4 °C Budapest

Ősszel rászállnak a nyugdíjas otthonokra is

MTI
2012. július 16. 12:28

Ősszel napirendre tűzi az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága a nyugdíjasházak és az autós iskolák vizsgálatát, de tárgyalni fogja a nagybani piacok helyzetét és az alternatív vitarendezést is - mondta Simon Gábor, a testület elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus a bizottság első fél éves tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, így a békéltető testületekről és a közérdekű keresetekről szóló szabályok változását alapvetően támogatta a testület, de kritikával illette a nemzeti eszközkezelőről szóló jogszabályt, mivel a törvényben szereplő 5 milliárd forint nem lesz elég a tervezett 8 ezer lakás megvásárlására.

Az elnök kiemelte, hogy a bizottság nyolc civil szervezettel működik együtt, és azok felvetései segíti a jogalkotást. A bizottság ezért mondott ellent Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, annak meghallgatásán, amikor azt sürgette, hogy a fogyasztóvédelmi civil szervezetek éljenek meg a piacról, míg a bizottság megítélése szerint a közhasznuk ér annyit, hogy állami támogatást kapjanak. Az elnök visszásnak tartotta azt, hogy azok támogassák az ilyen szervezeteket, akiket kritizálnak. Amelyik cég nem ad pénzt a fogyasztóvédelmi civil szervezetnek, kifogásolhatja, hogy éppen emiatt kritizálja az őt.

Simon Gábor egyenként ismertette, a bizottság által tárgyalt öt kiemelt témát. Ezek közül az első a Malév leállást követő fogyasztóvédelem volt, amelyre a kormány 2 milliárd forintot adott. A bizottság azonban jónak látna egy alapot, amely ilyenkor kártalanítaná az utasokat.

A MÁV ÁBE csődje után született alkotmánybírósági határozat szerint a jogalkotónak kell megoldania a kártalanítást. Erre a bizottság a három lehetőség valamilyen arányú kombinálását látja a járható útnak, de a döntés a kormány kezében van.

Az utazásszervezőkkel kapcsolatosan azt javasolta a bizottság, hogy a vagyoni biztosítékot az előleg után is tegyék le, míg a gyermekétkeztetés vizsgálatakor kiderült, hogy ott jobb az ellátás, ahol helyi felelőse van az étkeztetésnek. A bizottság éppen a cukros italokat is árusító iskolai automatákról tárgyalt, amikor híre jött: a kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Coca-Cola céggel. Simon Gábor szerint ez kihathat az iskolai ital-automatákra is.

Végül kiemelt téma volt a bizottság előtt a közvetlen értékesítés. A multi-level marketing (MLM) mára konszolidálódott, de az utazással egybekötött értékesítéseknél 75 százalékos a panasz arány. Különösen az árak magasabbak az áruk értékénél.

Az albizottságok közül a fogyasztói panaszokkal foglalkozó javasolta, hogy minden szolgáltató hetente egyszer tartson nyitva reggel 7 és este 21 óra között, sok fogyasztó azért sem tudja érvényesíteni jogait, mivel munkaidőben nem teheti meg azt. Az ellenőrző albizottság pedig a kgfb szerződésekkel foglalkozott kiemelt témaként - fejezte be a tájékoztatást Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58