4 °C Budapest

Itt az újabb csapás a kispénzűekre

Pénzcentrum
2012. augusztus 12. 12:06

A hőség és az aszály miatt várhatóan tovább drágulnak az élelmiszerek. Ennek ellenére nincs esély arra, hogy a kormány mérsékelje az élelmiszerek általános forgalmi adó (áfa) kulcsát.

A rendkívül meleg és az aszályos időjárás miatt a legnagyobb agrárexportőrök (USA a kukoricát, Oroszország a búzát, Brazília a cukorexportot tekintve) idén gyenge termésre számítanak - Oroszországban már az exportkorlátozások veszélye is felmerült -, ami a nemzetközi élelmiszerárak jelentős szintű emelkedéséhez vezethet. A kukorica több mint 20, a búza és a szójabab pedig közel 40 százalékkal drágult év eleje óta, a mezőgazdasági termékek árfolyamai pedig sok éves, vagy akár soha nem látott csúcsokon járnak.

Terven felüli infláció, mi lesz
a kamatokkal?
A magyarországi és a globálisan érezhető jelentős élelmiszer-áremelkedés is kedvezőtlenül hat a hazai inflációra. Ez akadályozhatja, hogy csökkenjen a jegybanki alapkamat. A 3 százalékos inflációs célt tartósan meghaladó fogyasztói árnövekedési index mellett nem lehet számítani kamatcsökkentésre, ami viszont a gyenge belső kereslet, valamint az EU/IMF-tárgyalások előrehaladása nyomán kialakult befektetői környezet miatt indokolt lenne.

Ennek hatására nagy esélye van annak, hogy Magyarországon is drágulnak az élelmiszerek. Hazánkban idén megközelítően 4 millió tonnányi étkezési búza termett, ami több mint 10 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest. Összesen 1 millió 81 ezer hektárról átlagosan nagyjából 3,7 tonna búzát takarítottak be az egy évvel ezelőtti 4,2 tonnához képest.

Jó hír viszont, hogy az idei búza minősége kitűnő, a termés nagy része étkezési kategóriába esik. A belföldi éves élelmezési célú búzafelhasználás 1,2 millió tonna körül alakul, míg a takarmánycélú felhasználás további 0,9-1 millió tonnát köt le. Ezek alapján tehát a belföldi felhasználást jelentősen meghaladó árukészlettel számolhatunk.

A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest. Emiatt várhatóan drágulni fog a kenyér is - jelentette be augusztus elején a Magyar Pékszövetség. A sütőipari vállalkozások különböző piaci körülmények között gazdálkodnak, ezért augusztus és szeptember hónapban eltérő mértékű, konkrétan nem pontosított, de jelentős átadási áremelkedést prognosztizálnak.

Az élelmiszer-alapanyagok drágulása nem jelenik meg egy az egyben a fogyasztói árakban, a feldolgozott élelmiszerek áralakulását ugyanis más tényezők (például a belső kereslet, a bérköltségek) is befolyásolják - hangsúlyozza Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Kedvezőtlenül hat az inflációra az élelmiszerek többségére rakódó magas, 27 százalékos áfakulcs is.

Piaci szereplők az élelmiszerekre rakódó áfaterhek csökkentését látják megoldásnak az elszabaduló árak megfékezésére. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy ez hiú ábránd marad.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztési államtitkár nem lát esélyt áfacsökkentésre az alapvető élelmiszerek körében. Mint mondta, a költségvetési és gazdasági helyzet ezt még nem teszi lehetővé.

Jön a fordított áfafizetés
a sertéshúsra is
Az élő sertésre és a sertéshúsra is kiterjesztené a fordított áfafizetés lehetőségét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A javaslat a következő kormányülésen kerül napirendre - mondta a Magyar Hírlapnak V. Németh Zsolt. A vidékfejlesztési államtitkár hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel segítik az állattenyésztőket. A szerdai ülésen a kormány elfogadta a magyar sertéságazat fejlesztési stratégiájának elemei közül ágazati forgóeszközhitelek kibővítését és a környezetvédelmi szabályok felülvizsgálatát, de a jövő heti ülésre további javaslatokat tesz a kormány asztalára a szaktárca. Az államtitkár azt ígérte, hogy egyetlen fillér uniós pénz sem megy majd értelmetlen célokra. "Magyarország az EU agrártermelésének két százalékát adja, de a támogatások 3-3,2 százalékát kapja, így az ország egyértelműen haszonélvezője a közös agrárpolitikának" - nyomatékosította V. Németh Zsolt.

A hatályban lévő magyar szabályozás szerint jelenleg az alapvető élelmiszerek szűk köre tartozik a magasabb kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá. Ide sorolódik a tej, az ízesített tej, valamint a különféle a tejtermékek. Emellett a gabona, a liszt, a keményítő vagy a tej felhasználásával készült termékek is kedvezményesen adóznak.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) még nem érkezett konkrét javaslat az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésével kapcsolatban - tudatta a hét elején a szaktárca.

Az NGM közleményében hangsúlyozza, az áfa uniós szinten harmonizált adónem, ami azzal a következménnyel jár, hogy a tagállami szabályozásnak összhangban kell lennie a közösség áfairányelvében foglalt rendelkezésekkel. Az egyik alapelv szerint a hasonló, egymással helyettesíthető termékekre és szolgáltatásokra ugyanakkora adóterhet kell kivetni.

Vagyis ha például kedvezményes adókulcsot alkalmaznánk a sertéshúsra, akkor azt a baromfihúsra és a különböző húskészítményekre is ki kellene terjeszteni. "A kedvezményes áfakulcs ilyen körű bővítése viszont jelentős költségvetési áfabevétel-kieséssel járhat, ezért jelenleg nem tervezünk ilyen módosítást kezdeményezni" - olvasható az NGM tájékoztatásában.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58