vásárolták a kiszemelt játékot. A vásárlók másik nagy csoportja azonban kivárt és az akciókban bízva a karácsony előtti hetekben vette meg gyermekeinek a karácsonyi ajándéknak szánt játékot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20